zaterdag 27 december 2014

after kerst


 Zonder pijn in je buik, geen kerst, zei dochter nr 2. En daar kwam het ook op neer. Genoeg eten voor een weeshuis en dus te veel voor een familie van 17 die ook nog een paar dingetjes meenamen. Hierboven het hoofdgerecht vooraf  dat gelukkig buiten kon staan  nu de temperatuur weer op koelkastniveau was want in de koelkast binnen was het een drukte van belang waar elke keer wel een bakje op scherp stond. Ook bij het koken zelf was het dringen geblazen op vier pitten. Met een goede planning en wat stapelen had ik het hoofdgerecht klaar in de tijd dat de 22 vragen van de pubquiz waren beantwoord of niet. Daphe Schippers was toch niet zo bekend als één van de estafette en schoonzus nr 2 bedacht nog net op tijd het antwoord op de vraag " Wie was bekend om zijn truien en bleek toch niet zo'n ideale familyman. " Vanuit de keuken mocht ik het antwoord roepen want ik ben dol op dit soort quizjes.


Na het sjouwen van tafels, het punten van boontjes, het schoonmaken van een kilo hele kleine spruitjes, het schillen van de aardappelen en daarna in dunne plakjes schaven met een kaasschaaf waarbij dochter nr 1  haar diensten aanbood maar na een halve aardappel afhaakte omdat het volgens haar geen doen was en ja ik weet het daarvoor hoor je een mandoline te hebben maar ik heb echt genoeg spullen en te weinig ruimte, liep de stress op naar een snauwfase. Die heb ik zelf bedwongen door naar mijn landje te gaan en daar te zoeken naar natuurlijk materiaal om de tafels te versieren. Met wat hulst, bijzondere zaaddozen van alweer lang uitgebloeide bloemen en niet verrotte sierappeltjes uit de tuin van de buuv gecombineerd met oranjeroze die gewoon van de Hema kwamen maar wel een hippe uitstraling hebben, werd het echt een mooie tafel.  
En toen opa achter de piano plaats nam en we kerstliedjes zongen die zover uit de oude doos komen dat er door de kleinkinderen geraad moest worden naar de betekenis van de woorden : "leit, krijt, kyrieleis" en nog andere die ik ook alleen ken van kerstliedjes van de Herremansen. 
En werd er nog iets gegeten dat de moeite van een blogvermelding waar is. De boeuf bourguinon werd gewaardeerd, de dubbelgebakken souffle met spinazie en geitekaas vond ik wel lekker maar dochter éen, en voor haar doe ik het allemaal, vond het wel aardig en dat is over het algemeen een doodssteek. Misschien dat ik het recept nog toevoeg. De warme salade met zeekraal van Ottolenghi die op de planning stond, heb ik geskipt omdat het wel genoeg was. Die eten we vanavond. Het recept volgt omdat ik het niet kwijt wil raken. Al vermoed ik dat daar dit keer geen zuringblad in gaat want vandaag is het geen weer om op een landje naar half afgestorven plantjes te zoeken. 
Buuv van het hoekje, ik heb weer laten zien  een goede huisvrouw te zijn, en met de toevoeging Goddelijk zoals Nigella al lang geleden deed, kan ik dat best aan. 

woensdag 24 december 2014

Relaxte kerst

Het is 24  december en nog niet één keer Julpepparkakor gebakken, Bij deze zweedse peperkoekjes, denk aan Pipi Langkous in de kerstaflevering waar de hele keuken bezaaid ligt met deeg en hele grote peperkoeken, de droom van elk kind en van mij. Momenteel is Pipi wel passé bij de meiden al zou ik het niet erg vinden om te kijken, Linus heb ik dit jaar ook nog niet langs zien komen. daar waren ze al een paar jaar te oud voor maar de romantiek van kinderen in de Noorse sneeuw rond Kerst deed het nog lang goed. Dit jaar wordt er gekeken naar Vrolijke Kerst van de VPRO waar een rijke familie uit zeg Bloemendaal ontdekt dat ze niet meer rijk zijn en gaan wonen in een anti-kraakpand. Vader (Jeroen Spitzenberger, altijd leuk om naar te kijken) krijgt de schuld, moeder gaat zichzelf zoeken en de kinderen hebben veel lol met andere kinderen en toveren het huis om in kerstsfeer. Met de heerlijke boodschap dat geld niet gelukkig maakt maar saamhorigheid wel  Erg leuk om samen ja samen op de bank te kijken en huizen in Bloemendaal en Haarlem te spotten.  Kerst in crisistijd dus, maar daar merken wij niet veel van. Wij hebben de mazzel om het nog steeds druk, druk, druk te hebben. Dus daarom een relaxte kerst en ik doe het niet slecht. Vandaag wel aan de bak maar dat is leuk. De boffert is klaar, de Tante Wieskoek staat buiten af te koelen en de panettone  waarbij mijn lieve broer en dochter het nodig vonden om me tijdens het kneden te zeggen dat ze die niet zo bijzonder vonden, staat in de oven. Ondertussen staat de reclameman als quasi Fransman Boeuf Bourguinon te maken voor zijn familie die tweede Kerstdag met zijn allen komen. Hij heeft vijf recepten dus het kan niet misgaan. Speciaal voor hem bewaar ik er één op deze verder vrij vegetarische blog.  En tijdens al dit gebak en gesudder kwam de buuv koffie drinken en later de broer met een vriend uit Jemen die voor Zhoug, een Jeminitische saus met groene peper, tomaat en veel knoflook  een staafmixer nodig had. Heel gezellig dus.
Straks kerstavond bij familie Harkema en als alternatief voor kerstliedjes naar het eindfeest van Serious Request. Wij mogen zoet meenemen en dat wordt een choladetaart met cranberries.
En mocht iemand dit niet meer zo relaxt vinden klinken, morgen mag ik eten bij mijn medeblogger die wereldberoemd bij ons is vanwege haar heerlijke eten.

Dus voor iedereen net zo'n relaxte Kerst gewenst!

zondag 23 november 2014

Gevuld speculaas


Brunchen. Samen met de familie Harkema en die ene van Kemenade de trend van tien jaar geleden weer opgepakt.  Destijds waren we druk, druk, druk met in totaal zes  kinderen tussen de 1 en 4. Denk aan luiers, hapjes en geklim op van alles.  's Avonds etentjes plannen waar we los gingen met zelfgemaakte pasta, Indiase maaltijden met kulfi zat er toen echt niet meer in, niet alleen omdat we geen tijd hadden om die gerechten klaar te maken maar ook omdat kinderen onder de vier eind van de middag nog weleens willen afgaan. Huilen vanwege vermoeidheid, gebrek aan aandacht of gewoon om niks. Het gebeurde en we moesten het verdragen. En dat hebben we gedaan, met het vaste vooruitzicht dat alles weer rustiger zou worden. En dat gaat ook gebeuren, over een jaar of tien weten we niet meer waar we het over hadden, maar nu nog steeds druk. Nog altijd met dat gewerk dat zo leuk is of niet, maar zelfs dan veel tijd en aandacht in beslag neemt en ook nog altijd met die kinderen.  Die ondertussen langer zijn geworden en veel zelfstandiger en zelfs meehelpen met lekkere dingen klaarmaken. Ze huilen  minder, maar kibbelen meer en ze hebben wedstrijden, feestjes, uitvoeringen en andere dingen waar ze naar toe moeten.  Het weekend is om voor je weet dat het begonnen is. Brunchen dus. Scones met zelfgemaakt clotted cream van Finn, paninis uit het tostiapparaat met mozzarella en pesto van Bodil, blini's met zure room en zalm en voor de vegetariërs een andere topping.  En voor bij de koffie zelfgemaakt gevuld speculaas. Zoals je ziet was het uiterlijk niet perfect want hij zakte bij afkoelen in, ook kun je zien dat voordat ik een foto kon maken de helft al op was, dus hij was lekker!
 Vorig jaar wilde ik het recept van de site ztrdg.nl al gebruiken, maar het kwam er niet van. Nu heb ik mijn kans in de sinterklaastijd gepakt. Het bleek best moeilijk om te maken. Vooral de bereidingswijze van die site was complex. Eerst boter met room en eigeel mengen en dat door een bloemmengsel krijgen. Ik heb het iets eenvoudiger aangepakt omdat ik me niet kon voorstellen dat die aparte manier van bloem en boter mengen zou uitmaken. Dus simpeler. Ook ging er sinaasappelrasp in het deeg. Was niet vies, maar had niet gehoeven. 25 gam speculaaskruiden leek mij veel en ik was bang dat het een bittere smaak zou krijgen, maar dat was helemaal niet zo dus gewoon doen. Het recept vraagt om 360 gram amandelspijs. De reclameman, die niet volledig gebrieft was over de hoeveelheid,  kwam terug van de markt met een bakje waar 200 gram in zat. En eigenlijk was het genoeg. Ik heb gewoon een kleinere springvorm gebruikt en hij werd hoger met toch een mooi laagje amandelspijs er tussen.

Gevuld speculaas
Deeg:
* 300 gram tarwebloem
* 1 tl bakpoeder
* 1 tl baksoda
* 1/2 tl zout
* 25 gram speculaaskruiden
* 150 gram basterdsuiker ( half donker, half lichtbruin)
* 150 gram boter
* 1 eidooier
* 3 eetlepels slagroom
* vorm van 24 centimeter in doorsnede of 18 bij 28 cm

Roer de droge ingrediënten door elkaar waarbij je even moet opletten dat je de klontjes die soms in basterdsuiker zitten eruit haalt of verpulverd. Daarna leg je de boter boven op de bloem en snijd deze met messen in kleine stukjes en verdeel je dit met je vingers door het meel. Daarna de eidooier loskloppen met de slagroom en dit door het mengsel roeren. Maak met koele handen snel een bol. Als dit niet lukt, voeg dan nog een lepel koud water toe. Laat het deeg een nacht in de koelkast rusten.
De volgende dag is het deeg nogal hard en kun je het beter een uurtje op temperatuur laten komen.

 vulling 
360 gram amandelspijs
* 1 ei
* melk of beetje slagroom
* amandelschaafsel

Oven voorverwarmen op 175 graden. Prak de spijs met ei en beetje melk tot een stevige maar smeerbare vulling. Rol de helft van het deeg op een bebloemd aanrecht uit tot een cirkel of een vierkant afhankelijk van je vorm. Daarna verdeel je de vulling over de bodem van speculaas uit. Dit gaat goed met een natte lepel. 

Daarna rol je de andere helft ook uit en legt dit op de vulling. De laatste stap vond ik niet zo gemakkelijk omdat het snel breekt. Herstelwerkzaamheden waren niet goed mogelijk omdat je dan de vulling meeneemt. Ik heb het deeg ingesmeerd met geklopt ei en daarna bestrooid met amandelschaafsel. 40-45 minuten in de oven en het is lekkerder als je de tijd hebt om het speculaas minstens een uurtje te laten afkoelen dan wordt het nog lekkerder. 

bron: ztrdg.nl / blue band kookboekje gebak

zaterdag 15 november 2014

Italiaanse week



Ik ben weer eens bij de Sligro geweest want de Parmezaanse kaas meegenomen uit Italië was op. Maar ook Provolone en Fontina kun je daar kopen en nog veel meer. Het is fijn voor je portemonnee dat het zo koud is in die winkel en dat je na een tijdje rondsnuffelen richting de kassa wil. Maar met genoeg basisingrediënten in huis en een nieuwe koelkast is het tijd voor een Italiaanse week in de keuken. Ouderwets Italiaans koken is het motto en tegelijkertijd wat nieuwe recepten ontdekken. Hieronder het menu van de afgelopen week met als toppers de culurgiones en de crostata en dus de recepten erbij.

Zaterdag
Pizza met courgette en provolone; pizza met aardappel, ui en kappertjes en pizza met tomatensaus en mozzarella.
Appelcompote met saffraan.

Zondag
Verse huisgemaakte tagliatelle met taleggio en paddenstoelen.
Amandel-citroenkoekjes.

Maandag
Rosevalaardappelen met wortel, ui, paprika, citroen en rozemarijn uit de oven.
Insalata mista.
Chocolademousse (kant en klaar).

Dinsdag
Spaghettini met olijfolie en Parmezaanse kaas.
Crostata

Woensdag
Insalata di carciofi (artisjokkensalade)
Verse huisgemaakte culurgiones gevuld met aardappel en pecorino, geserveerd met tomatensaus.
Knapperige geroosterde koolreepjes met Parmezaan en broodkruim.
Gekookte Romanesco.
Panna cotta met sinaasappelmarmelade.

Donderdag
Zuppa di cavolo nero e fagioli (groentesoep met palmkool en canellinibonen).

Vrijdag
Gnocchi pasta met taleggiosaus en gebakken champignons.


Culurgiones gevuld met aardappel en pecorino geserveerd met tomatensaus

Culurgiones zijn gevulde pastakussentjes en een specialiteit van de regio Sardinië. De vulling bestaat vaak uit aardappelen, munt en pecorino Sardo. Hieronder mijn versie. De pecorino Sardo had ik bij de Sligro gekocht maar het is steeds vaker te vinden in een goede kaaswinkel.

Ingrediënten
200 gram semola di grano duro
2 eieren
3-4 kruimige aardappelen (bijv. Eigenheimers)
150 gram geraspte pecorino Sardo en wat extra voor het serveren
2 eetlepels verse gehakte munt (of één lepel gedroogde munt)
2 eetlepels verse gehakte peterselie (kan je ook weglaten)
olijfolie
1 kg tomaten
2 teentjes knoflook

Bereiding
Maak de avond tevoren een soepel en zo droog mogelijk pastadeeg van de semola en de eieren. Bewaar het deeg in plastic in de koelkast.
Schil en kook de aardappelen met wat zout. Laat ze uitdampen en afkoelen.
Maak de aardappelen fijn met een vork of een pureeknijper.
Meng er de kaas en wat munt en peterselie doorheen. Breng de vulling op smaak met zout en peper.
Meng er enkele eetlepels olijfolie door om er een samenhangend geheel van te maken.
Verwarm een scheut olijfolie in een pan en bak de gekneusde teentje knoflook 30 seconden.
Voeg de tomaten in stukken toe en roer regelmatig terwijl het vuur nog hoog staat.
Doe een deksel op de pan en laat de tomaten op zacht vuur ongeveer 45 minuten sudderen.
Pak twee schalen en een roerzeef. Giet de tomaten door de roerzeef boven de eerste schaal. Als het vocht grotendeels in schaal 1 zit de tomaten door de roerzeef halen boven de tweede schaal. Zo krijg je een dikkere tomatensaus. Het tomatenvocht in de eerste schaal kun je goed gebruiken voor een soep.
Rol een stuk pastadeeg uit met een pastamachine (tot en met stand 6). Laat de rest van het pastadeeg in het plastic zodat het niet uitdroogt.
Druk met een glas rondjes uit het deeg.
Schep een lepeltje vulling op het rondje.
Nu moet je er een culurgione van maken. Bekijk een filmpje op YouTube en probeer wat. Het is niet gemakkelijk maar door te blijven oefenen gaat het steeds beter.
Leg de culurgiones in een doos die bekleed is met een met bloem bestrooide theedoek.
Kook de culurgiones enkele minuten in ruim kokend water waaraan zout is toegevoegd.
Serveer met een beetje tomatensaus en geraspte pecorino Sardo.



Een ander filmpje over culurgiones vouwen vind je hier. Na 9 minuten is goed te zien hoe ze moet vouwen. Voor een volgende keer!

Crostata con marmellata di arance

Ingrediënten
300 gram 00-bloem
2 eierdooiers
75 gram suiker
90 gram boter
snufje zout
geraspte citroenschil
½ pot sinaasappelmarmelade

Bereiding
  1. Meng de bloem, de dooiers, de suiker, de boter, het zout en de citroenschil snel tot een deeg. De Kitchen Aid is hierbij een fijn hulpmiddel. Maak er een bal van en leg hem een halfuur in de koelkast. Heb je haast dan kun je het deeg ook zo plak mogelijk in plastic wikkelen en dan gaat het koelen wat sneller in de koelkast.
  2. Beboter een bakvorm en zet de oven aan op 175 °C.
  3. Rol daarna ongeveer 2/3 van het deeg uit en bekleed de bodem en de randen van de bakvorm met het deeg.
  4. Bestrijk de bodem met marmelade.
  5. Rol de rest van het deeg uit, snijd er repen van en leg die in een patroon op de marmelade.
  6. Bak de crostata ongeveer 30 minuten in de oven.


donderdag 13 november 2014

Palmkool



Palmkool is de nieuwe groente deze winter. Was het vorig jaar bijna niet te vinden, nu heb ik het al bij de C1000 zien liggen (enkele verlepte bladeren op de biologische afdeling) en was het deze week ruim verkrijgbaar op de biologische markt, elke woensdag om de hoek bij de Van Eesterenlaan. Ik geloof dat ik in de nieuwe Allerhande ook al ergens iets met palmkool zag staan. Als je een recept hebt heb je geen kool, nu heb ik de kool maar geen recept. Omdat soep in deze Italiaanse week (later meer hierover) nog niet aan bod was gekomen heb ik mij maar laten inspireren door de Toscaanse keuken. Palmkool is een koolsoort die altijd stevig blijft. Meer weten, bekijk het filmpje van kok Herman den Blijker.

Zuppa di cavolo nero e fagioli (groentesoep met palmkool en canellinibonen)

Ingrediënten voor 4 personen
  • 2 kleine uien
  • 2 wortelen
  • 150 gram Palmkool
  • ½ blikje canellinibonen
  • ½ blik tomaten of een paar verse fijngehakte tomaten
  • ½ liter bouillon
  • olijfolie
  • zout en peper 

Bereiding
  1. Snipper de uien en snijd de wortelen in plakjes.
  2. Verwarm in een pan met een stevige bodem wat olijfolie en bak de ui en wortel zachtjes.
  3. Voeg na een kwartiertjes de gewassen en in grove stukken gesneden palmkool toe.
  4. Breng op smaak met wat zout.
  5. De groentes nog even roerbakken en dan de tomaat en de bouillon toevoegen.
  6. Breng de soep aan de kook en laat het daarna minimaal een half uur sudderen.
  7. Voeg de bonen toe en indien gewenst nog wat zout en peper. Laat de soep nog een kwartiertje sudderen.
  8. Serveer de soep met Parmezaanse kaas en geroosterd brood.

donderdag 16 oktober 2014

Parmigiana


Er zijn talloze recepten voor Parmigiana te vinden, de klassieke Italiaanse schotel van aubergines, tomatensaus en kaas. Mijn recept staat op een heel klein blaadje en is afkomstig uit de Elle van heel lang geleden. Het bakken van de aubergines is enigszins bewerkelijk maar een schaal is snel leeg als de nichtjes die dol zijn op groente mee eten. Handig is ook dat je deze schotel tevoren klaar kunt maken.    
         
Ingrediënten
  • 2-3 aubergines
  • 1 bol mozzarella
  • Parmezaanse kaas
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik tomaten
  • zout, peper, bloem, olijfolie 

Bereiding
  1. Fruit de knoflook in olie en voeg de tomaten toe. Laat de saus 30 minuten koken op laag vuur en breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen.
  2. Schil de aubergines met en dunschiller en snij ze in plakken.
  3. Bestrooi de plakken aubergines met zout en leg ze in een vergiet. Laat 20 minuten staan.
  4. Schud het vocht uit de aubergines en haal ze door de bloem.
  5. Bak de aubergines in gedeeltes in ruim olie in een grote koekenpan.
  6. Laat de plakken goed uitlekken op keukenpapier.
  7. Leg in een ovenschaal laag om laag tomatensaus, mozzarella, geraspte Parmezaanse kaas en aubergines. Hoe hoger de schaal des te meer lagen. Ik gebruikte een ovenschaal waar je ook cake in kan bakken. Let er ook op dat je niet te veel kaas gebruikt. Snijd de mozzarella in hele dunne plakken en verdeel het zo goed mogelijk per laag (net wat minder dan op bovenstaande foto). Van de Parmezaanse kaas heb je ook maar een beetje nodig voor de smaak. De laag aubergines moet wel de hele schaal bedekken.
  8. Dek de schaal af en zet hem in de koelkast tot gebruik.
  9. Bak de Parmigiana 30 minuten in een oven van 180°C.
  10. Serveer lauwwarm.

zondag 14 september 2014

Sara



Als je de halve eeuw passeert kun je grapjes verwachten. Dus kwam mijn familie met Sara-slingers en een echte Sara-oranjekoek (niet oranje of roze maar bruin deze keer en geweldig lekker). Voor het tegenwicht had ik een taart gebakken met een recept van het bakprogramma van 24Kitchen. Rudolf van Veen laat daar zien dat bakken leuk kan zijn. Is het ook als je maar genoeg bezoek hebt om het op te eten. Ik maakte de prinsessentaart en versierde de taart met rolfondant in mijn favoriete kleuren. Een springvorm  van 16 cm is wat krap voor het Moskovisch beslag en het afkoelen van de cake moet nog wat langzamer zodat het krimpen van de cake geen al te grote deuken veroorzaakt. Verder had ik in plaats van een halve liter slagroom 300 ml gebruikt en dat was genoeg voor de vulling. De combinatie van cake, frambozenjam en banketbakkersroom met vanille is een aanrader.


zaterdag 6 september 2014

Rijsttaart



Goh wat is dit lekker en dan opeens moet er nog snel een foto worden gemaakt voor het blog. Rijsttaart als toetje na de altijd lekkere courgettetaart. In het kookboek van Ursula getiteld Hemels Italië wordt het torta campagnola genoemd. Dit kookboek is nog wel voor €12,50 verkrijgbaar bij boekwinkeltjes.nl en valt ook op door de speciale ordening van recepten op landschappen: bergen, bossen en wouden, kustgebieden, vlakten, meren en rivieren en eilanden. Dit recept valt in de categorie meren en rivieren en is afkomstig uit de regio Veneto.

Ingrediënten
  • 100 gram ongezouten boter
  • Broodkruimels
  • 115 gram rozijnen
  • 2 eetlepels Marsala
  • 2 dl melk
  • 2 dl water
  • 110 gram suiker
  • 2 citroenen
  • ½ theelepel zout
  • 175 gram arborio rijst
  • 115 gram gekonfijte sinaasappelschil
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel vanille-extract 

Bereiding
  1. Laat de rozijnen minimaal 30 minuten in de Marsala weken.
  2. Rooster de broodkruimels en laat ze afkoelen.
  3. Vet een ovenvaste vorm van minimaal 1 liter in met wat boter. Bedek de vorm met de broodkruimels en schud de overtollige kruimels eruit. Zet de vorm in de koelkast.
  4. Breng de melk met het water, de suiker, de schil van de citroenen en het zout al roerende aan de kook.
  5. Voeg de rijst toe en laat het geheel 15-20 minuten zachtjes koken.
  6. Schenk het mengsel in een kom en laat het 5-10 minuten afkoelen.
  7. Smelt de boter.
  8. Verwarm de oven op 180°C.
  9. Splits de eieren en klop de eiwitten stijf.
  10. Hak de gekonfijte sinaasappelschil fijn en voeg deze toe aan het rijstmengsel.
  11. Voeg de eidooiers, het vanille-extract, de gesmolten boter, de rozijnen en de Marsala toe aan het rijstmengsel. Roer het geheel goed door elkaar.
  12. Spatel tot slot de eiwitten er voorzichtig door. Verdeel het mengsel over de vorm en bak de taart in 40-50 minuten goudkleurig.
  13. Laat hem afkoelen en keer hem om op een schaal.
  14. Serveer kleine plakjes met bijvoorbeeld een kopje espresso.

zaterdag 23 augustus 2014

Het lekkerste Indiase eten van Haarlem

 Hanny (van Paul) die ook eens mee deed aan de pasta workshop serveerde mij met reclameman en kinderen een heerlijke Indiase maaltijd. En het werd ook nog een heel gezellige eten waar de rondleiding door het huis veel 'supercools' opleverde. Het eten werd opgediend in de voormalige balzaal. Met de klok mee beginnend bij 12 zie je paneer massala en paneer met doperwten, dan een droge curry met champignons en sperziebonen, eiercurry en daarnaast mijn favoriet: de paprika gevuld met cashew en zaden. Allemaal heerlijk zefls de curry waar kokos door heen zit die als ik 'm maak wel afkeurende ogen oplevert. Nu niet. Zo lekker kun je in Haarlem nergens Indiaas eten, zeker niet vegetarisch. En dan als nagerecht nog een semifreddo met een vleugje kardamon omdat Hanny en Paul net in Zweden waren geweest waar kardemon veel gebruikt wordt in gebak. Op de vraag of de gemarineerde vijgen of de bramensaus het lekkerste was, zei Bootje dat de vijgen heerlijk waren maar de bramensaus, zelfgemaakt door Paul die ook heel hip zelf zuurkool maakt,  beter paste bij de semifreddo. Hanny ik wacht met smart op het recept.
Karien, die niet van restaurants houd omdat ze thuis en bij vrienden lekkerder eet, zou ik zeggen dit is je favoriete huiskamerrestaurant aan de gracht. Misschien kun je je opdringen?

dinsdag 12 augustus 2014

Tomatensaus


Een blog zonder het label (tag) van de tomaat. Kan dat eigenlijk wel? Is de tomaat misschien zo’n gewoon ingrediënt dat er geen aparte tag nodig is? Of had de tomaat nog geen hoofdrol in een recept op dit blog. Op een regenachtige zondagmiddag met code geel was de tomaat wel prominent aanwezig in een Italiaans menu. Allereerst in gedroogde vorm voor een tapenade, daarna als saus voor de spaghetti en tot slot als onderdeel van een Toscaanse versie van bloemkool koken. De tomatensaus met verse basilicum is een echt zomers recept en is typisch slow cooking, hoe langer de saus op het vuur staat, des te lekkerder. Dus zeker twee uren op zacht vuur laten pruttelen. 
Geheel toevallig speelde basilicum die middag ook nog een hoofdrol bij het bekijken van foto's van een Italiaans feest in Ascoli Piceno ter ere van Sint Emidius (festa sant'emidio), de patroonheilige van deze stad in de provincie Le Marche en de beschermheilige bij de aardbevingen. Inwoners kopen volop basilicumplantjes bij de Dom.

Ascoli Piceno 3 augustus 2014 (Foto C. Sienema)

Voor 4 personen:
  • 800 gram rijpe tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • Olijfolie
  • Zout
  • Verse basilicum
  • Snufje suiker
Bereiding
  1. Ontvel de tomaten door ze aan de onderkant kruislings in te snijden, even in kokend  water onder te dompelen, af te spoelen met koud water en het vel te verwijderen. Of lees de vele tips op internet.
  2. Snijd de tomaten in stukjes.
  3. Pel de knoflookteentjes en kneus ze even door er met een mes op te drukken.
  4. Verwarm op laag vuur wat olijfolie in een braadpan en voeg de knoflook toe.
  5. Fruit de knoflook ongeveer 1 minuut en voeg dan de tomaten, wat zout, een snufje suiker en basilicum (ongeveer 20 blaadjes) toe.
  6. Laat de saus minimaal 30 minuten pruttelen maar echt top wordt de saus door laag vuur en veel tijd. Roer wel af en toe even. 
Serveer de tomatensaus met spaghettini van Barilla en Parmezaanse kaas (zie foto).

Inspiratie: Italiaans vegetarisch van L. Janssen Miraglia.

zaterdag 9 augustus 2014

Aardappelfocaccia met olijven



Vakantie thuis betekent ook opruimen. Niet schoonmaken of chaos wegwerken maar de stapels die er al een tijdje zijn. Zo had mijn verzamelwoede voor kookboeken een stapel opgeleverd en nu die stapel kookboeken weer netjes op een plank staat is het veel leuker om even snel een kookboek door te bladeren. Zo ook het kookboek voor pizza, calzone & focaccia van Maxine Clark.
Focaccia, hoeveel recepten zijn er wel niet? Alleen al op dit blog zijn drie recepten te vinden. Dit wordt de vierde! Aardappelfocaccia met olijven. Heel erg lekker, ook een dag later nog als lunch voor een bezoekje aan het fun forest.

Ingrediënten
500 gram kruimige aardappelen
600 gram Italiaanse 00-bloem
2 theelepels gedroogde gist       
200 gram groene olijven
1 dl olijfolie
Zout en zeezout

Bereiding
  1. Schil en kook de aardappelen met een beetje zout in weinig water. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en laat ze even uitwalmen.
  2. Meng 550 gram bloem met de gist en voeg daarna ongeveer 7 gram zout toe.
  3. Pureer de aardappelen met een pureeknijper en voeg ze toe aan het bloem. Kneed er met de hand een soepel deeg van. Voeg extra bloem of een paar lepels warm water toe indien nodig. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten of gebruik even een broodbakmachine voor het kneedwerk.
  4. Bekleed twee bakvormen met wat bakpapier. Verdeel het deeg in twee stukken, rol het uit en verdeel het over de bakvormen. Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het twee uren rijzen.
  5. Besprenkel het deeg met olijfolie. Duw met je vingers kuiltjes in het deegoppervlak en verdeel de olijven over het deeg.
  6. Laat het deeg afgedekt nog 30 minuten rijzen.
  7. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
  8. Besproei het deeg met water en bestrooi het royaal met zeezout.
  9. Bak de focaccia ongeveer 20 minuten totdat het brood mooi bruin is.
  10. Laat het afkoelen op een rooster. 

maandag 4 augustus 2014

Roodlof met pasta


Vakantie in de Oostenrijkse bergen van het Ötztal. Prachtig wandelen in een geweldig berggebied. Alleen het weer kon beter. Een week is tekort om alles te ontdekken maar wat ik heb gezien van de Oostenrijkse keuken was toch te vaak met vlees. De bekende Kaiserschmarren ga ik hier thuis nog eens uitproberen. Groente speelt geen grote rol op een menukaart of in een winkel. Ja, wel lekkere Sauerkraut geproefd. Op zoek naar zon, warmte en pizza ging de terugweg in de stromende regen via de Timmelsjochpas richting Bolzano. Nog geen honderd kilometer verderop werden we in de Eurospar Supermercati verrast door een ongelofelijk goed gesorteerde groenteafdeling. Vanzelfsprekend ging het een en ander mee naar huis. Naast de favoriete Barilla pasta en het pastameel ook een ronde aubergine, kleine courgette, radicchio en roodlof. Deze laatste twee lijken qua kleur op elkaar maar zijn zeker niet hetzelfde. Roodlof lijkt op witlof en heeft een bittere smaak die wij hier in Nederland helaas al niet meer kennen van witlof of andijvie. Ik verwerkte de roodlof als pastasaus. Simpeler kan het niet. En volgend jaar moeten we het zelf maar telen op een volkstuin.

Kook de pasta in ruim gezout water.
Snijd de roodlof in grove stukken.
Roerbak de roodlof 1 minuut in wat olijfolie en voeg zout en peper toe.
Roer wat panna (of kookroom) erdoor en wat kookvocht van de pasta.
Meng de gare pasta door de saus en serveer met Parmezaanse kaas.


zondag 13 juli 2014

Citroen-kruimeltaartje



Kruimelgenot op kleine schaal staat er bij dit recept uit een kookboek met vele recepten voor oma’s kruimeltaarten dat al weer bij de bibliotheek is ingeleverd. Maar dit recept is lekker als toetje bij een kopje espresso. De ingrediënten zijn voor een kruimeltaartje in een kleine springvorm van ongeveer 18 cm.

Ingrediënten
Voor het deeg:
80 gram boter
150 gram bloem
1 eidooier
30 gram suiker
Snufje zout

Voor de kruimels:
90 gram boter
100 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram gemalen amandelen
75 gram suiker
Snufje zout

Voor de vulling:
4 citroenen
Sinaasappelsap
100 gram suiker
30 gram maïzena
2 eidooiers

Bereiding
1. Maak het deeg door de boter in stukjes te snijden en met de overige ingrediënten te kneden tot een glad deeg. Verpak het deeg in plastic en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
2. Snijd voor het kruimeldeeg de boter in stukjes. Meng het bakmeel erdoor en voeg de gemalen amandelen, de suiker en het zout toe. Kneed er een kruimelig deeg van en laat ook dit even rusten in de koelkast.
3. Boen de citroenen schoon met heet water. Rasp de schil eraf en pers het sap uit. 
4. Vul het citroensap aan met sinaasappelsap totdat je 2,75 dl hebt. Breng het sap met de suiker aan de kook. 
5. Roer de maïzena met wat water tot een papje en roer dit door het hete sap. Laat het al roerende binden tot een mooie citroen crème en voeg dan de citroenrasp toe.
6. Laat de crème wat afkoelen en klop dan de eidooiers erdoor. 
7. Verwarm de oven voor op 175°C.
8. Vet de springvorm in met wat boter. 
9. Rol het deeg uit en bekleed de springvorm ermee. Prik met een vork meerdere keren in de bodem.
10. Schep de citroen crème erop en verbrokkel de kruimels erover.
11. Bak het taartje ongeveer 35 minuten in de oven totdat de kruimels mooi bruin zijn.

zaterdag 14 juni 2014

Auberginecurry met paneer


Toetsentijd en dus stapels nakijkwerk en overwerk. Sporten en goed eten zijn dan belangrijk om geconcentreerd te blijven. Maar de vakantie nadert en dus ga ik nu alvast beginnen met het leegeten van de koelkast. De ervaring leert dat ik altijd te laat hiermee begin. In de koelkast lag paneer, een Indiase kaas die je ook zelf kan maken, gekocht in een winkeltje tegenover het OLVG. Geïnspireerd door het laatst bezochte Indiase restaurant maakte ik een gemakkelijke curry met aubergine, erwten, tomaat en paneer.

Ingrediënten voor 2-3 personen
2 kleine aubergines
100-150 gram (veld)erwten (Bonduelle uit de vriezer)
1 ui
2 eetlepels kant en klare currypasta van Patak
½ blikje tomaat
½ pakje paneer

Snijd de aubergine in blokjes en zet ze met wat zout even weg. Snipper de ui en bak deze even in wat olie in een braadpan. Voeg eerst de aubergine en iets later de currypasta toe. Bak de aubergine of matig vuur. Voeg als de aubergine ietwat gaar is de tomaat en de erwten toe. Laat de curry nog een tijdje sudderen tot de aubergine goed gaar is. Snijd de paneer in blokjes en meng ze door de curry. Serveer met rijst.


zaterdag 24 mei 2014

Spaghetteria


Een tijdje geleden kwam ik dit leuke filmpje tegen over de spaghetteria in Amsterdam. Daar wil ik binnenkort nog een keer naar toe. Zie ook het NRC weblog. Het filmpje is afkomstig van foodtube.nl en kan ik hier niet uploaden. 
Zolang een bezoekje aan deze spaghetteria nog niet lukt speel ik thuis maar de spaghetteria. Met de laatste verse spinazie uit mijn moestuinbak tegenover Panama (helaas opgeheven vanwege de komende bouwwerkzaamheden) maakte ik een vulling voor ravioli. Het pastadeeg maakte ik op basis van 400 gram Italiaanse bloem en 4 eieren. Omdat het iets te droog was voegde ik wat olijfolie toe om te testen of het deeg dan net zo soepel wordt als wanneer je alleen ei gebruikt. Het antwoord was nee. Weer wat geleerd. De smaak van de pasta was naar mijn idee niet anders.

4 kruimige aardappelen
2 flinke handen vol verse spinazie
1 eidooier
Een paar eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
Mozzarella

Kook de geschilde aardappelen, giet ze af en laat ze even droog stomen en afkoelen. Was en droog de spinazie. Prak de aardappelen en snijd de spinazie in hele kleine reepjes. Meng de aardappel, spinazie, ei en kaas en breng op smaak met zout en peper.
Vul de ravioli met deze vulling en voeg een heel klein stukje mozzarella toe.
Kook de ravioli in gezouten water en serveer met wat gesmolten roomboter en Parmezaanse kaas.

zondag 27 april 2014

Broccolitimbaaltjes



Dan kan je kookboeken verzamelen (niets gevonden dit jaar op Koningsdag) maar nog regelmatig vraag ik mij af: wat moet ik nu weer koken. In mijn jeugd waren aardappelen vijf tot zes keer per week het basisingrediënt. Zoonlief krijgt gevarieerd mie, couscous, bonen, pasta of bulgur voor zijn neus en durft dan soms nog te zeggen: alweer mie? Vroeger was alles beter is een afgezaagd excuus maar ik kwam zo wel op de gedachte om recepten van langer geleden weer eens in ere te herstellen. Broccolitimbaaltjes zijn tevoren te bereiden en heerlijk met tagliatelle of een andere lintpasta en een gorgonzolasaus.

300 gram broccoli
½ dl slagroom
1 ei
Zout, peper, nootmuskaat
Boter

Snijd de stengels van de broccoli in stukken en kook deze met wat zout eerst twee minuten voordat je de roosjes toevoegt. Giet de broccoli af als deze goed gaar is. Pureer de broccoli in een blender of keukenmachine. Voeg de room en het ei toe en breng de puree op smaak met zout, peper en vers geraspte nootmuskaat.
Vet vier timbaaltjes in met boter. Verdeel de broccolipuree over de schaaltjes en dek ze af met een stukje aluminiumfolie.
Verwarm de oven voor op 160°C en giet een laag kokend water in een braadslee. Zet de timbaaltjes ongeveer 40 minuten in de braadslee.
Stort de timbaaltjes op een bord en serveer met de pasta en saus.

maandag 7 april 2014

Heel lokaal eten in Addis Abeba

Als blanke in Addis Abeba vanochtend me  als traveller voorgedaan die alleen lokaal vervoer gebruikt dus de minibusjes. De ene keer lekker ruim voorin maar ook mijn 1.84 helemaal achterin tussen de stoelen geduwd (en enige angst beleefd door me voor te stellen wat er gebeurd bij een aanrijding) en ook het laatste smalle plekje op het wiel gehad. Veel verkeer gezien: hoog beladen busjes met van alles, vrachtwagentjes van het merk Isuzu die hier Al Quaida genoemd  worden en dan mag je de rijstijl er zelf bij bedenken. Ook veel uitlaatgassen gesnoven, de smog in Addis is enorm met al die oude auto's maar ook omdat de verbranding minder goed is op 2400 meter. Na drie keer overstappen waarbij ik zelf  de weg langs de bouwput in het midden van de stad moest vinden omdat er een variant van de noordzuidlijn moet komen die ook omstreden is en veel grappen oplevert en waarschijnlijk ook te veel geld maar wel lekker opschiet omdat arbeid in Ethiopië goedkoop is, kwam ik aan op mijn eindpunt dat officieel een beroemde kerk was maar waar ik vooral genoten heb van het uitzicht over Addis en het gemankeerde gesprekje dat ik voerde met de vrouwen die gerst aan het uitzoeken waren en de huisjes met golfplaten daken wat je een sloppenwijk mag noemen maar waar wel overal schotelantennes bovenop staan. Als tussendoortje een heerlijke macchiato, een heel fijn restant van Italiaans kolonialisme. De weg terug duurde minstens zo lang omdat de bijrijder in het minibusje mij pas na lange tijd vroeg  "where you go?" Met hulp van andere aardige Ethiopiërs die me allerlei tips gaven en me op het hart drukten dat ik het eerste deel echt niet meer dan anderhalve Birr (6 eurocent ) hoefde te betalen, was ik op tijd voor mijn middag als nieuwerwetse koloniaal.  Blanken in Addis hebben vaak een goede baan dus je ziet ze meer dan gemiddeld in grote 4wheeldrives zitten die in dit land in tegenstelling tot Bloemendaal wel echt nuttig zijn. Ook hebben ze geld om naast lokale producten die helemaal niet zo goedkoop zijn als je misschien mocht denken (kilo sinaasappels doen een euro) ook exportartikelen te kopen, denk aan een aldi pot appelmoes voor 4 € en drinkbare wijn want er is wel lokale wijn is maar als grote broer mij die beloofd terwijl hij sardonisch lacht, vermoed ik iets vies. En omdat die arbeid zo goedkoop is kan de nieuwerwetse koloniaal zich onderdompelen in Wellness en dat heb ik ook gedaan. Al mijn gespaarde Birr van vanochtend besteed aan een manicure, pedicure en heerlijke massage van het hele lijf. Thuis bij Grote broer was ik totaal ontspannen en kreeg ik ook nog een zelfgekookt succesrecept voorgeschoteld: een hartige taart met lokaal geproduceerde venkel en eieren en door mij zelf uit Nederland ingevoerde slagroom en oude kaas. Een aanrader ook voor thuis in het moederland!

nodig:
* piedeeg van 200 gram bloem, snuf zout, 100 gram boter en beetje koud water
* 600 gram venkel (drie of vier)
* rode ui
* knoflook fijn gesneden
* 100 ml slagroom
* drie eieren
* 100 gram oude kaas
* peper/zout
* olijfolie om te bakken

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de ui in dunne ringen en de venkel in plakken. Verwarm beetje olie in de pan en bak de ui aan.  Doe de venkel erbij en bak ook mee. Doe uiteindelijk ook de knoflook erbij en bak tot de venkel bruin is. Breng op smaak met zout en peper. Rol het deeg uit en bekleed de pievorm ermee. Prik in met vork en laat even voorbakken in oven. Klop de eieren los met de slagroom en doe de helft van de geraspte oude kaas er door. Vermeng de venkel met eiermengsel en giet in de met deeg beklede vorm. Bestrooi met de rest van de oude kaas. Bak ongeveer een half uur tot de hartige taart goudbruin is. Keer zo nodig halverwege.
Serveer met een frisse salade.

bron: ergens van internet zegt grote broer

zondag 6 april 2014

Eten in Ethiopie

Vandaag vanuit Addis Abeba naar Wolisso gereden waar we logeren in de Nagash lodge waar ze allerlei traditionele huisjes hebben gebouwd waar je kunt overnachten. Zeg maar een soort openluchtmuseum zoals het zuiderzeemuseum maar toch leuker dan een gewoon hok. En met veel apen in de tuin en hertjes. Een moederaap van wel 30 cm wist mij zo ver te krijgen om het andere pad te kiezen, ik vond die tanden best eng. Lekker gezwommen en geluierd en nog even naar het stadje gelopen om in een lokaal kroegje een biertje te drinken terwijl het hard regende. Terug in de lodge bestelde grote broer een steak al zat zijn maag al vol met 'kolo' dit is geroosterde gerst die we bij de borrel aten. Ziet eruit als zangvoer dus lekker knagen.  Bij de buurtafel zag ik een gerecht met groene groente dat niet op de kaart stond. In mijn eentje dus aan de 'national dish'.  En vanwege de vastentijd voorafgaand aan Pasen eten ze hier twee maanden lang vegetarisch, niet iedereen maar velen. Ideaal voor mij.  De opgerolde doekjes op de foto zijn de injera. Daarbij werd  shiro geserveerd: gemaakt van kikkererwtenmeel met specerijen en die gomen (boerenkoolachtig gerecht) en een tomatensalade met veel groene pepers en een pittig linzengerecht met veel berbere: het specerijenmengsel. Ik heb me tjokvol gegeten voor nog geen drie euro zei de hollander in deze upscale tikje koloniale maar wel hele leuke plek. Meer eetavonturen volgen.

