zaterdag 9 december 2017

Salade van mungbonen en wortel

Duurzaam leven is opnieuw het motto wat betekent zoveel mogelijk alleen kopen wat echt nodig is. Dus naar de Hema voor alleen een nieuw pennenetui. Eigenlijk wel moeilijk in al die volle winkels met soms leuke spullen. Maar het huis is vol zeg ik dan. Behalve voor kookboeken maar hoe meer hippe kookboeken in de winkel des te minder ik wil kopen. Uitzondering was vorige week het nieuwe zeer dikke kookboek getiteld Mari plukt de dag. Een vegetarisch kookboek voor de seizoenen dat tegelijktijdig een leesboek en een boek voor moestuinieren is en een verjaardagscadeau van mijn moeder. Een betere combinatie is er niet.
Op zoek naar een wintersalade keek ik deze week weer eens in Plenty more van Ottolenghi. Deze salade met mungbonen is een aanrader als lunch.
140 gram gedroogde groene mungbonen
3 grote winterwortelen
Olijfolie
1 eetlepel basterdsuiker
1 flinke theelepel komijnzaad
1 flinke theelepel karwijzaad
1 flinke theelepel venkelzaad
½ theelepel chilivlokken
2 eetlepels witte wijnazijn
2 teentjes knoflook
Schil van 1 citroen
100-140 gram feta

Bereiding
Was de mungbonen en kook ze in ruim water totdat ze gaar zijn. Dit duurt ongeveer 20-25 minuten. Gebruik een gewone pan. In de snelkookpan wordt het bonenpuree.
Maak de wortelen schoon en snijd ze in repen van ongeveer 5x1 cm.
Verhit wat olie in een grote pan en voeg de wortelen toe. Voeg de suiker toe en schep goed om. Voeg dan 150 ml water toe en laat de pan op hoog vuur staan. Schep af en toe om en blijf erbij. Je kunt de eerste vijf minuten er wel een deksel op doen. De bedoeling is dat het vocht door de wortelen wordt opgenomen zodat ze garen maar dat ze tegelijkertijd enigszins karamelliseren. Laat de wortelen een beetje afkoelen.
Als de boontjes bijna gaar zijn een klein scheutje olijfolie in een koekenpan doen en het komijnzaad, karwijzaad en venkelzaad drie minuten al roerend bakken.
Giet de mungbonen af en doe ze in een schaal. Voeg de olijfolie met zaden toe over de warme bonen en daarna de knoflookrasp, de chilivlokken, de wijnazijn en zout naar smaak.
Voeg de wortelen en blokjes feta toe, meng goed en serveer deze salade met de citroenschil. Volgens Ottolenghi moet je er nog wat verse koriander over strooien maar ik had nog wat peterselie van de moestuin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten