Vakantie in het buitenland levert altijd inspiratie voor het
koken thuis. Dat konden we proeven afgelopen zondag bij Harriet in Haarlem met o.a.
heerlijke eigengemaakte Maleisische sambal. In Italiƫ lukt dat ook vaak wel maar
afgelopen zomer is de Sardijnse keuken toch enigszins aan mij voorbij gegaan.
Zelf koken was lastig met 38 graden overdag en ook ’s avonds was het nog
bloedheet. Nog erger waren de mierenplagen in zowel Bari Sardo als Rome die het
uitgebreid koken voor de tent wel belemmerden. Dus gingen we maar regelmatig
naar een hele eenvoudige pizzeria aan het strand waar de pizza’s net zo geweldig waren als
het uitzicht op zee. Ik had al eens eerder over een pizzasteen nagedacht maar
nu moest het er toch maar eens van komen. Prachtige steen gevonden in een
tuincentrum van Leeuwarden maar helaas was die steen net iets te groot voor
mijn oven. Via verschillende weblogs had ik wel tips verzameld en met de juiste
terminologie van Chamotte
en Travertin nog eens alle tegelhandelaren van Amsterdam gebeld. Velen hadden geen idee
wat ik zocht maar bij tegelhandel Van der
Pol kreeg ik een specialist aan de lijn die deze steensoorten herkende. Het
was niet eens ver fietsen en voor 7 euro kon ik een mooie Travertin tegel kopen
in een ideale maat van 40 bij 30 cm. Dus pizzadeeg maken, beleg klaarzetten en een pizzaschep knippen
uit een doos. Het ging geweldig voor een eerste keer.
Laat het pizzadeeg
voldoende kneden en rijzen en rol een stuk deeg uit op het aanrecht. Bestrooi
de pizzaschep met wat pastameel (semolina) en leg het deeg op de pizzaschep.
Beleg de pizza naar keuze en schuif de pizza op de steen in de oven. Zet de
oven wel op tijd aan want het voorverwarmen op de hoogste stand duurt wel een
half uur. De pizza is snel klaar en veel knapperiger dan vanaf een bakplaat.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten