Onlangs zag ik geheel bij toeval een aflevering van de culinaire wereldreis van Sergio & Axel: Van de Kaart over India. Het land van specerijen en van heel veel bloemkolen volgens de heren. Nadat ze pepers hebben geoogst eten ze een uitgebreide Indiase maaltijd. Heel veel verschillende gerechten worden in kleine schaaltjes opgediend. Ik wilde meteen Indiaas koken maar voor wie in tijden van lockdown? Dus begon ik maar weer het “af en toe” afhaalrestaurant, want van Indiaas eten kunnen meerdere mensen twee dagen eten. Geen nieuwe recepten maar puur koken voor de herhaling en de lol.
Het voordeel van Indiaas koken is dat je uitgezonderd de specerijen en de ghee geen bijzondere ingrediënten nodig hebt. Witte kool, tuinerwten, wortel, yoghurt, bloem, eieren en rode linzen. In mijn keuken was de witte kool eigenlijk nog het meest bijzondere gerecht. Het is eigenlijk mijn minst favoriete koolsoort. Behalve dit Indiase recept ken ik van vroeger alleen de witte kool met kerriesaus.
Het afhaalmenu bestond uiteindelijk uit samosa’s met muntsaus, eiercurry, naan, dal, rijst, wortelraita en Bandha gobi (witte kool met erwten)
Ingrediënten
- 500 gram grof gesneden witte kool
- 250 gram vastkokende aardappelen, in blokjes gesneden
- 2 tomaten, in stukjes (of tomaten uit blik)
- 5 eetlepels ghee
- 3 laurierblaadjes
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel kurkuma
- Snufje chilipoeder
- 2 theelepels gemalen komijn
- 1 theelepel koriander
- Zout
- Mespunt suiker
- 150 gram doperwten
Bereiding
Verhit de ghee in een braadpan. Bak hierin de laurier en het komijnzaad ongeveer 1 minuut.
Voeg de aardappel en witte kool toe en bak ze ongeveer drie minuten. Goed omscheppen.
Laat het gerecht op zacht vuur 30 minuten sudderen tot de kool beetgaar is. Voeg indien nodig een heel klein beetje water toe.
Voeg de erwten toe en serveer met rijst of Indiaas brood en wat yoghurt bestrooid met chilipoeder.
wie mocht er afhalen. Ik wist van niks. Ziet er heerlijk uit.
BeantwoordenVerwijderen