maandag 15 januari 2024

Tahoe van Lilian

  

Mijn werkgever is één en al onderwijs maar de verschillen tussen onderwijs geven en onderwijs organiseren zijn niet alleen inhoudelijk groot maar ook wat betreft collega’s; maar ik kan niet echt uitleggen waarom. Ik heb en had heel veel leuke collega’s en sommigen ga ik nooit vergeten, al was het maar door het delen van recepten.
Dit recept heeft geen specifieke hoeveelheden. He is koken op gevoel, met ervaring en vooral proeven. In dit recept wordt de tahoe eerst gebakken en daarna met vele smaakmakers gestoofd. Laat de tahoe afkoelen en bewaar het dan in bakjes zodat zoons of dochters het kunnen komen ophalen.

Ingrediënten
Olie
2 blokken tahoe
Stukje gember
1-2 uien
2 grote tomaten, vers of uit blik
2-4 teentjes knoflook
Zout
Zwarte peper
Cayennepeper
Gemberpoeder
Kentjur
Paprikapoeder
Mixed pickles
Ketjap manis
Gekruide ketjap (Helen of ander merk)
1 rode paprika

Bereiding

  1. Laat de tahoe goed laten uitlekken. Ik snijd de tahoe altijd in plakken, leg die tussen een schone doek en leg een zware snijplank erop.
  2. Daarna de tahoe in blokjes of reepjes snijden.
  3. De blokjes tahoe goed droog bakken in olie (goudbruin tot bruin) samen met een paar plakjes gember.
  4. De tahoe uit de pan scheppen en de gember verwijderen.
  5. De uien fijnsnijden en even bakken in de pan.
  6. De gebakken tahoe er weer bij doen.
  7. 2 tomaten ontvellen en in stukjes snijden (of tomaat uit een blik gebruiken) en 2 of 2 teentjes geperste knoflook (knoflookpers) toevoegen.
  8. Zout en zwarte peper toevoegen.
  9. Kruiden toevoegen: cayennepeper, gember, kentjur en paprikapoeder.
  10. Voeg een scheutje heet water toe en eventueel een klontje boter.
  11. Laat de tahoe op zacht vuur minimaal 10 minuten sudderen.
  12. Voeg ongeveer 4 stukjes mixed pickles en wat vocht toe.
  13. Even later een scheutje Ketjap Manis en een scheutje gekruide Ketjap.
  14. Laat de tahoe nog zeker 5 minuten stoven.
  15. Snijd de paprika in grove stukken en voeg ze pas aan het einde toe zodat ze nog ietwat knapperig blijven.

Serveer de tahoe eventueel met een gesneden bosuitje.
Lekker met rijst, nasi of bami.

De variaties van Lilian heb ik nog niet uitgeprobeerd zoals het toevoegen van plumsaus of black-beansaus of gedroogde Chinese paddenstoelen; eerst even weken, in stukjes snijden en dan meestoven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten