vrijdag 3 januari 2020

Dal tadka uit de Punjab

De studerende dochter is thuis uit Delft. Wij, de ouders worden ingezet bij de zoektocht naar een bureau. In Alkmaar een hele boulevard aan kringloopwinkels doorgelopen, maar er is weinig soeps te vinden. Een retro pannetje dat wel, pyroflam uit the Netherlands. Echt jaren 70 net als

het  serveerblad dat ik wel heel grappig vond met de bolsfles en de brandende sigaret in de asbak.  Kon ik niet laten liggen. 
De bankman kocht een lp van Randy Newman, ja die van ‘ short people have no reason to live’.
De paar bureautjes die er waren werden afgekeurd. Te groot, te beschadigd, te duur zelfs als het niet eens retro is maar basischooljufferig van een soort kunstof met suffe laadjes volgens de dochter. Ik dacht dat het jaren '80 ontwerp misschien binnenkort hip zou kunnen worden maar zeker wist ik het ook niet want echt mooi was het niet. Wel heel praktisch.  Thuisgekomen doet ze nog een paar ingewikkelde sommen uit een boek van meer dan 10cm dik maar daarna  wil ze graag Indiaas leren koken.  Vindt ze lekker, Indiaas eten.  Haar zussen weten niet wat ze horen.  Zelf vragen om Indiaas eten en het ook nog zelf maken. Ze schudden meewarig het hoofd met lichte angst dat dit hun ook gaat overkomen als zij studeren.  Dochter wil geen  potjes curry gebruiken maar echte specerijen from scratch dus vanaf het begin. We maken dal met spinazie,  Sri Lankese sperziebonen/aardappelcurry die eerst niet zo heel lekker leek uit te pakken maar op tafel best beviel, de al jaren  bekende wortelraita en zelfgemaakte chapati's.  Die zo mooi opbollen tijdens het bakken.  Het rollen is het enige werk eigenlijk. Drie  gerechten komen uit het boek van Madhur Jaffrey, nog altijd het boek dat ik mee zou nemen naar een onbewoond eiland tenminsste als ze daar groentes verbouwen.


Het recept voor de dal komt van het internet.

Punjabi dal tadka  (met spinazie)
1 cup Toor/ Toovar Dal of rode linzen
1 fijngehakte ui
1 tomaat gehakt of  een flinke eetlepel tomatenpuree
2 groene pepers fijngesneden
6 teentjes knoflook fijngehakt
1 eetlepel fijngehakte gember
2 eetlepel olie
1 eetlepel korianderblaadjes
1/2  theelepel komijnzaadjes
snufje Asafoetida \
1 theelepl gemalen koriander
1/4 theelepel chilipoeder
1/4 t-theelepel garam masala
2/3 theelepel geelwortelpoeder
zak gewassen spinazie


Kook de linzen met 4 cup water, geelwortelpoeder en wat zout tot ze gaar zijn. Ongeveer 30 minuten.
Verwarm in een andere pan de olie. Laat de komijnzaadjes even spetteren en voeg dan de groene pepers, de ui, gember en knoflook toe. BAk ongeveer 3-4 minuten al roerend.  Voeg de tomaat toe en bak mee. Voeg de overige specerijen toe. Roer na een minuut de gare linzen er doorheen en kook nog eens 5 minuten.

Laat de spinazie slinken in een grote pan en roer dan door de dal. Bestrooi met wat extra garam masala en korianderblaadjes  als je dat lekker vindt.

1 opmerking:

  1. Hey.. cut the roti with a bowl.. it will give you a perfect circle shape

    BeantwoordenVerwijderen