vrijdag 1 januari 2016

Scamorza

 
Nieuwjaarsdag 2016. Geen schansspringen, wandelingetje of diner maar een luie dag voor  diverse afleveringen van de serie The Legacy. Luieren heb ik genoeg gedaan deze vakantie en de kookkunsten werden nogal beïnvloed door teveel gekochte ingrediënten en vooral groente. Ik heb geen No Waste derde kerstdag diner voor vrienden georganiseerd maar het thema van de voedselverspilling kreeg op televisie iets meer aandacht dan in de supermarkt. Wat een variatie en hoeveelheden in de AH XL van Diemen waar ik naar toe gefietst was om scamorza bianca te kopen. Scamorza is een Italiaanse peervormige kaas van volle koemelk. Afgelopen zomer had ik deze kaas al uit Italië meegenomen en wist ik niet wat er mee te doen. 
Het kookboek Vegeterranean staat al jaren in mijn kast maar het zijn behoorlijk bewerkelijke recepten, o.a. met scamorza! Tijd was nu geen probleem en dus maakte ik voor Kerst de ‘Zuppa reale’, bouillon met frittatine van eieren, polenta en Parmezaanse kaas, geserveerd met gestoofde andijvie en blokjes scamorza. Van de overgebleven scamorza maakte ik afgelopen week een pasticcio met aubergine. Een relatief snel recept uit hetzelfde kookboek dat mag blijven volgens de gast aan tafel.
Uit de Klassieke Italiaanse Keuken van Marcella Hazan

Ingrediënten voor 2 personen
1 aubergine
120 gram scamorza in blokjes
1 ei
20 gram geraspte Parmezaanse kaas
1 teen knoflook
1 theelepel oregano
zout en peper
1 eetlepel kappertjes
handje verse peterselie
olijfolie

Bereiding
Schil de aubergine en snijd deze in blokjes. Week de blokjes aubergine 10 minuten in koud water. Giet af, knijp uit en doe ze in een grote pan op hoog vuur. Verwarm de aubergines, onder af en toe roeren, tot ze zacht en bijna droog zijn. Laat ze even afkoelen.
Leg een vel bakpapier op de bodem van een kleine springvorm en vet de vorm licht in.
Meng de aubergine met de kaas, de fijngehakte knoflook, het losgeklopte ei en de oregano. Breng op smaak met zout en peper en schep het mengsel in de vorm. Bak de pasticcio 25 minuten in een oven van 180°C.
Hak ondertussen de peterselie en kappertjes fijn en maak er een sausje van met wat olijfolie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten