zondag 4 februari 2024

Geroosterde bietjes in amandeltechina

 

De kerstkokkies hadden gedrieën een geweldig voornamelijk vegetarisch en vegan menu in elkaar gezet met familieklassiekers (zoals Zucotto en gevulde pasta) en een aantal nieuwe recepten (zoals een vegan Pethivier met paddenstoelen) Het voorgerecht van de jongste kokkin was goddelijk lekker. Zo verrukkelijk dat ik het zelf maakte voor een Italiaanse Nieuwjaarsmaaltijd half januari. Het was wel even zoeken in de Javastraat naar de verse mierikswortel die in een koeling werd bewaard.
Om de juiste consistentie van de amandeltechina te krijgen was het ook zoeken naar de handigste keukenmachine. De hoeveelheid was bij mij te klein voor de grote keukenmachine en uiteindelijk hielp het bakje van de staafmixer om er een hele smeuïge pasta van te maken. Wordt het een soort van spijs voeg dan nog wat water en citroensap toe.

Ingrediënten
6 grote bieten (in verschillende kleuren)
150 gram blanke amandelen
Olijfolie
2 eetlepels zonnebloemolie (of amandelolie als je dat hebt)
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel venkelzaad
Verse mierikswortel

Bereiding

  1. Zet de oven op de hoogste stand (liefst 300 graden). Heb je een heteluchtoven, zet de ventilator dan uit.
  2. Wrijf de bietjes in met olijfolie en bak ze onafgedekt in de oven totdat de schil volledig is verkoold. Afhankelijk van de oventemperatuur kan dit 1,5 uur duren. Keer de bieten halverwege om.
  3. Laat de bieten afkoelen.
  4. Rooster de amandelen 4-5 minuten in de tot 180 graden afgekoelde oven. Ze mogen een lichtgeel kleurtje krijgen maar niet goudbruin worden.
  5. Maal de amandelen in een keukenmachine tot gruis.
  6. Voeg de zonnebloemolie toe en laat minstens 5 minuten draaien.
  7. Giet het citroensap erbij terwijl de machine draait.
  8. Voeg vervolgens kleine scheutjes koud water toe totdat de techina mooi romig is.
  9. Breng op smaak met een snuf zout.
  10. Verwijder de verkoolde schil van de bietjes, maar laat het smaakvolle zwarte laagje daaronder met rust. Snijd de bietjes in stukken.
  11. Warm de bietjes op voor het serveren en hussel de bietjes, het venkelzaad en een lekkere scheut olijfolie door elkaar in een kom. Breng op smaak met grof zout.
  12. Serveer de bietjes op een bedje van de amandeltechina (op kamertemperatuur).
  13. Rasp er aan tafel wat mierikswortel overheen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten