zondag 23 januari 2011

Ethiopische eten II: berberé

Komijn en karwijzaad, koriander en kardamon, kruidnagel, zwarte peper, piment en pimentón, laos en gember, zwart en wit sesamzaad, rode pepertjes, cayenne, turkse biber, peperoncini,paprikapoeder,garam masala, geelwortel en mangopoeder, jeneverbessen en vanille, oregano,tijm, steranijs, venkel, fenegriek en mosterdzaad in meerdere kleuren. Dit is mijn goedgevulde specerijenkast, waar ik heel tevreden naar kan kijken. In Nederland koop je de kruiden en specerijen keurig verpakt in pakjes en zakjes. Kleine hoeveelheden omdat het anders snel te lang staat. Het mooiste van verre buitenlanden vind ik de markten, waar specerijen in grote zakken klaar staan. Het ruikt er zo lekker.
In Addis Abeba heb je de Merkato, een grote markt beroemd om de specerijen berucht om dieven. Gewaarschuwd voor geslepen Ethiopiërs die toeristen ongemerkt geld afhandig maken, zagen wij een soort toneelstukje. De dief begroette ons vriendelijk en met zijn linkerhand sloeg hij de reclameman op de schouder en zijn rechterhand ging zo opzichtig richting de broekzak van de reclame dat die de hand gemakkelijk onderschepte door zijn hand uit te steken. De dief werd keihard uitgelachen door zijn vrienden die vanaf een muurtje zaten toe te kijken. Wij lachten vrolijk mee en liepen verder de markt over.

Ethiopiërs gebruiken voor de curry's een scherp kruidenmengsel: berberé. Op internet kan je allerlei recepten hiervoor vinden. Ik gebruikte het recept uit een kookboek van Celia Brooks Brown met als titel: "De beste vegetarische recepten uit de hele wereld." Een aanrader.
Ik dacht dat ik aan de helft wel genoeg had, maar na één keer ethopisch eten was ik er al bijna doorheen.

Berberé
nodig voor 80 gram:
* 2 theel. komijnzaad
* 8 kruidnagels
* 1 theel. kardemonzaad (de zwarte zaadjes uit de peulen)
* 1/2 theel. zwarte peperkorrels
* 1 theel. fenegriekzaad
* 1 theel. korianderzaad
* 3 pimentkorrels of 1/2 theel. gemalen piment
* 8 kleine gedroogde rode chilipepers
* 1/2 theel. gemperpoeder
* 1/4 theel geelwortelpoeder
* 1 theel. zout
* 1/4 theel. kaneel
* 3 eetl. mild paprikapoeder
Rooster komijnzaad, kruidnagels, kardemon, peperkorrels, fenegriek, koriander, piment en chilipepers in een droge koekenpan tot ze lichtgekleurd zijn. Pas op dat ze niet verbranden. Doe de geroosterde specerijen in een molentje of een vijzel met de andere ingrediënten en maal zo fijn mogelijk. Bewaar in een afgesloten potje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten