vrijdag 25 oktober 2019

Japanse melkbroodjes

Het bakvirus kwam overwaaien uit Wormerveer en dit recept kwam mee. Lekkere zachte, luxe broodjes! Nieuw in dit recept is het voordeeg, de tangzhong, een papje van bloem, water en melk. Doel hiervan is dat het brood lekker zacht wordt en vooral langer houdbaar is. In het Nederlands wordt dit een kookstuk genoemd. Ik had er nog nooit van gehoord.

Ingrediënten
Tangzhong
  • 43 gram water
  • 43 gram volle melk
  • 14 gram bloem
Deeg
  • 298 gram bloem
  • 18 gram melkpoeder
  • 50 gram suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel gedroogde gist
  • 113 gram volle melk
  • 1 groot ei
  • 57 gram gesmolten ongezouten boter
Bereiding
1.    Meng in een pannetje het water en de melk voor de tangzhong en roer de bloem erdoor totdat er geen klontjes meer zijn.
2.    Verwarm dit mengsel langzaam (ongeveer 5 minuten) en blijf kloppen totdat het dik wordt en de garde strepen op de bodem achterlaat.
3.    Laat de tangzhong afkoelen tot kamertemperatuur.
4.    Meng de ingrediënten voor het deeg en voeg de tangzhong toe. Kneed totdat je een elastisch deeg hebt. Je kunt hiervoor prima de broodbakmachine gebruiken.
5.    Laat het deeg 60-90 minuten rijzen.
6.    Vet een lage bakvorm in met wat boter.
7.    Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en vorm van elk stuk deeg een bolletje.
8.    Leg de bolletjes in de vorm met ongeveer 2 centimeter tussenruimte. Bijvoorbeeld één bolletje in het midden en de rest erom heen.

9.    Laat het deeg nog een uurtje rijzen. Als je haast hebt dan kun je ook de magnetron voorverwarmen door een bakje water te verhitten en daarna de bakvorm in de warme magnetron plaatsen.
10. Verwarm de oven voor op 180°C (of 170°C bij een heteluchtoven).
11. Klop een ei of eidooier los met een eetlepel koud water en bestrijk het brooddeeg hiermee.
12. Bak de broodjes ongeveer 25 minuten totdat ze goudbruin zijn.
13. Haal de broodjes uit de oven en laat ze 10 minuten in de bakvorm zitten voordat je ze verplaatst naar een rek om ze af te laten koelen.

Tip: je kunt in de avond het deeg maken en de bolletjes in de bakvorm ‘s nachts laten rijzen in de koelkast. In de ochtend laat je het deeg op kamertemperatuur komen voordat je de broodjes gaat bakken in de oven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten