zaterdag 23 mei 2020

Pilau: gekruide rijst met amandelen

Tradities zijn sterker dan de corona-angst want het kamperen tijdens hemelvaart ging “gewoon” door. In Gaasterland was coronaproof kamperen snel geregeld en met de aanschaf van een wc-tentje/ tentdouche van de Decathlon en een chemisch toilet waren wij er klaar voor. Maar de toiletten waren toch gedeeltelijk open dus het chemisch toilet werd ingeruild voor de anti-muggenmiddelen. Coronaproof kamperen betekent geen douche op de camping, maar voor sommigen was er wel de Quechua zonnedouche.
Omroep Friesland kwam ook nog even kijken op de camping maar de eigenaar dacht dat er alleen caravans en campers op de verrassend volle camping waren.
Met tentveldjes in een halve cirkel konden we elkaar zien en roepen. Af en toe was het een soort van mierenhoop als iedereen kampeeractiviteiten op anderhalve meter uitvoerde (kinderen uitgezonderd). De puber introduceerde namasté als middel om elkaar te groeten en regelmatig ruimden we het veld weer op zodat we weer coronaproof verder konden. Gelukkig was het nieuws dat besmetting vooral binnen gebeurt dus konden we ook wel klaverjassen.
Wat was er nou echt anders behalve de overlast van de muggen? Het samen eten. Geen lange tafel maar een afhaalplek en families bij elkaar.
Niet anders was de vraag ‘Wat ga je koken voor 12 personen op de camping?’ Ter inspiratie had ik tevoren de menu’s van de afgelopen jaren bekeken. Pasta alle Norma lag voor de hand en het alle-tijd-gevoel van hemelvaartsdag werd gebruikt voor een Indiase maaltijd. Dit recept voor pilau komt uit het vorig jaar al geprezen kookboekje met vegetarische feestmenu’s. Curry’s en dhal kun je maken en later opwarmen, de rijst kan in de slaapzak en de raita zet je in een bak met water.
Ingrediënten
1 ui
1 teen knoflook
3 eetlepels boter
1 cardamonzaadje
3 kruidnagels
1 stukje pijpkaneel
1 laurierblad
300 gram (basmati)rijst
½ liter bouillon
Mespunt geelwortel
2 eetlepels rozijnen
Amandelschaafsel

Bereiding
  1. Snijd de ui en knoflook fijn.
  2. Verwarm de boter in een pan en fruit hierin de ui en knoflook.
  3. Ontdoe het cardamonzaadje van de schil en plet het fijn. Voeg de cardamon, kruidnagels, pijpkaneel en het laurierblad bij de uien in de pan.
  4. Rooster deze specerijen gedurende 5 minuten.
  5. Doe de rijst in de pan en vermeng deze met het ui-specerijenmengsel. Giet de bouillon erbij en voeg de geelwortel en de rozijnen toe.
  6. Laat het geheel met het deksel op de pan aan de kook komen en zet dan het vuur klein. Plaats na 15 minuten een plaatje onder de pan en laat de rijst in 45 minuten gaar worden. Je kunt de pan met rijst ook in bed zetten, in een dikke fleece wikkelen of in een slaapzak en zo een hooikast creëren.
  7. Rooster het amandelschaafsel goudbruin in een droge pan en bestrooi de rijst hiermee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten