Vegetarisch eten is anders koken en dus niet het vervangen
van vlees vertelde ik afgelopen week nog aan een relatieve nieuwkomer. Uit mijn hoofd kon ik op dat moment maar weinig voorbeelden geven (vakantie). Maar dit blog staat er
natuurlijk vol mee en anders mijn boekenkast wel. En af en toe leveren
tv-programma’s nog een bijdrage aan de lijst van succesvolle recepten. Zo zag
ik gisteren Jamie Oliver een heerlijk dhal met linzen en pompoen maken die hij
serveerde met pappadums en een bijzonder gebakken ei, volgens hem superfood.
De opnameknop van de televisie heeft vast gewerkt en wie weet komt dat recept
hier dan nog terug.
Eerst de burgers van de VPRO-kok
Yvette van Boven. Haar programma Koken met Van Boven heb ik maar een paar keer
gezien maar de bereiding van de bruine bonenburgers is gewoon terug te zien op internet.
Een goed recept om weer eens ouderwets heerlijke kruimige aardappelen te eten
met wat gesmolten boter en gekookte bloemkool (lekker met kappertjes).
Ingrediënten voor 4 burgers
- 1 klein potje bruine bonen
- 1 kleine rode ui
- 2 teentjes knoflook
- Verse peterselie
- 1 klein ei
- Havermout
- Zout en zwarte peper
- 30 gram feta
Bereiding
- Spoel de bonen af en laat ze uitlekken in een vergiet.
- Pureer 4/5 van de bonen tot een puree.
- Snipper de ui en fruit de ui in wat olijfolie. Pers de knoflook erboven uit. Laat dit 5-10 minuten zachtjes bakken.
- Hak de peterselie fijn en voeg toe aan de bonenpuree.
- Voeg het ui-mengsel ook toe en breng de puree op smaak met zout en peper.
- Klop het ei even met een vork en roer het door de puree.
- Voeg nu havermout toe om er een stevig mengsel van te maken. Niet te nat maar zeker ook niet te droog.
- Verkruimel de feta en meng deze samen met de nog hele bonen door de puree.
- Vorm 4 burgers van de puree. Smelt een stukje boter in een koekenpan en bak de burgers aan beide kanten bruin.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten