woensdag 24 februari 2021

Surinaamse bonen met bakbanaan


"Zo wordt mijn leven voor de tweede keer verpest" riep de puber wiens nest in het chique  haarlemmerhoutkwartier in Haarlem staat.  Nee, dit keer is het niet de schuld van Corona die alle pubers tot een depressie schijnt te drijven. Het is is zijn zus, die  jaren nadat haar grote broer  had besloten geen dieren meer te eten,  het onzalige idee omarmt om  vegan te  eten. Vegan, dat is dus geen vlees maar ook geen kaas en geen room en geen leven.  En dat als een soort weddenschap.  Haar ouders tot veel bereid om hun kroost te gerieven, nemen de uitdaging aan tenminste als zondg een uitzondering mag zijn. Dan mag de getormenteerde carnivoor van het gezin koken. En om niet elke dag geroosterde spitskool met petjelsaus te eten, worden er nieuwe kookboeken aangeschaft. Kleurrijk omdat je ook eet met je ogen. Ik probeerde de surinaamse bonen met bakbanaan. Voor de zekerheid met een halve madame jeanette omdat die toch wel heel pittig zijn. En peterselie in plaats van de selderij die hoort omdat sommige mensen daar niet van  houden. En met surinaamse roti om het leven van mijn rijsthatende puber niet elke dag te verpesten. 

Surinaamse bonen met bakbanaan
*  rode ui
*  5 teentjes knoflook
* 1 theelepel komijnzaad
*  halve madame jeanette peper
* halve theelepel gemalen piment
* 1 rode paprika
* 2 bakbananen
* 1 blik tomaten in stukjes
* 1 laurierblaadje
* 1 theelepel kaneelpoeder
* 1 bouillonblokje
* rode kidneybonen minimaal 8 uur geweekt of een grote pot (680 gram)
*  peterselie  of selderij
* 3 roti gevuld met gele erwten (kant en klaar bij toko of turk) 

Kook de geweekte bonen in de snelkookpan.  Snipper de rode ui, fruit in een gietijzeren pan in beetje olie glazig. Voeg de fijngesneden halve peper, komijnzaad en fijngesneden knoflook toe.  Bak even mee. Voeg rode paprika toe en bak mee.  Snijd de steeltjes van de peterselie fijn en bak even mee. Voeg tomaten toe en breng aan de kook. Voeg de piment, kaneelpoeder en bouillonblokje er aan toe. Snijd de bakbananen in plakjes van een dikke centimeter.  Voeg gare bonen met vocht  en bakbanaan toe.  Vul het vocht aan met water tot de bonen net onder staan.  Breng aan de kook en laat minimaal een half uur sudderen. Roer af en toe zodat het niet aankoekt aan de bodem.  Warm de roti's op in een koekpan of tawa.  Snijd de peterselie/selderijblad fijn en strooi bij serveren over het bonenmengsel. Lekker met courgettes in het zuur of surinaams zuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten