vrijdag 24 januari 2014

Appelcake van Roos



Een blog is leuk maar af en toe moet je ook eens bij anderen kijken. Een blog dat ik regelmatig bezoek is van NRC next. Een kookrubriek met verschillende auteurs en op woensdag vaak Roos Ouwehand, ook bekend als actrice, bij mij vooral van Keyzer & De Boer Advocaten. Afgelopen woensdag schreef ze over de geur van appeltaart als je je huis wilt verkopen, maar bakte zelf een appelcake. Ik heb het recept maar gelijk uitgeprobeerd en de cake werd snel verorberd door de puber in huis die altijd honger heeft maar niet alles lust. Met het recept van Roos is niets mis, ik heb zelfs niets aangepast. Alleen het NRC blog is zonder foto’s, en die hebben wij wel. Hierboven het eindresultaat, hieronder de voorbereiding.
 
Aanvulling van 12 februari 2023. Het recept van Roos zit achter de betaalmuur. Maar nog wel te vinden in de databank Nexis. Hier alsnog de ingrediënten en de bereiding.
 
Ingrediënten
200 gr zachte boter 
180 gr fijne kristalsuiker 
3 eieren 
200 gr zelfrijzend bakmeel 
1 tl bakpoeder 
4 appels 
1 citroen 
1,5 tl kaneel 
1 tl gemberpoeder 
±3 eetlepels bruine basterdsuiker

Bereiding:
  1. Beboter en bebloem een springvorm (24 of 26 cm). Leg eventueel bakpapier onderin.
  2. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Ik gebruikte de buitenbeentjes van AH.
    Snij de appels in kleine stukjes.
    Doe een klontje boter in een koekenpan, doe er de appel, kaneel, het gemberpoeder en een eetlepel basterdsuiker bij. 
  3. Voeg het sap en de geraspte schil van een citroen toe. 
  4. Roer alles op een zacht vuurtje door elkaar tot de suiker gesmolten is en de specerijen geuren. Zet het vuur uit.
  5. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  6. Mix de zachte boter met de kristalsuiker tot een licht en romig mengsel.
    Voeg een voor een de eieren toe en mix goed.
    Schep er het zelfrijzend bakmeel, een snuf zout en een extra theelepeltje bakpoeder door.
  7. Schep het appelmengsel door het deeg en stort alles in de springvorm.
    Sprenkel er de twee overgebleven eetlepels basterdsuiker over en zet de vorm in de oven.
  8. Controleer na een uur of de cake gaar is.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten