donderdag 16 september 2010

pesto trapanese


De keuken vordert langzaam maar zeker. Nog even en ik kan weer koken.... Dat is maar goed ook want de gemakkelijke maaltijden beginnen behoorlijk te vervelen. Hannah verzuchtte dat patat eigenlijk heel saai eten is. Aardappel met mayonaise dat is het. Pasta heeft ze liever. Geldt ook voor het reclamemannetje die wel zijn honger stilt, maar niet tevreden kijkt na de maaltijd. Om ze gelukkig te maken (een duidelijk doel in mijn leven) fietste ik gisteren naar het huis van mijn broer een paar straten verderop. Heen met de fietstassen vol ingredienten, terug met een pan pasta, gekookte sperziebonen en pesto trapanese.


Het recept kwam ik tegen op de site "Smitten Kitchen". Staat ook bij de blogs die ikvolg. Het is een pesto met tomaat en amandel. Komt uit Trapani en dat ligt in Sicilië. Gemakkelijk te maken en heel lekker. Goed genoeg voor een etentje, laat staan voor tijdens een verbouwing. Het leverde blije gezichten op. En het keukenmannetje at ook gezellig een bordje mee.

Lange pasta met pesto trapanese
Ingrediënten: 3/4 cup amandelen (heel of geschaafd * grote hand vol verse basilicum * 1 à 2 grote knoflooktenen * zeezout * 6 rijpe (roma) tomaten * 1/2 cup geraspte Pecorino of Parmezaan * 1/4 cup olijf olie * 1 pond spaghetti,linguine of bucatini


Rooster de amandelen in een beetje olijfolie.Maal de amandelen,als ze een beetje afgekoeld zijn,in keukenmachine tot grove stukjes (rijstkorrels. Doe ze over in een schaaltje. Doe de knoflook, basilicum en een beetje zeezout in de keukenmachine of blender en maal fijn. Snijd de tomaten in vieren. Voeg de tomaten, de kaas, de gemaalde amandelen en de helft van de olijfolie toe aan het basilicummengsel en maal kort. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Kook de pasta niet te gaar. Bewaar een halve cup van het kookwater en giet de pasta goed af. Voeg de pesto met een beetje kookwater toe aan de pasta en roer voorzichtig. Voeg extra pastawater toe als het droog is. Serveer en giet een scheutje van de lekkere olijfolie over de pasta.

De foto verleidt niet tot eten, maar is wel waarheidsgetrouw tijdens verbouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten