Nog even oefenen op strakke rolletjes. Ik had de beste krachten ingehuurd omdat ik het zelf niet beter kan met dat plakkerige rijspapier en te veel vulling. Blijkbaar is het blaadje sla dat vaak meegerold wordt, niet alleen voor de frisse beet maar ook om het rollen te vergemakkelijken. Bij de onze schijnt de vulling er nog een beetje doorheen, ook leuk. Voor de goede opletter: dunne noodles, shitake, rode peper en bosui. De recepten voor de dipsaus haalde ik snel van internet en gaf een eigen draai. De pindadip werd het meest gewaardeerd en die rolletjes mogen ook blijvend op het menu.
Het rijstpapier koop je voor weinig in de toko, kun je heel veel rolletjes van maken. Voor de vulling worden glasnoodles gebruikt, weet nooit helemaal zeker wat ze daarmee bedoelen. Doorzichtige noedels? Ik koop deze mihoen bij de Dekamarkt. Hoeft alleen geweekt te worden in heet water.
vietnamese rijstpapierrolletjes (voor 15 stuks)
* 15 blaadjes gedroogd rijstpapier (toko)
* twee nestjes mihoen
* 100 gram shi take of champignon in plakjes
* handje taugé
(* 15 slablaadjes)
* 2 tenen knoflook in plakjes
* 5 cm gemberwortel fijngesneden
* 2 rode chilipeper in lange dunne repen
* gehakte steeltjes van koriander
* 1/2 theelepel grofgemalen zwarte peperkorrels
* 4 limoenblaadjes (djoeroek poeroet) in dunne reepjes
* 4 lenteuitjes in dunne reepjes
* aantal takjes munt gehakt
* 2 eetlepels limoensap
* 2 eetlepels lichte sojasaus
Kook water en week de mihoen volgens de verpakking. Giet daarna af en laat afkoelen. Verhit beetje olie in een wok en doe de knoflook, gember, chilipeper, korandersteeltjes en zwarte peperkorrels erin en schep om. Voeg de champignon en de limoenblaadjes toe en bak tot champignon bruin is. Doe bij de afgegoten noedels en laat verder afkoelen. Roer dan de gesneden lenteuitjes, muntblaadjes, taugé, limoensap en sojasaus erdoor.
Kook nog wat water en week het rijstvel erin tot het zacht is, haal het uit de kom en dep droog met keukenpapier. Leg een vijftiende van de vulling in het midden, vouw de zijkanten over de vulling en rol het vel op. Leg op een mooie schaal en serveer met dipsaus.
Hoisin/pindadipsaus
* 1 eetlepel hoisinsaus
* 1 eetlepel pindakaas (bij voorkeur met stukjes)
* beetje rijstazijn
* beetje bruine suiker
Meng dit met wat melk voorzichtig door elkaar en bestrooi met gehakte pinda's (die bij voorkeur eerst geroosterd worden voor nog meer smaak)
Pittige sojadip
Meng een 2 eetlepels sojasaus met een beetje sambal of andere chilipasta, beetje suiker en limoensap door elkaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten