maandag 21 oktober 2019

Portugeesjes


Ouderwets! Jazeker, kleine cakejes van vroeger die Portugeesjes werden genoemd.  En toen ik na het opruimen van de voorraadkast deze bakvorm (zie foto onderaan) tegenkwam moest ik gelijk aan Portugeesjes denken.
De zoekresultaten van google zijn vooral (Friese) bakkerijen die de Portugeesjes verkopen. Het oude kookboek ‘Ik kan koken’ heeft geen recept en bellen met Leeuwarden helpt wel met de herinnering aan het recept: andere verhouding bloem, boter en ei dan bij gewone cake en citroenschil is een belangrijk ingrediënt! Die herinneringen passen bij een recept op een Belgische site van uitgever Lannoo. Ik heb alleen de hoeveelheid suiker verminderd van 180 naar 150 gram bij de tweede keer oefenen en er was geen verschil in resultaat.
Deze cakejes zijn snel te maken maar het is wel belangrijk dat de boter en de eieren op kamertemperatuur zijn.
Dit recept is voor ongeveer 10-12 Portugeesjes maar de hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van de bakvorm.

Ingrediënten
  • 150 gram zachte boter.
  • 150 gram suiker
  • Snufje zout
  • Rasp van 1 citroen
  • 2 eieren
  • 60 ml lauwe melk
  • 200 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Vet de bakvorm in met gesmolten boter en bestuif de vorm met een klein beetje bloem.
  3. Klop de zachte boter tot een luchtige witte massa.
  4. Voeg de suiker, het zout en de citroenrasp toe en klop verder.
  5. Meng de eieren er één voor één door.
  6. Zeef de bloem met het bakpoeder en spatel met een houten lepel de helft door het beslag.
  7. Roer de helft van de lauwe melk erdoor.
  8. Spatel de rest van de bloem en de rest van de melk erdoor.
  9. Verdeel het beslag over de bakvormpjes.
  10. Bak de Portugeesjes 15-20 minuten in de oven totdat ze goudgeel zijn.
  11. Laat ze afkoelen op een rooster.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten