woensdag 2 maart 2022

Echt lekker brood met zuurdesem

Geen verhaal nog maar wel een heel lekker brood. Especial para  Karin. Algo differente que las empanadas. 

Ingrediënten:

* 455 gram bloem  (355 gram wit en 100 gram volkorenbloem
* 345 gram lauw water
* 9 gram zout
* 100 gram gevoede zuurdesem
Roer 310 gram water door de bloem en laat een uur staan. Dit heet autolyse, schijnt te helpen. Daarna voeg je de laatste 35 gram water doe. Los daar het zout in op.  Voeg dan 100 gram zuurdesem toe.  Steek de armen uit de mouwen en kneed de ingrediënten door elkaar.  Trek aan de ene kant een deel van het brood op en vouw over andere kant heen. Draai de kom en ga zo rond.  Dit doe je elk half uur, een keer of vier.  Laat in totaal vier uur staan  met een plastic zak erover heen. Leg een schone theedoek in een broodmandje en bestrooi met bloem.  Haal het deeg uit de kom en trek aan twee kanten en vouw het terug.  Trek aan tegenovergestelde kant en vouw ook terug. Leg met naad naar boven in het mandje. Leg het plastic er weer over en zet in de koelkast.  Laat 12-16 uur staan.  

Verwarm de oven met gietijzeren pan met deksel een half uur voor in de oven op 230 graden.  Haal de pan uit de oven, leg het brood voorzichtig in de pan, knip of snij het van boven in zodat het kan rijzen.  Zet 35 minuten met deksel op de pan in de oven.  Verlaag daarna de oven naar 220 graden en haal de deksel van  de pan en bak  nog 10 minuten.  Laat daarna een uur afkoelen voor je het aansnijdt. 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten