Italië is mijn favoriete vakantieland maar waarom eigenlijk
vroeg ik me af op de terugreis vanuit Grado. Het weer, het landschap, de bouw en
kleur van de huizen, de combi van bergen en zee, de landbouw, de wijn en de
mogelijkheden voor vegetarisch eten. Voor dat laatste ging ik op de voorlaatste
dag naar een hele grote supermercato in Monfalcone. Alle hoeken en gaten van de
Fiat Panda waren gevuld met wijn, bonen, pasta, bloem, rijst, tubes
tomatenpuree en bouillonblokjes. Op de terugweg naar de camping kocht ik bij
een stalletje langs de weg nog wat tomaatjes, perziken en kleine courgettes.
Helaas was de auto te klein om de tomaten voor de salsa mee te nemen.
Echt kleine courgettes zijn in Nederland nooit te vinden,
zelf kweken en snel oogsten kan wel zolang je niet op vakantie gaat.
Thuis koken is leuker want dan heb je meer kookboeken ter
beschikking en in ‘Hemels Italië’ van Ursula Ferrigno vond ik inspiratie voor een
courgettesalade en in het Italiaanse Slow Food kookboek een simpele bonenschotel
van de verse borlottibonen.
Courgettesalade met rucola en citroen
Breng in een pan water aan de kook en kook de kleine
courgettes 3 minuten. Dompel ze daarna in koud water en dep ze droog. Schaaf
dunne plakjes en leg ze in een kom.
Meng wat olijfolie met citroensap, citroenrasp en zout en
peper en schenk deze dressing over de courgetteplakjes. Hussel het eventueel
met je handen nog wat door elkaar. Laat de courgettes 10-30 minuten marineren
en serveer ze daarna met rucola en wat Parmezaanse kaas. Serveer als
voorgerecht of lunch.
Sofegai (bonenschotel van verse borlottibonen)
Dop de borlottibonen. Fruit een ui in een flinke scheut
olijfolie en voeg een paar stengels gesneden bleekselderij, 2 wortelen in
plakjes en wat peterselie toe. Na 10 minuten de gedopte bonen toevoegen en
water. Breng het aan de kook en laat het geheel een flinke tijd pruttelen op
een laag vuur totdat de bonen het water hebben opgenomen en boterzacht zijn.
Voeg zout en peper naar smaak toe. Lekker met brood.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten