dinsdag 4 januari 2011
mexicaanse koolsalade
Heb je je voorgenomen om af te vallen dit jaar? Volgens nu.nl het meest gehoorde voornemen in Nederland voor het nieuwe jaar. Dat gelukkig nieuwjaar is dan al voorbij want afvallen is afzien. Op een Amerikaanse site zag ik de nieuwste inzichten op dieetgebied the flat belly diet. Leuk om te horen hoe overtuigd ze de boodschap brengen. Van dieten waarbij je nauwelijks mag eten, is aangetoond dat ze juist tot gewichtstoename leiden omdat bij plotseling minder eten je lijf op de spaarstand wordt gezet. Dat was een handige zet vanuit de evolutie in tijden van schaarste aan eten. Alleen als je het dieet niet volhoudt, wat begrijpelijk is als je nauwelijks mag eten, is je lijf nog steeds zuinig met zijn energieverbruik terwijl je wel weer meer eet dus wordt je zelfs dikker dan voor je begon. Bij dit allernieuwste amerikaanse dieet mag je wel veel eten, maar sommige voedingsmiddelen worden als fout, zelfs als vergif neergezet. Bij bewerkte producten snap ik dat want die zitten vol met verborgen suiker, maar ook brood gemaakt van tarwe of pasta staat op de lijst van verboden producten. Pardon, geen brood? Geen pasta? Klinkt als een heel ongezellig jaar. Als ik het hoor, krijg ik al zin in een appelflap. Voor mij dus geen dieet, maar zo'n vers,nieuw jaar vraagt wel om gezond eten en na die overdaad mag het weer een tikje gewoner. Dus (heel) even geen witte wijn meer, wel veel gerechten met peulvruchten en wintergroenten. Vandaag dus tortilla met bonen en tomatensalsa. Daarbij een pittige koolsalade die in veel Midden-Amerikaans landen gegeten wordt. Het lekkerste is als je 'm een paar uur laat staan (of een dag in de koelkast) zodat de kool en wortel een beetje zachter wordt. Maakt 'm lekkerder, want om eerlijk te zijn hadden sommige gezinsleden graag een likje mayonaise door de salade heen gedaan.
Curtido of mexicaanse koolsalade
nodig:
* halve groene kool
* grote winterwortel
* (eventueel restje ijsbergsla)
* theel. oregano
* halve theel. chilivlokken of -poeder
* volle theel. zout
* 2 eetl. rodewijnazijn of appelazijn
* 1 eetl. olijfolie
Verwijder de lelijke bladeren van de groene kool. Haal de bladeren los en was deze onder de kraan. Vouw een paar bladeren tegelijk op en snijd ze met een scherp mes in fijne reepjes. Doe in een kom. Schrap de wortel schoon en rasp hem grof boven de kool. (Snijd de ijsbersla in fijne reepjes). Roer het zout, de chilivlokken, azijn en olijfolie door de groentes. Laat een aantal uren conserveren.
bron: Madhur Jaffrey
Labels:
groene kool,
mexicaans,
salade
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten