woensdag 29 augustus 2012

Pizzasteen


Vakantie in het buitenland levert altijd inspiratie voor het koken thuis. Dat konden we proeven afgelopen zondag bij Harriet in Haarlem met o.a. heerlijke eigengemaakte Maleisische sambal. In ItaliĆ« lukt dat ook vaak wel maar afgelopen zomer is de Sardijnse keuken toch enigszins aan mij voorbij gegaan. Zelf koken was lastig met 38 graden overdag en ook ’s avonds was het nog bloedheet. Nog erger waren de mierenplagen in zowel Bari Sardo als Rome die het uitgebreid koken voor de tent wel belemmerden. Dus gingen we maar regelmatig naar een hele eenvoudige pizzeria aan het strand waar de pizza’s net zo geweldig waren als het uitzicht op zee. Ik had al eens eerder over een pizzasteen nagedacht maar nu moest het er toch maar eens van komen. Prachtige steen gevonden in een tuincentrum van Leeuwarden maar helaas was die steen net iets te groot voor mijn oven. Via verschillende weblogs had ik wel tips verzameld en met de juiste terminologie van Chamotte en Travertin nog eens alle tegelhandelaren van Amsterdam gebeld. Velen hadden geen idee wat ik zocht maar bij tegelhandel Van der Pol kreeg ik een specialist aan de lijn die deze steensoorten herkende. Het was niet eens ver fietsen en voor 7 euro kon ik een mooie Travertin tegel kopen in een ideale maat van 40 bij 30 cm. Dus pizzadeeg maken, beleg klaarzetten en een pizzaschep knippen uit een doos. Het ging geweldig voor een eerste keer. 
Laat het pizzadeeg voldoende kneden en rijzen en rol een stuk deeg uit op het aanrecht. Bestrooi de pizzaschep met wat pastameel (semolina) en leg het deeg op de pizzaschep. Beleg de pizza naar keuze en schuif de pizza op de steen in de oven. Zet de oven wel op tijd aan want het voorverwarmen op de hoogste stand duurt wel een half uur. De pizza is snel klaar en veel knapperiger dan vanaf een bakplaat. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten