woensdag 3 maart 2021

Aardappelkroketjes

 

Coronatijd betekent veel ommetjes. Maar die wandelingetjes, puur bedoeld voor de beweging, worden leuker door naar een podcast te luisteren. Ik beluisterde al een paar maar al snel waren er meer ommetjes dan podcastafleveringen. Dat is geen probleem want de podcast is hip en mijn benedenbuurman neemt ook podcasts op. Maar met vliegtuigen heb ik toch een stuk minder dan met koken. En de podcast ‘Mangiare’ (over allerlei soorten eten) levert nog wel eens bruikbare tips op. Zo was er een interview met de beroemde Amsterdamse banketbakker Cees Holtkamp. Tijdens de voorjaarsvakantie maakte ik drie recepten uit zijn banketbakkersboek. De Schwarzwalder kirschtaart viel wat tegen omdat kersen uit pot toch vrij smakeloos zijn. De scones waren geweldig dankzij de roomboter maar nieuw voor mij en ook succesvol waren de aardappelkroketjes. De verhoudingen van de recepten zijn allemaal goed. Er staat in wat je moet doen maar voor meer tips en vaardigheden moet je Holtkamp en zijn kleindochter bekijken op Foodtube. Maar de simpele aardappelkroketjes zul je daar niet vinden.

Ingrediënten voor ongeveer 20 stuks.
1 kilo aardappelen
100 gram roomboter
3 eidooiers
Peper en zout
Nootmuskaat
4 eiwitten
Paneermeel, zowel fijn als grof
Zonnebloemolie om te frituren

Bereiding

  • Schil de aardappelen en kook ze in water met wat zout gaar.
  • Giet ze af en laat ze kort droogstomen.
  • Maak er puree van met een pureestamper.
  • Roer de boter erdoor.
  • Klop de eidooiers en roer er ook door.
  • Breng de puree op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Laat de puree ten minste 2 uren in de koelkast koud worden.
  • Vorm kroketten van rol ze door het fijne paneermeel.
  • Bewaar de kroketjes tot het frituren in de koelkast.
  • Klop de eiwitten los.
  • Haal de kroketjes door het eiwit en vervolgens door het grove paneermeel.
  • Frituur de kroketjes 2 minuten in olie van 180°C.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten