Duurzaam leven is opnieuw het
motto wat betekent zoveel mogelijk alleen kopen wat echt nodig is. Dus naar de
Hema voor alleen een nieuw pennenetui. Eigenlijk wel moeilijk in al die volle
winkels met soms leuke spullen. Maar het huis is vol zeg ik dan. Behalve voor
kookboeken maar hoe meer hippe kookboeken in de winkel des te minder ik wil
kopen. Uitzondering was vorige week het nieuwe zeer dikke kookboek getiteld Mari plukt de dag. Een vegetarisch kookboek
voor de seizoenen dat tegelijktijdig een leesboek en een boek voor
moestuinieren is en een verjaardagscadeau van mijn moeder. Een betere
combinatie is er niet.
Op zoek naar een wintersalade keek
ik deze week weer eens in Plenty more van Ottolenghi. Deze salade met mungbonen is een
aanrader als lunch.
140 gram gedroogde groene mungbonen
3 grote winterwortelen
Olijfolie
1 eetlepel basterdsuiker
1 flinke theelepel komijnzaad
1 flinke theelepel karwijzaad
1 flinke theelepel venkelzaad
½ theelepel chilivlokken
2 eetlepels witte wijnazijn
2 teentjes knoflook
Schil van 1 citroen
100-140 gram feta
Bereiding
Was de mungbonen en kook ze in
ruim water totdat ze gaar zijn. Dit duurt ongeveer 20-25 minuten. Gebruik een
gewone pan. In de snelkookpan wordt het bonenpuree.
Maak de wortelen schoon en snijd
ze in repen van ongeveer 5x1 cm.
Verhit wat olie in een grote pan
en voeg de wortelen toe. Voeg de suiker toe en schep goed om. Voeg dan 150 ml
water toe en laat de pan op hoog vuur staan. Schep af en toe om en blijf erbij.
Je kunt de eerste vijf minuten er wel een deksel op doen. De bedoeling is dat
het vocht door de wortelen wordt opgenomen zodat ze garen maar dat ze
tegelijkertijd enigszins karamelliseren. Laat de wortelen een beetje afkoelen.
Als de boontjes bijna gaar zijn
een klein scheutje olijfolie in een koekenpan doen en het komijnzaad,
karwijzaad en venkelzaad drie minuten al roerend bakken.
Giet de mungbonen af en doe ze in
een schaal. Voeg de olijfolie met zaden toe over de warme bonen en daarna de
knoflookrasp, de chilivlokken, de wijnazijn en zout naar smaak.
Voeg de wortelen en blokjes feta
toe, meng goed en serveer deze salade met de citroenschil. Volgens Ottolenghi moet
je er nog wat verse koriander over strooien maar ik had nog wat peterselie van
de moestuin.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten