Nieuwjaarsdag 2016. Geen schansspringen, wandelingetje of
diner maar een luie dag voor diverse
afleveringen van de serie The Legacy. Luieren heb ik genoeg gedaan deze
vakantie en de kookkunsten werden nogal beïnvloed door teveel gekochte ingrediënten
en vooral groente. Ik heb geen No Waste derde kerstdag diner voor vrienden
georganiseerd maar het thema van de voedselverspilling kreeg op televisie iets
meer aandacht dan in de supermarkt. Wat een variatie en hoeveelheden in de AH
XL van Diemen waar ik naar toe gefietst was om scamorza
bianca te kopen. Scamorza is een Italiaanse peervormige kaas van volle
koemelk. Afgelopen zomer had ik deze kaas al uit Italië meegenomen en wist ik
niet wat er mee te doen.
Het kookboek Vegeterranean staat al jaren in mijn kast
maar het zijn behoorlijk bewerkelijke recepten, o.a. met scamorza! Tijd was nu
geen probleem en dus maakte ik voor Kerst de ‘Zuppa reale’, bouillon met
frittatine van eieren, polenta en Parmezaanse kaas, geserveerd met gestoofde
andijvie en blokjes scamorza. Van de overgebleven scamorza maakte ik afgelopen
week een pasticcio met aubergine. Een relatief snel recept uit hetzelfde
kookboek dat mag blijven volgens de gast aan tafel.
Uit de Klassieke Italiaanse Keuken van Marcella Hazan |
Ingrediënten voor 2 personen
1 aubergine
120 gram scamorza in blokjes
1 ei
20 gram geraspte Parmezaanse kaas
1 teen knoflook
1 theelepel oregano
zout en peper
1 eetlepel kappertjes
handje verse peterselie
olijfolie
Bereiding
Schil de aubergine en snijd deze in blokjes. Week de blokjes
aubergine 10 minuten in koud water. Giet af, knijp uit en doe ze in een grote
pan op hoog vuur. Verwarm de aubergines, onder af en toe roeren, tot ze zacht
en bijna droog zijn. Laat ze even afkoelen.
Leg een vel bakpapier op de bodem van een kleine springvorm en
vet de vorm licht in.
Meng de aubergine met de kaas, de fijngehakte knoflook, het
losgeklopte ei en de oregano. Breng op smaak met zout en peper en schep het
mengsel in de vorm. Bak de pasticcio 25 minuten in een oven van 180°C.
Hak ondertussen de peterselie en kappertjes fijn en maak er
een sausje van met wat olijfolie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten