zondag 21 maart 2021

Bandha gobi – Indiase witte kool

 

Onlangs zag ik geheel bij toeval een aflevering van de culinaire wereldreis van Sergio & Axel: Van de Kaart over India. Het land van specerijen en van heel veel bloemkolen volgens de heren. Nadat ze pepers hebben geoogst eten ze een uitgebreide Indiase maaltijd. Heel veel verschillende gerechten worden in kleine schaaltjes opgediend. Ik wilde meteen Indiaas koken maar voor wie in tijden van lockdown? Dus begon ik maar weer het “af en toe” afhaalrestaurant, want van Indiaas eten kunnen meerdere mensen twee dagen eten. Geen nieuwe recepten maar puur koken voor de herhaling en de lol.
Het voordeel van Indiaas koken is dat je uitgezonderd de specerijen en de ghee geen bijzondere ingrediënten nodig hebt. Witte kool, tuinerwten, wortel, yoghurt, bloem, eieren en rode linzen. In mijn keuken was de witte kool eigenlijk nog het meest bijzondere gerecht. Het is eigenlijk mijn minst favoriete koolsoort. Behalve dit Indiase recept ken ik van vroeger alleen de witte kool met kerriesaus.
Het afhaalmenu bestond uiteindelijk uit samosa’s met muntsaus, eiercurry, naan, dal, rijst, wortelraita en Bandha gobi (witte kool met erwten)

Ingrediënten

  • 500 gram grof gesneden witte kool
  • 250 gram vastkokende aardappelen, in blokjes gesneden
  • 2 tomaten, in stukjes (of tomaten uit blik)
  • 5 eetlepels ghee
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel kurkuma
  • Snufje chilipoeder
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 1 theelepel koriander
  • Zout
  • Mespunt suiker
  • 150 gram doperwten

Bereiding
Verhit de ghee in een braadpan. Bak hierin de laurier en het komijnzaad ongeveer 1 minuut.
Voeg de aardappel en witte kool toe en bak ze ongeveer drie minuten. Goed omscheppen.

Voeg achtereenvolgens kurkuma, chilipoeder, komijnpoeder, koriander, tomaat, zout en suiker toe en vermeng alles zorgvuldig met elkaar.
Laat het gerecht op zacht vuur 30 minuten sudderen tot de kool beetgaar is. Voeg indien nodig een heel klein beetje water toe.
Voeg de erwten toe en serveer met rijst of Indiaas brood en wat yoghurt bestrooid met chilipoeder.


zondag 14 maart 2021

geroosterde spitskool met petjelsaus en sambal

 

De lockdown heeft ook voordelen. Vier maanden  geleden, vlak voor de tweede lockdown leende ik twee boeken van de bibliotheek en heb ze nog steeds niet hoeven terugbrengen.  Gelukkig maar want het was me nooit gelukt in de standaard drie weken leentijd en een keer verlengen.    

Het wereldberoemde "Im Westen nicht Neues" van Erich Maria Remarque in de originele taal.  Omdat ik sinds de middelbare school geen Duitstalige boeken had gelezen, moest ik me eerst een beetje door de onbekende Duitse woorden heen worstelen, dacht eerst dat ik het moest opgeven maar bleek het toch steeds beter te snappen en het gaf toch een ander gevoel.  Dit boek was me 30 jaar geleden al aangeraden door Arthur van Annet, zo heette hij niet  maar zo onthield ik het wel. Hij woonde in een klein huisje aan de Groningse dijk en las boeken, veel literaire hoogstandjes waaronder deze.  het beste boek over de hel van de eerste wereldoorlog, over toeval, waanzin en kannonnenvoer.  Het enige dat de soldaten wel hadden, was kameraadschap.. De lockdown zou  een paradijs zijn geweest. Al ontberen wij wel wat kameraadschap en andere sociale dingen. Het andere boek dat ik geleend had maar in de afgelopen  maanden nog niet geprobeerd terwijl je zou denken dat ik daar ook de tijd voor heb gehad tijdens zo'n lockdown , is  "Indo rock" van Vanja vander Leeden.   
De indonesische keuken, maar dan wat hipper dan Bep Vuyk's authentieke recepten uit 1973. Mooie foto's van Indonesië en vooral leuk: veel groenterecepten.  Vegan zelfs, zonder dat je het merkt. Oh dat zeiden ze irriant genoeg ook over vegetarisch eten: je mist het vlees niet eens.  Ik maakte geroosterde spitskool met petjelsaus, dat is een soort pindasaus. De schrijfster gebruikt cashewnoten, maar die hadden we niet. Tip: snijd de spitskool niet te klein omdat het dan uit elkaar valt.  En omdat dochter één voor de avondklok terug in Delft op haar studentenkamer moet zijn, eten we ouderwets Hollands klokslag zes uur. Het ging weer eens schoon op, dat is mijn hartenlapjes wel toevertrouwd. 

Geroosterde spitskool 
* grote spitskool 
* 5 eetl. zonnebloemolie
* zout

Verwarm de over voor op 210 graden.  Snijd de kool in zes tot 8 punten.  Laat de stronk er aan zitten anders vallen ze zeker uit elkaar.  Leg op een bakblik, bestrooi beide kanten met zout en bestrijk met de olie.  Rooster 30-40 minuten tot het goudbruin is. Serveer op een mooie schaal en giet wat petjelsaus er over heen. Serveer met rijst. 

Petjelsaus
* 150 gram ongezouten pinda's
* 150 ml water
* 1 kleine teen knofloog
* 1-2 rode pepers
* 4 theelepels ketjap manis
* 1 theelepel bruine suiker 
* 2 theelepels tamarindepasta
* 1 vingerkootje kentjoerwortel of cm gewone gemberwortel
* 1 kaffirlimoen  of kwartje gewone limoen  

Rooster de pinda's in een pan met beetje zonnebloemolie.  Doe ze met de andere ingrediënten behalve de limoen in een blender. Rasp de schil van de limoen boven de blender en knijp het sap er boven uit. 
Blender tot een egaal gladde saus, die dunner moet zijn dan gewone pindasaus. Voeg zo nodig nog wat water toe. Proef of er nog zoet, zuur of zout bij moet. 

Sambal matah
* rode sjalotten 50 gram
* twee onderkanten van serehstengel fijngehakt of twee theelepels serehpasta
* 4 limoenblaadjes, stevig opgerolde en fijn gesneden
* 10 gram gemberwortel
* 1 groene peper
* 1 rode peper
* ( 1 kaffirlimoentje) of  1/4 limoen  rasp en sap
* snuf zout
* 1 eetlepel zonnebloemolie

Je kunt alles superfijn snijden en dan mengen. Ik deed gemakkelijk, sneed het grof  en deed het in een klein keukenmachientje en maalde pulserend tot het fijn genoeg was. 

Recepten komen dus uit bovenstaande kookboek en ik heb de naam aangepast want de schrijfster schrijft  pecel en kencur en ik ouderwets met die tj en het recept heel klein beetje aangepast omdat ik iets niet in huis had of gemakkelijk deed. De petjelsaus en sambal was ruim voor vier personen. 


woensdag 3 maart 2021

Aardappelkroketjes

 

Coronatijd betekent veel ommetjes. Maar die wandelingetjes, puur bedoeld voor de beweging, worden leuker door naar een podcast te luisteren. Ik beluisterde al een paar maar al snel waren er meer ommetjes dan podcastafleveringen. Dat is geen probleem want de podcast is hip en mijn benedenbuurman neemt ook podcasts op. Maar met vliegtuigen heb ik toch een stuk minder dan met koken. En de podcast ‘Mangiare’ (over allerlei soorten eten) levert nog wel eens bruikbare tips op. Zo was er een interview met de beroemde Amsterdamse banketbakker Cees Holtkamp. Tijdens de voorjaarsvakantie maakte ik drie recepten uit zijn banketbakkersboek. De Schwarzwalder kirschtaart viel wat tegen omdat kersen uit pot toch vrij smakeloos zijn. De scones waren geweldig dankzij de roomboter maar nieuw voor mij en ook succesvol waren de aardappelkroketjes. De verhoudingen van de recepten zijn allemaal goed. Er staat in wat je moet doen maar voor meer tips en vaardigheden moet je Holtkamp en zijn kleindochter bekijken op Foodtube. Maar de simpele aardappelkroketjes zul je daar niet vinden.

Ingrediënten voor ongeveer 20 stuks.
1 kilo aardappelen
100 gram roomboter
3 eidooiers
Peper en zout
Nootmuskaat
4 eiwitten
Paneermeel, zowel fijn als grof
Zonnebloemolie om te frituren

Bereiding

  • Schil de aardappelen en kook ze in water met wat zout gaar.
  • Giet ze af en laat ze kort droogstomen.
  • Maak er puree van met een pureestamper.
  • Roer de boter erdoor.
  • Klop de eidooiers en roer er ook door.
  • Breng de puree op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Laat de puree ten minste 2 uren in de koelkast koud worden.
  • Vorm kroketten van rol ze door het fijne paneermeel.
  • Bewaar de kroketjes tot het frituren in de koelkast.
  • Klop de eiwitten los.
  • Haal de kroketjes door het eiwit en vervolgens door het grove paneermeel.
  • Frituur de kroketjes 2 minuten in olie van 180°C.