woensdag 2 april 2014

Garganelli en gemarineerde aubergines



Leren is doen en dus een “workshop” verse pasta maken op verzoek. In Haarlem want dan kunnen de kinderen lekker spelen, de deur naar de tuin open met dit mooie lenteweer en kan Hanny ook nog even op de fiets langskomen om nog wat andere kookkennis op te doen. Garganelli maken was het doel en vooral het pastadeeg vergelijken. Met of zonder olie was de vraag. Ik heb nog nooit olie toegevoegd maar het is natuurlijk best een goed idee als het deeg na de verhouding 100 gram semolina en 1 ei toch een beetje te droog is. Verder is het belangrijk om het deeg soepel en droog te houden en goed te laten rusten. Ik maak het daarom altijd de dag tevoren maar dat kan ook bijgeloof zijn. Als je het deeg uitrolt dan merk je vanzelf hoe droog het al is. Laat het deeg drogen op een theedoek over een stoel of ga gelijk verder met de pastabereiding. Voor garganelli moet het deeg niet te droog zijn want dan plakt het niet meer vanzelf en moet je even het puntje nat maken. Droog deeg is fijn om uit te rollen maar heeft als nadeel dat je snel verder moet. Dus nooit teveel deeglappen uitrollen.
Garganelli maken staat al op dit blog en na wat uitleg en oefenen met een liniaal en potloden kwam de fabriek op gang en waren we met kinderen en al en met drie gnocchi-plankjes en potloden volop aan het snijden en rollen.
Wat is belangrijk bij garganelli maken? 1. Het deeg zo uitrollen dat je plakjes van 4 bij 4 cm kan uitsnijden. Door daar rekening mee te houden gooi je niet al te veel deeg weg. 2. Een liniaal heb je echt nodig. Als je op het gevoel gaat snijden worden de garganelli als snel te groot. 3. Het stokje gekocht bij het gnocchi-plankje in Italië (voor de ribbeltjes) is te dik. Een potlood heeft de juiste diameter. Dan krijg je echt de perfecte garganelli.
Uiteindelijk hadden we dozen vol, kon Hanny de goed gedroogde pasta mee naar huis nemen om het op te eten met een paprika/tomatensaus en erwten en aten wij de rest op in de tuin met een gorgonzolasaus en tuinbonen uit de vriezer.

Voor de antipasto had ik de dag tevoren al de aubergines gemarineerd.

Gegrilde aubergines met citroen, munt en balsamico

3 aubergines
Olijfolie voor het grillen
60 ml lekkere olijfolie
1 citroen
2 eetlepels balsamicoazijn
1 theelepel suiker
3 eetlepels fijngehakte verse munt
Zout en peper


Verwarm de grillpan en snijd de aubergines in plakken. Smeer de plakken in met olie en gril de aubergines geduldig totdat alles mooi bruin en gaar is.
Meng ondertussen de lekkere olijfolie met het sap van de citroen, de rasp van de citroen, de azijn, de suiker en munt. Breng de dressing op smaak met zout en peper.
Rangschik de aubergines in een schaal en lepel er steeds een beetje dressing over.
Dek de schaal af en laat de aubergines een flinke tijd marineren. Een nachtje kan dus prima.

zaterdag 22 maart 2014

Roti met sperziebonen en kikkererwten



Ikea wie komt er niet. Ik hopelijk voorlopig niet meer nadat ik voor een eenvoudig keukenkastje voor de badkamer eerst in de rij moest voor de bestelling, daarna de handvaten ergens beneden moest zoeken; betalen bij de kassa en daarna een onverwachte wandeling van 15 minuten naar een bijgebouw om het kastje op te halen. Ikea is te groot en heeft aan één pand in Zuidoost niet meer voldoende. Verkopen ze ook nog kookboeken? Bijna 10 jaar geleden kocht ik een kookboekje bij Ikea voor de vegetarische keuken. Er staan zeker een paar leuke recepten in maar de allerlekkerste is een recept voor roti met twee verschillende curry ’s. De roti pannenkoeken had ik onlangs op mijn fietsroute bij een toko in de Oosterparkstraat tegenover het OLVG gekocht. Ze zijn ideaal voor in de vriezer.

Ingrediënten
400 gram sperziebonen
2 flinke theelepels Hindoestaanse kerriepoeder
2 grote uien
4 eetlepels zonnebloemolie
2 dl groetenbouillon
1 teentje knoflook
Half blik tomaten (of 4 verse tomaten)
1 blik kikkererwten
40 gram santen
Peper en zout
100 gram pinda’s
2 roti pannenkoeken


Bereiding
  1. Verwijder de punten van de sperziebonen, was de bonen en breek ze in tweeën.
  2. Snijd de uien in ringen.
  3. Verhit voor de sperziebonencurry 2 eetlepels olie in een braadpan en fruit 1 ui hierin zachtjes ca. 3 minuten.
  4. Fruit 2 theelepels kerriepoeder 1 minuut mee en schep de sperziebonen erdoor.
  5. Voeg ongeveer ½-1 dl bouillon toe en een beetje zout en stoof de sperziebonen gaar.
  6. Verhit intussen voor de kikkererwtencurry de rest van de olie in een andere braadpan of koekenpan.
  7. Fruit hierin de andere ui met de fijngesneden knoflook zachtjes 3 minuten.
  8. Fruit 2 theelepels kerriepoeder even mee en roer de tomaten erdoor.
  9. Stoof de groenten ongeveer 5 minuten en voeg dan de uitgelekte kikkererwten en de rest van bouillon toe. Breng alles aan de kook.
  10. Laat de curry even zachtjes pruttelen en laat dan de santen in het vocht smelten.
  11. Breng op smaak met zout en peper.
  12. Verwarm de roti heel even in de magnetron en serveer met de curry’s. Strooi pinda’s over de sperziebonencurry en eet alles met Surinaamse komkommer.



Surinaamse zure komkommers met pepers

1 komkommer
100 ml azijn
1 eetlepel suiker
Snufje zout
½ Madame Jeanette
1 stengel citroengras
1 theelepel korianderzaad

Bereiding
Snijd de komkommer in de lengte open en haal de zaadjes eruit, snijd de komkommer daarna in smalle repen.
Zet een pan op het vuur en doe hier de azijn en suiker, gekneusde citroengras, koriander, 1/2 Madame Jeanette in met wat zout en peper in.
Giet dit mengsel over de komkommer, dek de komkommers daarna af en laat dit in zijn geheel afkoelen.