zaterdag 15 november 2014

Italiaanse week



Ik ben weer eens bij de Sligro geweest want de Parmezaanse kaas meegenomen uit Italië was op. Maar ook Provolone en Fontina kun je daar kopen en nog veel meer. Het is fijn voor je portemonnee dat het zo koud is in die winkel en dat je na een tijdje rondsnuffelen richting de kassa wil. Maar met genoeg basisingrediënten in huis en een nieuwe koelkast is het tijd voor een Italiaanse week in de keuken. Ouderwets Italiaans koken is het motto en tegelijkertijd wat nieuwe recepten ontdekken. Hieronder het menu van de afgelopen week met als toppers de culurgiones en de crostata en dus de recepten erbij.

Zaterdag
Pizza met courgette en provolone; pizza met aardappel, ui en kappertjes en pizza met tomatensaus en mozzarella.
Appelcompote met saffraan.

Zondag
Verse huisgemaakte tagliatelle met taleggio en paddenstoelen.
Amandel-citroenkoekjes.

Maandag
Rosevalaardappelen met wortel, ui, paprika, citroen en rozemarijn uit de oven.
Insalata mista.
Chocolademousse (kant en klaar).

Dinsdag
Spaghettini met olijfolie en Parmezaanse kaas.
Crostata

Woensdag
Insalata di carciofi (artisjokkensalade)
Verse huisgemaakte culurgiones gevuld met aardappel en pecorino, geserveerd met tomatensaus.
Knapperige geroosterde koolreepjes met Parmezaan en broodkruim.
Gekookte Romanesco.
Panna cotta met sinaasappelmarmelade.

Donderdag
Zuppa di cavolo nero e fagioli (groentesoep met palmkool en canellinibonen).

Vrijdag
Gnocchi pasta met taleggiosaus en gebakken champignons.


Culurgiones gevuld met aardappel en pecorino geserveerd met tomatensaus

Culurgiones zijn gevulde pastakussentjes en een specialiteit van de regio Sardinië. De vulling bestaat vaak uit aardappelen, munt en pecorino Sardo. Hieronder mijn versie. De pecorino Sardo had ik bij de Sligro gekocht maar het is steeds vaker te vinden in een goede kaaswinkel.

Ingrediënten
200 gram semola di grano duro
2 eieren
3-4 kruimige aardappelen (bijv. Eigenheimers)
150 gram geraspte pecorino Sardo en wat extra voor het serveren
2 eetlepels verse gehakte munt (of één lepel gedroogde munt)
2 eetlepels verse gehakte peterselie (kan je ook weglaten)
olijfolie
1 kg tomaten
2 teentjes knoflook

Bereiding
Maak de avond tevoren een soepel en zo droog mogelijk pastadeeg van de semola en de eieren. Bewaar het deeg in plastic in de koelkast.
Schil en kook de aardappelen met wat zout. Laat ze uitdampen en afkoelen.
Maak de aardappelen fijn met een vork of een pureeknijper.
Meng er de kaas en wat munt en peterselie doorheen. Breng de vulling op smaak met zout en peper.
Meng er enkele eetlepels olijfolie door om er een samenhangend geheel van te maken.
Verwarm een scheut olijfolie in een pan en bak de gekneusde teentje knoflook 30 seconden.
Voeg de tomaten in stukken toe en roer regelmatig terwijl het vuur nog hoog staat.
Doe een deksel op de pan en laat de tomaten op zacht vuur ongeveer 45 minuten sudderen.
Pak twee schalen en een roerzeef. Giet de tomaten door de roerzeef boven de eerste schaal. Als het vocht grotendeels in schaal 1 zit de tomaten door de roerzeef halen boven de tweede schaal. Zo krijg je een dikkere tomatensaus. Het tomatenvocht in de eerste schaal kun je goed gebruiken voor een soep.
Rol een stuk pastadeeg uit met een pastamachine (tot en met stand 6). Laat de rest van het pastadeeg in het plastic zodat het niet uitdroogt.
Druk met een glas rondjes uit het deeg.
Schep een lepeltje vulling op het rondje.
Nu moet je er een culurgione van maken. Bekijk een filmpje op YouTube en probeer wat. Het is niet gemakkelijk maar door te blijven oefenen gaat het steeds beter.
Leg de culurgiones in een doos die bekleed is met een met bloem bestrooide theedoek.
Kook de culurgiones enkele minuten in ruim kokend water waaraan zout is toegevoegd.
Serveer met een beetje tomatensaus en geraspte pecorino Sardo.



Een ander filmpje over culurgiones vouwen vind je hier. Na 9 minuten is goed te zien hoe ze moet vouwen. Voor een volgende keer!

Crostata con marmellata di arance

Ingrediënten
300 gram 00-bloem
2 eierdooiers
75 gram suiker
90 gram boter
snufje zout
geraspte citroenschil
½ pot sinaasappelmarmelade

Bereiding
  1. Meng de bloem, de dooiers, de suiker, de boter, het zout en de citroenschil snel tot een deeg. De Kitchen Aid is hierbij een fijn hulpmiddel. Maak er een bal van en leg hem een halfuur in de koelkast. Heb je haast dan kun je het deeg ook zo plak mogelijk in plastic wikkelen en dan gaat het koelen wat sneller in de koelkast.
  2. Beboter een bakvorm en zet de oven aan op 175 °C.
  3. Rol daarna ongeveer 2/3 van het deeg uit en bekleed de bodem en de randen van de bakvorm met het deeg.
  4. Bestrijk de bodem met marmelade.
  5. Rol de rest van het deeg uit, snijd er repen van en leg die in een patroon op de marmelade.
  6. Bak de crostata ongeveer 30 minuten in de oven.


1 opmerking: