In 1995 bezocht ik voor het eerst Italië en ik was gelijk
verkocht. Daarna ging ik geleidelijk aan steeds vaker en sindsdien zijn er
weinig jaren voorbij gegaan zonder een Italiaanse regio te bezoeken; in gevarieerd
gezelschap en met diverse vervoersmiddelen. In augustus 1997 ging ik met moeder
en broer naar Cinqueterre en Toscane. We bezochten o.a. de Dom van Siena en
zagen de palio op het beroemde plein. Ik kocht het beste souvenir ooit in een
klein keukenwinkeltje in het straatje naast de Dom. Een pastamachine met
hulpstukken. Er zijn vast genoeg mensen die zo’n machine in de kast hebben
staan maar gebruiken ze hem ook? Zelf pasta maken is een kwestie van oefenen en
er goed op letten dat het deeg droog maar soepel is. En eenmaal ervaren maak je
het deeg tussen de huishoudelijke klusjes door, bedenk je een saus omdat prei
de eerste groente is die je bij het boodschappen doen ziet en komt je nichtje
helpen met het uitrollen en drogen van de tagliatelle.
Hier het recept van de preisaus.
Ingrediënten voor 4-5 personen
- 3-4 flinke preien
- 50 gram roomboter
- 1 theelepel gedroogde tijm (vers kan ook)
- 2 teentjes knoflook
- 1 glas witte wijn
- 300 ml groentebouillon
- 100-150 ml slagroom
Bereiding
Verwijder de buitenste donkere bladeren van de prei. Snijd
het onderste gedeelte van de prei in stukken van ongeveer 2,5 cm en was de
stukken in ruim water.
Snijd de rest van de prei zo fijn mogelijk en was dit in een
vergiet.
Laat de boter smelten in een braadpan op laag vuur en voeg
de kleingesneden prei, de tijm en de knoflook toe. Fruit de groenten ongeveer 5
minuten totdat de prei zacht is.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Leg de grote stukken prei als één laag in een grote, ondiepe
vuurvaste schaal.
Voeg de overige prei toe en schenk de wijn, de bouillon en
een flinke scheut room in de schaal. Voeg zout en peper toe.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat de prei gaar
worden in 30-45 minuten in de oven.
Roer voor het serveren de overige room door de preisaus en
serveer met de zelfgemaakte tagliatelle en Parmezaanse kaas.
Bron: De basis van het koken van Jamie Oliver.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten