zaterdag 21 juli 2012

Garganelli


Mijn nichtje Hannah heeft net als ik deze week al vakantie. Dus komt ze logeren en gaan we verse pasta maken, brood bakken voor het voorgerecht en jamtaartjes maken als toetje. De vers gemaakte garganelli zijn verrukkelijk en na het oefenen van deze nieuwe pastasoort afgelopen zondag werd het recept vandaag geoptimaliseerd door een 12-jarige die heel goed wist waarom mijn pasta veel meer bleef kleven dan de hare.

Maak de avond tevoren een pastadeeg in de verhouding van 100 gram pastabloem en 1 ei op kamertemperatuur. Wij hadden een deeg van 400 gram bloem en 4 eieren en daar kunnen dan met gemak 4-5 personen van eten. Ik gebruik altijd Semola rimacinata di grano duro als pastabloem. Maak met behulp van een keukenmachine een zo droog mogelijk deeg van beide ingrediënten en bewaar het deeg in een plastic zakje in de koelkast.

Snijd een stuk deeg af en rol het uit met de pastamachine. Probeer de breedte van het deeg op 8-10 cm te houden. Ga tot en met stand 6 van de pastamachine en laat het vel pasta dan eerst even drogen. Hang hiervoor een theedoek over de leuning van een stoel.
Rol niet meer dan 3-4 stukken deeg uit om te voorkomen dat het deeg te droog is geworden voordat het verder verwerkt wordt.

Als na 5 minuten de vellen pasta een beetje droger zijn geworden het eerste vel nogmaals door de machine halen op stand 7 en daarna in vierkantjes van 4 bij 4 cm snijden.

Pak een vierkantje deeg en leg het op een gnocchi plankje. Let er op dat je het vierkantje niet draait. De bovenkant tijdens het snijden is ook nu de bovenkant want anders blijft de pasta straks aan het potlood kleven.
Leg een potlood diagonaal op het plakje en rol het vierkantje op tot een rolletje met ribbels. Schuif de pasta van het potlood af en droog de pasta in een doos of op een bakplaat bedekt met een theedoek bestrooid met pastabloem.

Rol alle vierkantjes op tot garganelli en begin dan aan de volgende lap deeg.

Laat de pasta een tijdje drogen en kook ze daarna gaar in ruim kokend zout water. Garganelli is heerlijk met een saus van room en gorgonzola en (verse) tuinbonen of tuinerwten.
Verwarm hiervoor de room met de stukjes kaas op zacht vuur en roer af en toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten