zondag 17 november 2019

Italiaanse uientaart

Een succesvolle oogst uien in een grote mand is een reden om iets anders met uien te doen dan een gebakken uitje. In mijn favoriete kookboek (1997) vond ik een recept voor een uientaart (crostata salata di cipolle) uit de bergachtige regio Valle d’Aosta, in het noordwesten van Italië. Het recept heeft aspecten van slow cooking maar dan heb je ook wat.

Piedeeg
250 gram bloem,
Snufje zout
125 gram koude boter
4 eetlepels water

Maak het piedeeg (Engels korstdeeg, pasta frolla in het Italiaans) en laat dit minimaal een half uur rusten in de koelkast. Voor een lage bakvorm had ik aan de helft van het deeg genoeg voor de uientaart. De rest van het deeg kun je goed bewaren in de vriezer.


1 kilo uien
2 eieren
200 gram crème fraîche
½ theelepel geraspte nootmuskaat
Zout en peper
30 gram geraspte Parmezaanse kaas
  1. Schil de uien en snijd ze in dunne ringen.
  2. Verhit wat olijfolie en boter in een braadpan en voeg de uien toe. Bak de uien op laagvuur totdat ze zacht zijn. Dit duurt een half uurtje. De uien mogen niet bruin worden dus roer af en toe en gebruik eventueel een deksel.
  3. Verwarm de oven voor tot 190°C.
  4. Vet een lage bakvorm in met wat boter en rol het deeg uit tot een dunne lap. Bekleed de vorm met het deeg en prik wat gaatjes in de bodem. Leg bakpapier op het deeg en een blindbakvulling (oude peulvruchten) en bak het deeg 10 minuten in de oven.
  5. Klop 2 eieren los met de crème fraîche en voeg zout, peper, nootmuskaat en de kaas toe.
  6. Roer de uien erdoor.
  7. Verwijder de blindbakvulling en vul de vorm met het uienmengsel.
  8. Bak de uientaart in 30-40 minuten gaar totdat de taart aan de bovenkant mooi bruin is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten