zondag 9 januari 2011

mandarijntjespudding


Geen blog zonder google. Ideeën of combinaties van ingrediënten check ik vaak via google. Altijd komen er honderden hits. Opvallend is hoe veel er gekopieerd wordt tot aan grapjes en fouten aan toe. En ene Bert en een andere Maria schrijven daar klakkeloos hun naam onder. Internet is toch van iedereen? De brutaalsten veranderen één ingrediënt en claimen het recept. De wetenschapper in mij, schrijft keurig de bron op ook als ik iets aanpas. Kun je zien hoe weinig ik echt zelf bedacht heb, maar ze staan er tussen en het octrooi is aangevraagd.
Vandaag een heus familierecept zonder bronvermelding. Geen culinair hoogstandje, maar altijd een succes bij kinderen èn volwassenen. Het is heel gemakkelijk. Alleen als je de gelatine niet lang genoeg weekt in koud water, kun je gelatinebrokken in de pudding krijgen. Voor je het weet krijg je dan nog jaren te horen (zo gaat dat tenminste in onze familie). Het gebruik van gelatine in pudding is eigenlijk not done voor een vegetarier. De echten gebruiken natuurlijk agar-agar, maar dat is wel iets lastiger. Agar-Agar wordt gemaakt van zeewier en wordt verkocht als poeder in natuurvoedingswinkels. Agar-agar los je op in de vloeistof door het 5 tot 8 minuten heel zachtjes te laten koken onder goed roeren. Alle agar-agar moet zijn opgelost omdat je anders klontjes krijgt. Als je het te kort verwarmt, verliest agar-agar sneller z'n bindkracht en hetzelfde gebeurt als je het te hard kookt. Agar-agar bindt minder lang dan gelatine, daarom de pudding met agar-agar niet een dag van te voren maken. (bron info agar-agar: www.vegatopia.com)

mandarijntjespudding

nodig:
* 4 blaadjes gelatine of 2 gram agar-agarpoeder
* blikje mandarijntjes op sap
* halve liter volle yoghurt
* 200 ml slagroom
* eetl vanillesuiker
* 2 eetl suiker

Week de gelatine 5 min. in koud water. Verwarm het sap van de mandarijntjes in een steelpannetje. Als het toch gaat koken, moet het eerst beetje afkoelen. (als je agar-agar gebruikt dan dit nu er doorroeren en roerend aan de kook brengen) Doe de yoghurt en de mandarijntjes in een kom. Roer de vanillesuiker erdoor. Voeg de rest van de suiker naar smaak toe. Bedenk dat gelatine de smaak enigszins afvlakt. Klop de slagroom heel stijf. Knijp de gelatine uit en roer één voor één door het warme mandarijntjessap. Laat een beetje afkoelen voor je door het yoghurtmengsel roert. Roer de slagroom voorzichtig door het mengsel. Giet in een mooie schaal. Roer met een vork zodat de mandarijntjes zich goed verspreiden. Laat in ongeveer 3 uur in de koelkast stevig worden.

1 opmerking:

  1. Om maar binnen de familie te blijven een uitdrukking die van toepassing is op dit recept. Zoals mijn moeder zou zeggen: met volle yoghurt en zoveel slagroom kun je zelfs 'stront met kiezelstenen' nog lekker maken. Voor een meer 'light' versie kun je ook magere yoghurt gebruiken (ik gebruik altijd evenveel slagroom op een liter magere yoghurt).

    BeantwoordenVerwijderen