Ikea wie komt er niet. Ik hopelijk voorlopig niet meer nadat
ik voor een eenvoudig keukenkastje voor de badkamer eerst in de rij moest voor
de bestelling, daarna de handvaten ergens beneden moest zoeken; betalen bij de
kassa en daarna een onverwachte wandeling van 15 minuten naar een bijgebouw om het
kastje op te halen. Ikea is te groot en heeft aan één pand in Zuidoost niet
meer voldoende. Verkopen ze ook nog kookboeken? Bijna 10 jaar geleden kocht ik
een kookboekje bij Ikea voor de vegetarische keuken. Er staan zeker een paar
leuke recepten in maar de allerlekkerste is een recept voor roti met twee
verschillende curry ’s. De roti pannenkoeken
had ik onlangs op mijn fietsroute bij een toko in de Oosterparkstraat tegenover
het OLVG gekocht. Ze zijn ideaal voor in de vriezer.
Ingrediënten
400 gram sperziebonen
2 flinke theelepels Hindoestaanse kerriepoeder
2 grote uien
4 eetlepels zonnebloemolie
2 dl groetenbouillon
1 teentje knoflook
Half blik tomaten (of 4 verse tomaten)
1 blik kikkererwten
40 gram santen
Peper en zout
100 gram pinda’s
2 roti pannenkoeken
Bereiding
- Verwijder de punten van de sperziebonen, was de bonen en breek ze in tweeën.
- Snijd de uien in ringen.
- Verhit voor de sperziebonencurry 2 eetlepels olie in een braadpan en fruit 1 ui hierin zachtjes ca. 3 minuten.
- Fruit 2 theelepels kerriepoeder 1 minuut mee en schep de sperziebonen erdoor.
- Voeg ongeveer ½-1 dl bouillon toe en een beetje zout en stoof de sperziebonen gaar.
- Verhit intussen voor de kikkererwtencurry de rest van de olie in een andere braadpan of koekenpan.
- Fruit hierin de andere ui met de fijngesneden knoflook zachtjes 3 minuten.
- Fruit 2 theelepels kerriepoeder even mee en roer de tomaten erdoor.
- Stoof de groenten ongeveer 5 minuten en voeg dan de uitgelekte kikkererwten en de rest van bouillon toe. Breng alles aan de kook.
- Laat de curry even zachtjes pruttelen en laat dan de santen in het vocht smelten.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Verwarm de roti heel even in de magnetron en serveer met de curry’s. Strooi pinda’s over de sperziebonencurry en eet alles met Surinaamse komkommer.
Surinaamse zure komkommers met pepers
1 komkommer
100 ml azijn
1 eetlepel suiker
Snufje zout
½ Madame Jeanette
1 stengel citroengras
1 theelepel korianderzaad
Bereiding
Snijd de komkommer in de lengte open en haal de zaadjes
eruit, snijd de komkommer daarna in smalle repen.
Zet een pan op het vuur en doe hier de azijn en suiker,
gekneusde citroengras, koriander, 1/2 Madame Jeanette in met wat zout en peper
in.
Giet dit mengsel over de komkommer, dek de komkommers daarna
af en laat dit in zijn geheel afkoelen.
Lekker. Wat ben je toch een mazzelaar met die al die toko's in Amsterdam. In de provincie moeten we het met die van de AH doen.
BeantwoordenVerwijderen