woensdag 29 november 2023

Pompoensoep met orzo en amaretti

Mijn lekkerste recept met pompoen is de soep met rode linzen (bijna te simpel voor dit blog). Dus was het tijd om een andere pompoensoep te proberen. Dit recept vond ik in het kookboek van Claudia Roden getiteld Med. Alleen het zoeken naar ingrediënten kan een beetje moeilijk zijn. De amarettikoekjes in de supermarkt zijn wel heel klein en de Italiaanse orzo (gerst) is in Nederland opeens een pastasoort geworden. Ook lekker maar nu heb ik toch weer iets voor mijn Italiaanse boodschappenlijst.

Claudia Roden is 87 jaar dus haar recept is met volle melk. Ik maakte een vegan versie van de soep. De Parmezaanse kaas smaakt wel heel goed met de amaretti maar het hoeft natuurlijk niet.

Ingrediënten

  • 1 biologische oranje pompoen
  • 1 groentebouillonblokje
  • 100 gram orzo
  • 300-350 ml ongezoete sojamelk
  • Zout en zwarte peper

Om te garneren: kaneelpoeder, Parmezaanse kaas en verkruimelde amarettikoekjes.

Bereiding

  1. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd de pompoen in grove stukken. Als je de pompoen een paar minuten kookt in een grote pan met water dan kun je de pompoen gemakkelijk schillen met een dunschiller.
  2. Breng in een soeppan de pompoen met 300 ml water en het bouillonblokje aan de kook. Laat de pompoen zachtjes koken tot de pompoen zacht is.
  3. Kook intussen de orzo in gezouten water in acht minuten al dente. Giet de orzo af.
  4. Pureer de pompoen met een staafmixer en voeg de melk toe. Als de soep te dik is voeg dan nog wat water of melk toe. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Laat de soep nog heel even zachtjes koken en voeg dan de orzo toe.
  6. Serveer de soep met de geraspte Parmezaanse kaas, de amaretti en het kaneelpoeder in aparte schaaltjes.

N.B. Je kunt de soep eerder maken maar de orzo voeg je pas toe tijdens het opwarmen van de soep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten