vrijdag 17 december 2021

Couscous met pompoen uit de oven en tomaten-steranijssaus

 

Van favoriet kookboek tot een mooie aanwinst, Ottolenghi’s kookboek Flavour verspreidde zich geleidelijk in de familie. Ja, HH, de Bkeila-stoofpot met aardappels en limabonen, ga ik ook nog uitproberen. Maar eerst was er een pompoen, een groente waarvoor ik te weinig recepten ken. En de lekkerste pompoensoep staat nog niet eens op dit blog.
Dit pompoenrecept van Ottolenghi heb ik wel een beetje aangepast. Zo bereid ik de couscous op een andere manier en heb ik de koriander in de spinazie achterwege gelaten. Maar het is vooral de combinatie van de couscous met de pompoen en de tomatensaus die verrukkelijk is, niet al te moeilijk te bereiden en ook nog vegan.

Ingrediënten voor 2 personen
1/2 flespompoen
Kaneel
6 tenen knoflook
Olijfolie
3 uien
Kristalsuiker
4 anijssterren
Chilivlokken
1 blik tomaten
1 eetlepel tomatenpuree
½ zak spinazie
Kopje couscous

Bereiding
Tomatensaus
Snipper 1 ui. Verwarm wat olijfolie in een braadpan. Voeg de ui toe en de anijssterren. Roer goed en voeg na enkele minuten 3 uitgeperste teentjes knoflook en 2 theelepels kaneel toe.
Voeg een halve theelepel chilivlokken (pul biber), de eetlepel tomatenpuree, 1-2 theelepels suiker, het blik tomaten en zout en peper toe. Roer goed.
Voeg een flinke scheut water toe en breng de saus aan de kook.
Laat de saus daarna 30-45 minuten pruttelen totdat hij gebonden is en rijk van smaak.

Couscous
Week de couscous in een ruime schaal met een snufje zout, eventueel wat rozijnen, een scheutje olijfolie en wat water. Meng goed en laat even staan. Na 10 minuten met je hand controleren of de korrels voldoende water hebben opgenomen.
Stoom de couscous boven een pan met bouillon.

Geroosterde ui
Verhit de oven op 200°C. Snijd twee uien in hele plakken. Leg de uien op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel de plakken ui met wat olie, ½ theelepel suiker en zout en peper. Rooster de uien totdat ze gaar of ietwat geblakerd zijn. Haal ze uit de oven en zet ze even aan de kant.

Pompoen
Verhit de oven op 230°C. Snijd de pompoen in plakken en verwijder de schil per plak met een aardappelmesje. Leg de plakken op een bakplaat (eventueel met het bakpapier van de uien) en bestrooi de pompoen met een ruime theelepel kaneel, 2-3 uitgeperste teentjes knoflook, 2 eetlepels olijfolie, zout en versgemalen peper.
De pompoen is in de oven binnen 30 minuten gaar.

Spinazie
Roerbak de spinazie in een klein beetje olijfolie en voeg zout en peper toe.

Serveer de couscous met de pompoen, de spinazie en de tomatensaus. Strooi er dan wat geroosterde ui over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten