Dit Italiaanse toetje heeft in het Italiaans verschillende
namen, zoals bunet alla piemontese of bonet
all'astigiana. Het is een traditionele pudding uit de regio Piemonte gemaakt
van melk, cacao en amandelkoekjes. In mijn kookboek heet het een bunêt en dat
betekent muts. Dit toetje maak je in een ronde vorm en omdat het een beetje
rijst in het midden lijkt het op een hoed die in de 18e eeuw in de
mode was. De ronde vorm die ik gebruik heeft een diameter van 15 cm en is 7 cm
hoog. Ik houd dan van het beslag altijd nog een klein beetje over voor een
klein bakje. Van de pudding kunnen met gemak 6-8 personen eten.
Het is geen ingewikkeld recept om
te maken en de meeste tijd ben je kwijt aan het klaarzetten van de ingrediënten
en de baktijd in de oven. De pudding is veel lekkerder dan te zien op de foto (het was
te gezellig en donker aan tafel).
Ingrediënten
½ liter melk
50-60 gram lange vingers in
kleine stukjes
60 gram amaretti (amandelkoekjes)
in kleine stukjes (eventueel te vervangen door bitterkoekjes)
2 eetlepels vers gezette
espressokoffie
1 eetlepel instantkoffiekorrels
1 eetlepel rum
1 eetlepel marsala
2 grote eieren
90 gram suiker
30-50 gram suiker om karamel te
maken
25 gram cacaopoeder
Bereiding
- Breng de melk in een pan aan de kook en laat hem afkoelen.
- Zet alle ingrediënten klaar.
- Verwarm de oven op 180°C.
- Strooi wat suiker in een pan en verwarm de pan totdat de suiker bruin wordt en begint te karamelliseren. Niet roeren!
- Giet de karamel in de ronde vorm totdat minimaal de bodem goed bedekt is. Als het lukt neem dan nog een beetje van de rand mee.
- Zet een braadvorm in de oven met heet water.
- Roer de lange vingers en amandelkoekjes door de melk, gevolgd door de espresso, de instantkoffie, rum en marsala.
- Klop in een kom de eieren met de suiker en de cacao tot een luchtige massa.
- Roer het melkmengsel hierdoor.
- Giet het puddingbeslag in de vorm en bak de pudding 40 minuten au bain-marie in de oven.
- Neem de pudding uit de oven en laat hem afkoelen.
- Stort de pudding op een schaal en serveer! De karamel loopt dan ietwat langs de pudding.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten