zondag 13 maart 2022

Stoofpot van spinazie, aardappel en limabonen


Afgelopen december al aangekondigd: de Bkeila-stoofpot uit het kookboek Flavour van Ottolenghi. Een perfect kookboek om meer vegan te eten. Na 40 jaar vegetariër ga ik geen vegan meer worden maar nog meer bewustwording van de voedselproblematiek kan geen kwaad. En het is handig om meer vegan recepten te kunnen maken. Dit recept met spinazie, aardappelen en limabonen is het recept van mijn nichtje dat hier enthousiast over vertelde tijdens een bezoekje aan Amsterdam. Daarna heb ik het eerst bij de andere blogschrijfster gegeten maar nu wilde ik het zelf doen.
Bkeila is een manier van Tunesische joden om spinazie met veel olie lang te garen en dient dan weer als smaakgever in andere recepten. Ottolenghi schreef hier al eerder over maar dit recept is een verzwakte versie van Bkeila.
Het recept hieronder is aangepast voor twee personen. Het is niet scherp en het kost iets meer tijd dan Ottolenghi schetst. Het duurt wel even voordat de aardappelen in de spinaziesaus gaar zijn. Dezelfde aardappelen in een andere pan waren met wat water twee keer zo snel gaar.

Ingrediënten
Bosje koriander
½ bosje peterselie
300-350 gram (gewassen) spinazie
Olijfolie
1 ui
3 teentjes knoflook
1 groene chilipeper
Het sap van 1 citroen
1 eetlepel gemalen komijnzaad
1 eetlepel gemalen koriander    
½ theelepel kaneel
1 theelepel suiker
400 ml bouillon
250 gram vastkokende aardappelen in stukken
Blikje limabonen (of boterbonen)
1 theelepel zout

Bereiding
Verwijder de grove stelen van de koriander en de peterselie. Was en droog de kruiden met behulp van een slacentrifuge.
Doe de kruiden en de spinazie in porties in de keukenmachine en hak ze fijn. Dit kan natuurlijk ook met een mes en een plank.

Snij de ui en de chilipeper fijn.
Verwarm in een grote pan met zware bodem een flinke scheut olijfolie. Doe de ui in de pan en bak hem zachtjes gaar en goudbruin.
Voeg de geperste knoflook, de chilipeper, komijn, koriander en kaneel toe en bak alles nog ongeveer 5-6 minuten. Roer wel regelmatig.
Zet het vuur nu hoog en voeg wat extra olijfolie en het mengsel van spinazie en kruiden toe. Bak alles 10 minuten en roer regelmatig.


Roer de suiker, het citroensap, de bouillon en het zout erdoor. Breng de saus aan de kook en voeg de aardappelen toe.
Zet het vuur nu op zacht en laat de aardappelen gaarkoken in ongeveer 25 minuten of langer.
Voeg de uitgelekte bonen toe als de aardappelen bijna gaar zijn.
Serveer de stoofschotel eventueel met wat olijfolie, koriander en citroenparten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten