Le repas frugal van Pablo Picasso |
De maandag begint met chilibulgur, bulgur is een graan en granen zijn weer heel hip de laatste tijd. Vooral quinoa die bij die superfoods hoort, maar die heeft niets eenvoudigs meer met een prijs van €7 per 250 gram. Dan zit ik al boven budget met de basis. En het moet ook vullen. Goedkoop eten, allah, maar met te weinig kom ik hier niet weg.
Chilibulgur is een recept uit het kookboek van Mark Bitmann, Vegetarisch koken voor iedereen" en geniet enige faam in de straat. Het is dus gewoon lekker. Dit recept gekozen omdat de paprika's bij de Dekamarkt in de aanbieding waren.
Chilibulgur
ingrediënten:
* (gedroogde peper) €0,03
* 1 grote of twee kleine uien €0,20
* teen knoflook €0,10
* twee paprika's €0,66
* eetlepel chilipoeder: cayennepeper, oregano,
komijn, snufje piment, €0,02
* blikje tomatenpuree €0,22
* blik tomaten op sap €0,39
* zout en peper
* 0,8 liter water
* 300 gram bulgur kilo à 1,70 €0,59
* blik kidneybonen €0,79
* beetje geraspte kaas €0,50
subtotaal €3,50
Snipper de uien. Verwarm een beejte olie, laat indien gewenst de gedroogde peper van kleur verschieten en fruit daarna de uien zacht. Voeg de fijngesneden knoflook toe en bak even mee. Snijd de paprika's in stukjes en laat een paar minuten meebakken. Roer de kruiden erdoor heen en bak mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak tot deze beetje donkerder wordt. Snijd de tomaten in stukjes of knijp ze fijn met schone handen boven de pan. Voeg het water toe en laat aan de kook komen. Voeg zwarte peper en zout toe. Laat vijf minuten koken. Roer dan de bulgur er doorheen en laat opnieuw aan de kook komen. Laat het blik uitleggen en voeg de bonen toe. Laat 10 mintuen zachtjes koken met regelmatig roeren. Zet het gas uit en laat nog 10 minuten staan. Proef of bulgur gaar is en breng zo nodig op smaak met zout en peper.
Lekker met koriander, zure room en/of geraspte kaas.
Ik voegde ook nog een salade toe, vooral omdat dochter twee niets liever eet.
Met een halve krop ijsbergsla, een vijfde van een rode kool, een appeltje, wat zonnebloempitten en een dressing van azijn en olie kwam ik op op nog geen euro, dus in totaal ruim onder de vijf euro dus kon er ook nog een toetje vanaf en dat kostte eigenlijk niets want de kantenklare yoghurt met perzik was gedoneerd door broerlief die terug naar huis ging. En hoewel er even geklaagd werd door dochter twee die liever de Italiaanse week had gedaan, verstomde dit snel met als enig overblijvende vraag: wat eten we morgen?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten