Rode saus voor bij de pasta met een aubergine die er nog ligt en die paprika uit het pakje van gisteren. En dan lekker met een scheut balsamico een zoetzure saus maken. Dit zijn mijn verheffende gedachten op de fiets van werk naar huis. Deed ik zelfs een beetje teleurgesteld toen de reclameman al in de keuken stond terwijl die helemaal uit zichzelf had bedacht dat pasta met rode saus qua eenvoud zou passen in mijn week. Wat bijna verlepte bleekselderij erin en anderhalve wortel en een ui. Dat kan toch niks kosten. Omdat hij ook aan de eiwitjes denkt, pakte hij ook een bakje quorn. Mis. Dat soort vleesvervangers zijn duur, duurder dan gehakt van vlees. Nu kunnen wij dat wel betalen, maar je zal toch in de schuldsanering zitten met 50 euro boodschappen per dag. Per dag eten wij er al een heel brood doorheen. Heel lekker brood, want ik ben zo verwend dat ik er niet aan moet denken om elke dag brood van de supermarkt te kopen. Dat lekkere brood kost bij de bakker, die door de buuv de broodjuwelier wordt genoemd, wel drie euro. En dan doen we er ook nog beleg op. Septemberkaas van Beuse die zaterdag op de Botermarkt staat in Haarlem. Kaas die ze niet kunstmatig verouderen zoals Old Amsterdam, maar gewoon laten liggen op de planken tot ie lekker is. Heel authentiek en puur dus we voldoen wel aan de trend om de beste spullen te kiezen, maar echt geschikt voor een sober leven zijn we niet ondanks mijn aangeboren Friese talent. Vandaag, de tweede dat kwam ik al over budget.
Penne met gehaktsaus
* ui gesnippert €0,10
* teen knoflook €0,05
* 2 stengels bleekselderij €0,10
* 1,5 winterwortel €0,20
* bakje quorn €2,40
* blikje tomatenpuree €0,22
* blik tomaten €0,39
* oregano, peper en zout
* pak penne 500gram €0,79
* restje kaas €0,40
totaal: €4,65
en dat is samen met een salade vergelijkbaar aan gisteren toch € 5,65 dus TE VEEL, morgen beter.
En hoe maak je het? want goedkoop is het wel voor vijf personen.
Fruit de ui in scheut olijfolie. Snijd ondertussen de bleekselderij, wortel en knoflook fijn en voeg dat toe aan de ui. Voeg na 5 minuten de quorn en de oregano toe en bak 5 minuten mee. Voeg nu de tomatenpuree mee en bak tot het donkerder wordt. Voeg het blik tomaten en als je dat nog hebt staan een flinke scheut rode wijn toe. Breng op smaak met peper en zout en laat lekker lang sudderen. Voeg zonodig een beetje water toe. Zet ondertussen het water voor de penne op en kook deze beetgaar. Roer de afgegoten penne door de saus. Rasp een restje kaas boven de pasta.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten