zondag 10 januari 2021

Knolselderij-preisoep met za'atar

 

De verse za’atar uit Syrië werd op een ietwat winterse zaterdagochtend met de racefiets bezorgd. In het zakje twee soorten: groene en rode za’atar. Dus dan wordt vanzelfsprekend het menu bepaald door dit magische kruidenmengsel. Deze keer geen labne met za’atar, maar gisteren wintertabouleh met platbrood en de groene za’atar en vandaag een winterse soep van knolselderij met de rode za’atar. Een recept uit het recent aangeschafte kookboek Bazaar met vegetarische recepten uit het Midden-Oosten. Een eenvoudige soep en enorm smaakvol door de za’atar.

Ingrediënten voor vier borden
Olijfolie
250 gram prei, schoongemaakt en in grove ringen
400-450 gram knolselderij, geschild en in blokjes
2 teentjes knoflook in plakjes
1 liter kokend water
25 gram boter
Za’atar
Zout en peper

Verhit in een pan wat olijfolie en voeg de prei toe. Bak de prei op laag vuur enkele minuten. Let op dat de prei niet bruin wordt.
Roer de knoflook erdoor en daarna de knolselderij. Voeg ruim zout en peper toe. Bak de groente nog 12-15 minuten maar let er ook nu op dat de groente niet bruin wordt, want de soep moet wit worden.
Schenk het kokende water erbij, roer goed, en laat de soep 30-40 minuten zachtjes koken tot de knolselderij gaar is.
Pureer de soep met een blender of staafmixer en roer de boter erdoor.
Serveer de soep met een beetje olijfolie en heerlijk veel za’atar.

Op dit blog lees je nog meer suggesties over koken met za’atar.

1 opmerking: