woensdag 15 november 2023

Gado gado (vegan)

 

Ik ben al 43 jaar een vegetariër en ik verwacht niet dat ik nog vegan ga worden. Dat laat ik over aan een volgende generatie 😉 Maar ik let er wel op door bewust kaas en ei te eten. De avond voorafgaande aan de klimaatmars maakte ik een vegan gado gado met aardappelen, gebakken tahoe en biologische groente van de winkel om de hoek. Na de hele zomer groente van de tuin merk ik dat ik gewend ben aan echte smaak van groente (en dus verwend). Na mijn klacht over de uitgebreide verpakking van taugé weet ik nu dat ik die een volgende keer laat ontkiemen uit mungbonen. Er valt gelukkig altijd nog wat te leren.
Voor gado gado zijn er heel veel recepten maar uiteindelijk is het een groentesalade met pindasaus, vaak geserveerd met rijst. Ik gebruikte een recept uit mijn eigen map met verzamelde recepten om uit te proberen.
Maak eerst de pindasaus, snijd de groente, kook (pandan)rijst en zet die in bed (hooikist), en bereid als laatste de groentes en tahoe om daarna gelijk te kunnen serveren. De pindasaus is gemakkelijk op te warmen.

Pindasaus
Snijd een middelgrote ui en 3 teentjes knoflook fijn en bak ze lichtgeel in wat zonnebloemolie.
Voeg 2 theelepels sambal oelek toe.
Roer 4 eetlepels pindakaas met nootjes erdoor, een eetlepel citroensap en wat water.
Blijf roeren en laat de saus pruttelen. Voeg extra water toe als de saus te dik is.
Breng de saus op smaak met zout en suiker. De saus moet een klein beetje zoet zijn.

Wat betreft de groente kun je variëren. Ik kookte een paar aardappelen. Stoofde spitskool in olie met een beetje water, had nog sperziebonen van de tuin in de vriezer, bakte de tahoe met een klein scheutje ketjap en serveerde alles met gemsla.

Lekker met gebakken uitjes en emping.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten