maandag 30 december 2024
Vegan panettone
Het laatste bericht over panettone was in 2021 en sindsdien is dat recept nog wel ietwat geoptimaliseerd maar ik heb nu het recept voor een vegan panettone ontwikkeld die volgens de andere blogschrijfster nog beter is dan het origineel. Het was wel even zoeken hoe de ei-vervanger aquafaba te gebruiken want ik wilde niet te veel afwijken van mijn eigen recept. Tot nu toe heb ik alleen nog maar aquafaba gebruikt van zelf gekookte kikkererwten. Deze aquafaba is ook nog maximaal een week houdbaar in de koelkast.
In dit recept zijn gelijk de wijzigingen sinds 2021 opgenomen. Ik gebruik alleen nog maar Manitoba meel dat goed verkrijgbaar is bij de groothandel Novitalia in Amsterdam. Daarnaast is de oventemperatuur 180°C in plaats van 190°C geworden en meet ik altijd de temperatuur. En ik laat de keukenmachine nog wat langer draaien nadat de boter is toegevoegd. Je krijgt dan een heel mooi glanzend deeg.
Ingrediënten
Voordeeg
80 gram Manitoba meel
15 gram verse gist
50 ml lauwwarm water
Aroma
1 sinaasappel
1 citroen
20 gram honing
1 eetlepel Marsala
1 vanillestokje
Eerste deeg
100 gram voordeeg
180 ml aquafaba
1 theelepel bakpoeder
20 ml lauwwarm water
260 gram Manitoba meel
100 gram boter op kamertemperatuur
100 gram witte basterdsuiker
Tweede deeg
180 gram Manitoba meel
30-50 ml aquafaba
50 gram witte basterdsuiker
25 gram boter op kamertemperatuur
½ theelepel zout
130 gram rozijnen (blank en bruin gemengd)
50 gram gekonfijte sinaasappelschil in kleine stukjes
50 gram sukade
Bereiding
Dag 1: avond
Voordeeg
Meng 15 gram verse gist met 50 ml lauwwarm water. Voeg 80 gram Manitoba meel toe en maak er een deegbal van. Zet dit voordeeg afgedekt weg.
Aroma
Meng de schil van 1 sinaasappel en 1 citroen met 20 gram honing. Voeg de zaden van een vanillestokje toe en een eetlepel Marsala.
Zet dit aromamengsel afgedekt weg.
Dag 2: ochtend
Eerste deeg
Alles moet beetje bij beetje worden opgenomen. Het duurt zeker 30 minuten om dit eerste deeg te bereiden en dus moet je geen haast hebben.
Doe 100 gram van het voordeeg, 30 ml lauwwarm water en 150 ml aquafaba in de keukenmachine en laat het langzaam mengen.
Voeg eetlepel voor eetlepel het meel toe.
Met de rest van de aquafaba met een theelepel bakpoeder en laat het even staan totdat het een beetje begint te bruisen.
Voeg dit mengsel toe als het meel goed is gemengd.
Voeg de suiker toe in drie delen.
Voeg de boter toe door steeds een klein stukje aan het deeg toe te voegen en laat de machine draaien totdat het deeg mooi glanst.
Dek de kom af met wat plastic en plaats de kom 4-6 uren in een warme omgeving (20°C-25°C) totdat het volume verdrievoudigd is.
Dag 2: middag
Tweede deeg
Meng het aroma zoals eerder gemaakt door het eerste deeg.
Voeg de helft van het meel toe aan het deeg.
Laat de keukenmachine heel langzaam draaien en voeg de rest van het meel toe.
Voeg daarna het zout en de suiker toe.
Als de suiker goed is opgenomen een scheutje aquafaba toevoegen.
Voeg de boter toe in kleine stukjes en laat de machine draaien totdat het deeg mooi glanst.
Meng de rozijnen met de sinaasappelschil en de sukade en voeg het toe aan het deeg. De rozijnen moeten zich goed verspreiden in het deeg maar laat de keukenmachine niet meer lang draaien.
Volg nu de volgende 5 stappen voor het deeg:
Rol het deeg naar je toe als een worst.
Leg het deeg nu verticaal en met de vouw naar boven.
Rol het weer op als een worst en je krijgt een soort bundeltje
Neem de bundel deeg opzij en draai hem meerdere keren door je handen naar de bodem eronder te schuiven.
Ga door tot je een bal deeg krijgt.
Leg de bal deeg in een kom en laat het deeg afgedekt 1 uur staan.
Daarna zet je het deeg in de koelkast voor 12-18 uren.
Dag 3: ochtend
Haal het panettonedeeg uit de koelkast en laat het 2 uren rusten.
Haal het deeg uit de kom en herhaal de stappen 1-5 zoals hierboven beschreven.
Vet een panettonevorm in met boter of gebruik een papieren bakvorm en leg de bal deeg in de vorm. De ideale vorm heeft een diameter van 17 cm en is 12 cm hoog, maar een hoge springvorm is ook geschikt.
Plaats het deeg in een afgesloten ruimte (een oven of plastic bak) om temperatuurschommelingen te voorkomen en zet een kommetje met kokend water in de bak of oven.
Laat het deeg nog 4-8 uren rijzen.
Dag 3: einde middag
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd met een deegmesje kruislings in het deeg.
Leg een stukje boter bovenop.
Bak de panettone 10 minuten en dek deze daarna af met aluminiumfolie.
Verlaag de oventemperatuur naar 170°C en bak de panettone nog ongeveer 45 minuten.
De panettone is klaar als de binnentemperatuur van de panettone 90° - 92°C heeft bereikt. Controleer dit met een kookthermometer.
Haal de panettone uit de oven, laat hem even 15-30 minuten afkoelen en spies hem daarna voorzichtig met breinaalden of een speciaal afkoelrooster. Hang de panettone omgekeerd boven een grote pan en laat hem zo 3-4 uren rusten.
zaterdag 19 oktober 2024
Update Couscoussalade
De couscoussalade was deze zomer terug van weggeweest. Een ideale salade voor lunch of je werk of onderweg in de trein Je hebt hiervoor tomaatjes van de zomer nodig voor echte smaak en genoeg tijd om de couscous drie keer te stoven voor de allerlekkerste couscous.
Zie Gestoomde couscous voor de bereidingswijze van drie keer stoven. Wijzigingen ten opzichte van het recept van 2010 zijn de zwarte olijven in plakjes en het gebruik van verse dille samen met peterselie en munt. De citroen kun je ook vervangen door wat witte of rode wijnazijn.
zondag 13 oktober 2024
Borlottibonen
De tijd van oogsten in de moestuin is bijna weer voorbij. Andijvie, peterselie, tomaten, bietjes en nog een paar courgettes waren de oogst van de afgelopen week. Ik kan nog steeds mijn eigen groentepakket samenstellen en heb voorlopig het groente-pakket-abonnement van de jongens van Gorssel nog niet nodig. Dat groentepakket is elke week op te halen in Amsterdam Oost met naar horen zeggen de lekkerste aardappeltjes en tomaatjes, groene kool of edamame boontjes. Van alles zit erin maar geen verse borlottibonen. Het blijft dus nog even een onbekend vers ingrediënt in Nederland. De andere blogschrijfster kwam vanochtend prachtige zakjes zaden uit Italië langsbrengen dus volgend jaar zijn de verse borlottibonen weer gegarandeerd.
Het stoofpotje met verse borlottibonen was de laatste tijd op diverse plekken populair. En een salade met borlottibonen is een heerlijke voedzame lunch.
Ingrediënten voor het stoofpotje. De hoeveelheden kun je zelf een beetje bepalen.
- 1 kg verse borlottibonen
- 2 uien
- 1-2 wortelen
- Tomatensaus of beetje tomaten uit blik
- 2 courgettes
Bereiding
- Dop de borlottibonen en kook ze gaar in ruim water. De kooktijd is niet te voorspellen maar op 20-30 minuten moet je wel rekenen. Laat de bonen daarna uitlekken.
- Snipper de uien en snijd de wortelen in plakjes. Bak beide op zacht vuur in olijfolie en roer regelmatig.
- Voeg de in halve plakjes gesneden courgettes toe en bak alles nog minimaal 10 minuten. Je kunt er ook voor kiezen om de courgettes te bakken en apart bij het stoofpotje te serveren.
- Voeg een klein restje tomatensaus of wat tomaten toe om de groentes in wat vocht te laten garen.
- Als de groenten gaar zijn de borlottibonen toevoegen en op smaak brengen met zout en peper.
- Laat het stoofpotje goed heet worden.
- Serveer het stoofpotje met gekookte aardappelen en geitenkaas. Alternatieven voor de geitenkaas zijn Parmezaanse kaas of mozzarella.
Met een maaltijdsalade van borlottibonen kun je enorm variëren. Lekker met sperziebonen, ingemaakte courgettes, tomaatjes en rode sla en/of rucola.
woensdag 3 juli 2024
Koude aardappel-preisoep
Na een nat voorjaar waren er vorige week opeens een paar heerlijke zomerse dagen met zelfs een tropische dag. Misschien wel op de warmste dag van het jaar kwam familieleden een kastje ophalen, voetbal kijken en eten. Deze koude soep met chips is geschikt voor warme dagen en kan ook de avond tevoren al gemaakt worden. Een super simpel recept voor 4 personen.
Ingrediënten
500 gram prei
30 gram boter
500 gram aardappelen
650 ml groentebouillon
125 ml slagroom
Zout en eventueel (witte) peper
1 zak chips naturel
Bieslook
Bereiding
1. Snijd de prei in halve ringetjes en was de prei in ruim water zodat het zand goed verwijderd wordt. Laat de prei goed uitlekken in een vergiet.
2. Smelt de boter in een pan en bak de prei zachtjes.
3. Na ongeveer 10 minuten de geschilde en in blokjes gesneden aardappelen en de bouillon toevoegen. Laat de soep ongeveer 20 minuten koken zodat de aardappelen goed gaar zijn.
4. Pureer de soep met een staafmixer en roer de slagroom erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe.
5. Laat de soep afkoelen en daarna goed koud worden in de koelkast. Deze soep kan dus prima de avond tevoren gemaakt worden.
6. Serveer de soep koud met fijngeknipte bieslook en chips.
vrijdag 26 april 2024
Focaccia met venkelzaad
De Amsterdamse studentes kwamen eten en ik had “kookstress”. In eerste instantie geen idee wat te koken. Mijn kooklogboek bracht uitkomst en ik koos een aantal oude succesrecepten zoals frittata en orecchiette met aardappel en andijvie. Om toch nog iets nieuws te proberen zocht ik op venkelzaadjes en brood en kwam dit gemakkelijke recept voor focaccia tegen. Ik heb alleen de hoeveelheid venkelzaad aangepast en het kan nog wel wat meer zijn. Je moet het deeg wel de avond tevoren maken en een nacht in de koelkast zetten.
Ingrediënten
2 tl Venkelzaad
Olijfolie
500 ml lauwwarm water
2 tl instant gist
1 tl suiker
500 gr bloem (type 00)
10 gram zout (2 tl)
Grof zout
Bereiding
- Kneus de venkelzaadjes in een vijzel. Rooster ze vervolgens in een koekenpan totdat ze beginnen te geuren. Doe het zaad in een kop of kom en voeg dan een flinke scheut olijfolie toe.
- Mix het water met gist en suiker en laat het 5-10 minuten staan.
- Meng de bloem met het zout in een kom en voeg hier vervolgens het water-mengsel aan toe.
- Roer dit goed door elkaar met een spatel. Je krijgt een heel nat en plakkerig deeg.
- Giet een beetje van de venkelolie over het beslag. De overige venkelolie zet je in de (koel)kast.
- Dek de kom af met een vochtige theedoek en plaats deze minimaal een nacht in de koelkast.
- Bestrijk een grote bakvorm lichtjes met olijfolie en bekleed deze met bakpapier. Doe het deeg met een spatel in de vorm en verdeel het over de gehele vorm.
- Maak je vingers een beetje nat en maak druk hiermee in het deeg, zodat er nog wat meer lucht in komt. Verdeel volgens de venkelolie over het deeg en druk het er met je vingers een beetje in.
- Laat het deeg nog 1-2 uur rusten op kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor op 220 graden (boven en onder warmte).
- Verdeel er tot slot nog wat grof zout overheen.
- Bak de focaccia ongeveer 20 minuten, totdat de bovenkant goudbruin is.
woensdag 27 maart 2024
Colomba Pasquale - Italiaans paasbrood
Panettone met Kerstmis, Colomba Pasquale met Pasen. Niets anders dan gezoet brood al is de Colomba wat betreft ingrediënten en bereiding niet helemaal hetzelfde. Dit jaar heb ik na wat zoekwerk een vaste bakvorm voor de Colomba gekocht in plaats van de papieren variant. Colomba betekent duif en dat is te zien aan de vorm en de versiering.
Ik gebruik al jaren hetzelfde recept dat afkomstig is van een winnares van Heel Holland Bakt en gepubliceerd is op de website van Il Giornale.
Mijn aanvullingen en opmerkingen bij het recept:
• Ik gebruik Manitoba meel, verkrijgbaar bij Novitalia in Amsterdam West.
• Het deeg moet vochtig blijven maar af en toe voeg ik iets van mee toe om het deeg te kunnen verwerken. Een deegschraper is dan heel handig.
• De rijstijden zijn afhankelijk van de temperatuur. Plaats de kom anders in een op 30°C voorverwarmde oven.
• Ik maak altijd de langzame variant, wat betekent dat het deeg minimaal een nacht, soms langer, in de koelkast gaat.
• Gebruik een oventemperatuur van twintig graden minder. 180°C i.p.v. 200°C. Dan nog wordt het deeg snel bruin en moet je het deeg eerder afdekken dan in het recept staat.
Het originele recept:
Ingrediënten
• Voordeeg: 50 g bloem, 7 g instant gist of 20 g verse gist
• Eerste deeg: 175 g bloem, 100 g kristalsuiker, 1 vanillestokje, 1 mespunt zout, 1 ei, op kamertemperatuur, 60 ml melk op kamertemperatuur, 50 g boter op kamertemperatuur
• Tweede deeg: 75 g bloem, geraspte schil van 1 onbespoten citroen, geraspte schil van 1 onbespoten sinaasappel, 1 ei (op kamertemperatuur), 75 g boter (op kamertemperatuur), 40 g gekonfijte sinaasappel, 40 g sukade, boter om in te vetten Glazuur 75 g blanke amandelen, 75 g poedersuiker, 1 eiwit, 1 el anijshagel, 20 g ongepelde amandelen
Bereiding
• Zeef voor het voordeeg de bloem in de mengkom van de staande mixer en voeg de gist en 30 ml handwarm water (ca. 34 °C) toe. Gebruik je verse gist, los deze dan eerst op in het water voordat je hem toevoegt aan de bloem.
• Kneed in de staande mixer 2 minuten op de lage stand en vervolgens 5 minuten op de hoge stand tot je een egaal deeg hebt dat niet meer aan de kom blijft plakken, maar om de deeghaak blijft zitten. Als je met de hand kneedt, moet je minstens 10 minuten kneden tot je een glad deeg hebt. Voeg hierbij niet te veel bloem toe, het moet een kleverig deeg blijven.
• Doe het deeg in een schone kom en dek die af met plasticfolie. Laat minstens 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek tot het deeg in volume is verdubbeld.
• Zeef voor het eerste deeg in de mengkom de bloem en voeg de kristalsuiker toe.
• Snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap het merg eruit, en voeg dit samen met het zout en het ei toe.
• Kneed door elkaar en voeg daarna het gerezen voordeeg toe. Voeg hier langzaam de melk aan toe en kneed tot een egaal deeg.
• Voeg daarna stukje voor stukje de boter toe en kneed tot de boter helemaal is opgenomen en je een mooi glad deeg hebt.
• Doe het deeg in een schone kom en dek die af met plasticfolie. Laat 1 1⁄2 uur rijzen.
• Doe het gerezen deeg weer in de mengkom en voeg, voor het tweede deeg, de gezeefde bloem, de citroenrasp, de sinaasappelrasp en het ei toe. Kneed tot alles is opgenomen.
• Voeg daarna stukje voor stukje de boter toe en kneed tot ook de boter helemaal is opgenomen en je een glad deeg hebt. Als je een staande mixer gebruikt kun je zien dat het deeg goed is wanneer het niet meer aan de kom blijft plakken, maar om de deeghaak blijft zitten.
Je hebt nu twee keuzes: een langzame of snelle colomba
1. Heb je de tijd, laat het deeg dan nog een keer rijzen om een nog luchtigere en zachtere colomba te krijgen. Doe het deeg in een kom, dek die af met plasticfolie en laat het deeg 12 uur rijzen in de koelkast. Laat het deeg daarna op kamertemperatuur komen voor je doorgaat met de volgende stap.
2. Maak je liever een snelle colomba (ook heerlijk!), ga dan direct door met de volgende stap.
• Snijd de gekonfijte sinaasappel en sukade in kleine stukjes en voeg deze toe aan het deeg. Kneed even goed door zodat ze goed door het deeg zijn verdeeld.
• Vet de bakvorm in en bekleed hem met bakpapier, ook langs de randen (dit hoeft niet als je een papieren panettone- of colombabakvorm hebt). Heb je een lage bakvorm, laat het bakpapier dan boven de rand uitsteken zodat je een hoogte hebt van minstens 5 cm.
• Doe het deeg in de bakvorm, dek af met plasticfolie en laat het deeg 11⁄2 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Glazuur maken
• Verwarm de oven voor op 200 °C. Maak het glazuur. Maal hiervoor de blanke amandelen met de poedersuiker fijn in de keukenmachine.
• Voeg het eiwit toe en meng tot een glad beslag. Verdeel dit over de bovenkant van het gerezen deeg en strooi hier de anijshagel en de ongepelde amandelen over.
• Zet de colomba in de voorverwarmde oven en bak hem 10 minuten op 200 °C.
• Verlaag daarna de temperatuur naar 180 °C en bak het brood nog eens 40 minuten tot de bovenkant goudbruin van kleur is. Wordt het te donker, dek dan de laatste 10 minuten de bovenkant af met aluminiumfolie.
• Haal de colomba uit de oven. Als je een papieren colomba-bakvorm hebt gebruikt, kun je de colomba in de vorm laten afkoelen. Gebruik je een andere vorm, laat hem dan eerst 10 minuten afkoelen, voordat je hem uit de vorm haalt.
vrijdag 23 februari 2024
Aromatische couscous
Het kookboek Het groot vegetarisch kookboek komt uit een tijd dat vegetarisch koken nog heel speciaal was en uiteindelijk zijn er vele kookboeken met deze titel gepubliceerd. Maar in deze ene speciale uit 1995 staat wel een succesrecept voor heel veel groente en waarmee je ook nog eens kunt variëren, afhankelijk van het aantal personen dat mee eet.
Het recept is voor 4-6 personen maar het is vooral spelen met de soorten groenten en de hoeveelheden. Voor slechts 1 persoon had ik de koolraap en de sperziebonen weggelaten. Slow cooking is het belangrijkste aspect van dit recept.
Ingrediënten voor 4-6 personen
Olijfolie
1 grote ui
2-4 wortelen
Kleine koolrapen
8 kleine aardappelen
1 grote groene paprika
120 gram sperziebonen
1 venkel
Stukje gemberwortel
2 teentjes knoflook
1 theelepel kurkuma
1 eetlepel gemalen koriander
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel kaneel
3 eetlepels rode linzen
1 blik tomaten
Bouillon
4 eetlepels rozijnen
Zout en zwarte peper
Bereiding
Snijd alle groenten en de gember in grove stukken.
Fruit de groenten 10 minuten in olijfolie, roer af en toe en voeg de gemberwortel, de knoflook en specerijen toe. Bak nog ongeveer 5 minuten.
Voeg de linzen, de tomaten, de rozijnen en zout en peper toe.
Giet wat bouillon in de pan en breng het geheel aan de kook.
Doe een deksel op de pan en laat de groenten op heel zacht vuur stoven totdat de aardappelen en de wortel gaar zijn.
Couscous is het lekkerst als je de couscous eerst mengt met wat olijfolie, zout en water, doorroert met je vingers en daarna drie keer 20 minuten laat stoven boven bouillon. Tussendoor wel 10 minuten laten afkoelen en weer ongeveer 100 ml water toevoegen en de korrels losroeren met een vork.
Serveer de stoofpot met de couscous. Voeg eventueel de schil van een citroen toe, een klein beetje citroensap en harissa-pasta.
zondag 18 februari 2024
Lijst van recepten op dit blog (2)
Dit is deel 2 van de index. Voor deel 1 klik hier.
Datum
|
Titel
|
4-2-24
|
Geroosterde bietjes in amandeltechina
|
15-1-24
|
Tahoe van Lilian
|
29-11-23
|
Pompoensoep met orzo en amaretti
|
15-11-23
|
Gado gado (vegan)
|
1-11-23
|
Kaiserbroodjes
|
13-8-23
|
Zuurdesem focaccia
|
11-1-23
|
Quinoa salade
|
29-4-23
|
Linzen met oesterzwammen
|
17-4-23
|
Vegan spaghetti met miso, crispy chili olie en iets groens
|
1-3-23
|
Italiaanse zuurkool
|
30-1-23
|
Mexicaanse maissoep met kaas
|
28-12-22
|
Vegan ricotta
|
27-11-22
|
Appeltaart uit het beste kookboek ooit.
|
24-8-22
|
Gestoomde couscous met een vegan stoofpot
|
12-6-22
|
Tortellini met andijvie
|
13-3-22
|
Stoofpot van spinazie, aardappel en limabonen
|
2-3-22
|
Echt lekker brood met zuurdesem
|
30-12-21
|
Panettone 2021
|
17-12-21
|
Couscous met pompoen uit de oven en tomaten-steranijssaus
|
10-11-21
|
Brood van Boven
|
31-10-21
|
Risini di Verona
|
16-10-21
|
Karien's uien uit de oven op zijn Ottolenghi's
|
5-7-21
|
Auberginekroketten
|
2-5-21
|
pasta met doperwten en daslookpesto
|
21-3-21
|
Bandha gobi – Indiase witte kool
|
14-3-21
|
geroosterde spitskool met petjelsaus en sambal
|
3-3-21
|
Aardappelkroketjes
|
24-2-21
|
Surinaamse bonen met bakbanaan
|
31-1-21
|
Linguine met amandelen en caciocavallo kaas
|
10-1-21
|
Knolselderij-preisoep met za'atar
|
12-12-20
|
Mezze 1: platbrood met halloumi en salsa.
|
1-11-20
|
Gevulde auberginerolletjes uit de oven
|
16-9-20
|
Ottolenghi's bietensalade van Marije
|
28-6-20
|
Aardbeien
|
23-5-20
|
Pilau: gekruide rijst met amandelen
|
13-5-20
|
Pasta met citroen
|
zondag 4 februari 2024
Geroosterde bietjes in amandeltechina
De kerstkokkies hadden gedrieën een geweldig voornamelijk vegetarisch en vegan menu in elkaar gezet met familieklassiekers (zoals Zucotto en gevulde pasta) en een aantal nieuwe recepten (zoals een vegan Pethivier met paddenstoelen) Het voorgerecht van de jongste kokkin was goddelijk lekker. Zo verrukkelijk dat ik het zelf maakte voor een Italiaanse Nieuwjaarsmaaltijd half januari. Het was wel even zoeken in de Javastraat naar de verse mierikswortel die in een koeling werd bewaard.
Om de juiste consistentie van de amandeltechina te krijgen was het ook zoeken naar de handigste keukenmachine. De hoeveelheid was bij mij te klein voor de grote keukenmachine en uiteindelijk hielp het bakje van de staafmixer om er een hele smeuïge pasta van te maken. Wordt het een soort van spijs voeg dan nog wat water en citroensap toe.
Ingrediënten
6 grote bieten (in verschillende kleuren)
150 gram blanke amandelen
Olijfolie
2 eetlepels zonnebloemolie (of amandelolie als je dat hebt)
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel venkelzaad
Verse mierikswortel
Bereiding
- Zet de oven op de hoogste stand (liefst 300 graden). Heb je een heteluchtoven, zet de ventilator dan uit.
- Wrijf de bietjes in met olijfolie en bak ze onafgedekt in de oven totdat de schil volledig is verkoold. Afhankelijk van de oventemperatuur kan dit 1,5 uur duren. Keer de bieten halverwege om.
- Laat de bieten afkoelen.
- Rooster de amandelen 4-5 minuten in de tot 180 graden afgekoelde oven. Ze mogen een lichtgeel kleurtje krijgen maar niet goudbruin worden.
- Maal de amandelen in een keukenmachine tot gruis.
- Voeg de zonnebloemolie toe en laat minstens 5 minuten draaien.
- Giet het citroensap erbij terwijl de machine draait.
- Voeg vervolgens kleine scheutjes koud water toe totdat de techina mooi romig is.
- Breng op smaak met een snuf zout.
- Verwijder de verkoolde schil van de bietjes, maar laat het smaakvolle zwarte laagje daaronder met rust. Snijd de bietjes in stukken.
- Warm de bietjes op voor het serveren en hussel de bietjes, het venkelzaad en een lekkere scheut olijfolie door elkaar in een kom. Breng op smaak met grof zout.
- Serveer de bietjes op een bedje van de amandeltechina (op kamertemperatuur).
- Rasp er aan tafel wat mierikswortel overheen.