Focaccia maken met zuurdesem stond al een tijdje op mijn lijstje van eens een keer uitproberen. Na alle broodjes van rogge en zuurdesem van de korte fietsvakantie in Duitsland was ik wel geïnspireerd. Ik combineerde mijn broodbakervaring met een recept van de website zuurbrood.nl. Eerst het deeg maken, het deeg rekken, stretchen en laten rusten en ongeveer 24 uur in de koelkast. Daarna het deeg uitspreiden op een bakplaat, een tijdje laten staan en gedurende de nacht afgedekt met een theedoek in de koelkast bewaren. ’s Ochtend het brood beleggen met de topping en afbakken. De smaak was geweldig en dat kwam niet alleen door de tomaatjes, ui en rozemarijn uit eigen tuin.
Nu nog op zoek naar een recept voor Streuselkuchen met fruit voor Kaffee mit Kuchen want daarop kun je heel goed fietsen!
Ingrediënten voor het deeg:
100 gram zuurdesem
520 gram 00 meel
420 ml water
20 gram olijfolie
11 gram zout
Voor de topping
1 rode ui
Tomaatjes
Rozemarijn
Zout
Olijfolie
Bereiding deel 1
Meng in een kom het water met de zuurdesem.
Strooi daarna 11 gram zout bij het geheel en mix alles wat door elkaar.
Voeg nu langzaam het meel en de olijfolie toe.
Meng alles door elkaar met een deegschraper, en vorm een kleverige bal van het geheel. Er mag geen droog meel meer in de kom zitten. Het deeg was bij mij vrij vochtig maar dat was geen probleem achteraf.
Dek nu de kom af en laat het deeg 45 minuten rusten.
Voor de strech- en foldmethode vier keer uit en laat tussendoor het deeg 30-45 minuten afgedekt rusten. Op de website van zuurdeeg.nl laten ze de methode zien in een filmpje. Dit is belangrijk om mooie gaten in het brood te krijgen.
Zet het deeg minimaal een nacht en een ochtend in de koelkast.
Bereiding deel 2
Haal het deeg uit de koelkast en laat het in 30-60 minuten een beetje op kamertemperatuur komen.
Vet een bakplaat ruim in met olijfolie en verplaats het deeg uit de kom naar de bakplaat met behulp van de deegschraper.
Gebruik je vingers om het deeg over de gehele bakplaat uit te spreiden.
Laat het deeg een tijdje staan.
Dek het deeg af met een theedoek en laat het een nachtje rusten in de koelkast.
Bereiding deel 3
Haal het deeg uit de koelkast en maak met je vingers kuiltjes in het deeg.
Verwarm de oven voor op 220°C. Het is belangrijk dat de oven goed is voorverwarmd voor je de focaccia erin zet.
Beleg het deeg met de gehalveerde tomaatjes, de uienringen en wat rozemarijn, zout en olijfolie.
Besproei het deeg met wat water, een plantenspuit is hierbij ideaal.
Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven voor ongeveer 20-25 minuten. Bakt een kant van de focaccia harder? Draai de bakplaat dan om na 10-15 minuten.
Haal de focaccia uit de oven en besprenkel deze met nog wat goede olijfolie.
Laat de focaccia daarna afkoelen op een rooster.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten