woensdag 2 april 2014

Garganelli en gemarineerde auberginesLeren is doen en dus een “workshop” verse pasta maken op verzoek. In Haarlem want dan kunnen de kinderen lekker spelen, de deur naar de tuin open met dit mooie lenteweer en kan Hanny ook nog even op de fiets langskomen om nog wat andere kookkennis op te doen. Garganelli maken was het doel en vooral het pastadeeg vergelijken. Met of zonder olie was de vraag. Ik heb nog nooit olie toegevoegd maar het is natuurlijk best een goed idee als het deeg na de verhouding 100 gram semolina en 1 ei toch een beetje te droog is. Verder is het belangrijk om het deeg soepel en droog te houden en goed te laten rusten. Ik maak het daarom altijd de dag tevoren maar dat kan ook bijgeloof zijn. Als je het deeg uitrolt dan merk je vanzelf hoe droog het al is. Laat het deeg drogen op een theedoek over een stoel of ga gelijk verder met de pastabereiding. Voor garganelli moet het deeg niet te droog zijn want dan plakt het niet meer vanzelf en moet je even het puntje nat maken. Droog deeg is fijn om uit te rollen maar heeft als nadeel dat je snel verder moet. Dus nooit teveel deeglappen uitrollen.
Garganelli maken staat al op dit blog en na wat uitleg en oefenen met een liniaal en potloden kwam de fabriek op gang en waren we met kinderen en al en met drie gnocchi-plankjes en potloden volop aan het snijden en rollen.
Wat is belangrijk bij garganelli maken? 1. Het deeg zo uitrollen dat je plakjes van 4 bij 4 cm kan uitsnijden. Door daar rekening mee te houden gooi je niet al te veel deeg weg. 2. Een liniaal heb je echt nodig. Als je op het gevoel gaat snijden worden de garganelli als snel te groot. 3. Het stokje gekocht bij het gnocchi-plankje in Italië (voor de ribbeltjes) is te dik. Een potlood heeft de juiste diameter. Dan krijg je echt de perfecte garganelli.
Uiteindelijk hadden we dozen vol, kon Hanny de goed gedroogde pasta mee naar huis nemen om het op te eten met een paprika/tomatensaus en erwten en aten wij de rest op in de tuin met een gorgonzolasaus en tuinbonen uit de vriezer.

Voor de antipasto had ik de dag tevoren al de aubergines gemarineerd.

Gegrilde aubergines met citroen, munt en balsamico

3 aubergines
Olijfolie voor het grillen
60 ml lekkere olijfolie
1 citroen
2 eetlepels balsamicoazijn
1 theelepel suiker
3 eetlepels fijngehakte verse munt
Zout en peper


Verwarm de grillpan en snijd de aubergines in plakken. Smeer de plakken in met olie en gril de aubergines geduldig totdat alles mooi bruin en gaar is.
Meng ondertussen de lekkere olijfolie met het sap van de citroen, de rasp van de citroen, de azijn, de suiker en munt. Breng de dressing op smaak met zout en peper.
Rangschik de aubergines in een schaal en lepel er steeds een beetje dressing over.
Dek de schaal af en laat de aubergines een flinke tijd marineren. Een nachtje kan dus prima.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten