woensdag 25 september 2019

Humus


‘De humus staat nog steeds niet op het blog’. ‘Dit maak je zo vaak, staat het dan nog niet op het blog?’ Uitspraken van enkele familieleden die van eigengemaakte humus houden. Ik maak het twee keer per week en dat is momenteel nog niet genoeg. De humus is steeds op.
Voor echt lekkere humus heb je wel een keukenmachine nodig en het is cruciaal dat je genoeg vocht toevoegt. Daarnaast de machine zeker een half uurtje laten draaien voor humus die zacht en zalvig is.
Ik kook meestal de kikkererwten zelf in de snelkookpan maar bij een spoedklusje kun je ook kikkererwten uit blik of pot nemen. De tahin koop ik gewoon bij de Jumbo (Sebahat).

Ingrediënten
200 gram gedroogde kikkererwten
1,5 eetlepel tahin
2-3 teentjes knoflook
Sap van 1 citroen
Zout en peper
Komijn (gemalen)

Bereiding

  1. Week de kikkererwten 8-12 uur in ruim water.
  2. Kook ze daarna gaar. Dit duurt in mijn snelkookpan ongeveer 50 minuten.
  3. Giet de kikkererwten af en bewaar wat van het vocht.
  4. Doe de kikkererwten in de keukenmachine en voeg de knoflook, tahin, het citroensap, zout, peper en eventueel wat gemalen komijn toe.  Voeg een kopje kikkererwtenvocht of water toe.
  5. Laat de machine eerst even op de hoogste stand draaien en voeg indien nodig nog wat water toe. Na 5-10 minuten laat je de machine nog zeker 20 minuten op een rustiger stand draaien.
  6. Serveer met olijfolie en paprikapoeder (of pimenton).

Lekker met pitabroodjes of als broodbeleg. Ook lekker als onderdeel van een warme maaltijd met couscous, gegrilde courgette of bietjes, tzatsiki en linzen-bulgur balletjes.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten