Ideaal voor een zondag: mezze. Ook de dag in de week om wat
nieuws te proberen, zeker met twee nieuwe kookboeken met vegetarische recepten
uit het Midden-Oosten in de collectie. Deze bijzonder originele versie van
platbrood en halloumi komt uit Bazaar
van Sabrina Ghayour en bestaat uit diverse, eenvoudig te maken onderdelen die gecombineerd worden
op het platbrood. Het boek bevat recepten die voor mij echt nieuw zijn. Zo
moest ik echt op zoek naar de berberis, een zuurbes, maar de speciale toko in
de Javastraat had het natuurlijk. Vermaak dus voor de komende wintertijd. De
overige mezze kwamen uit Vegarabia. Sperziebonen
met chermoula en feta en Midden-Oosterse pizza’s. Die komen een volgende keer wel eens op dit
blog.
Combineer de mezze met een fles witte wijn en muziek van
Heinrich Schütz. En daarna kun je zelfs nog op de fiets terug naar Haarlem ;-)
Ingrediënten
Platbrood
- 30 gram gesmolten boter
- 175 gram bloem
- 100 ml halfvolle melk
- Zwarte peper
- 2 tl knoflookgranulaat of een teentje knoflook, geperst
- Olijfolie
Halloumi
- 1 blok halloumi
- 2 eetlepels Griekse yoghurt
- 5 cm verse kurkuma, geschild en fijngeraspt
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 limoen
- Zout en peper
- Pul biber voor de garnering
Zoetzure uien
- 2 rode uien
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 theelepel pul biber
Salsa
- 1 avocado, in blokjes
- 2 ingelegde citroenen, afgespoeld, pitten verwijderd en fijngehakt
- 1 eetlepel berberis
- 15 gram dille, grof gehakt
- 2 theelepel nigellazaad
Harissayoghurt
Meng wat Griekse yoghurt met harissa en zet tot gebruik in
de koelkast.
Voorbereiding
Zoetzure uien
Snijd de uien in dunne halve ringen en meng alle ingrediënten
door elkaar in een bakje met deksel. Schud even grondig.
Platbrood
Meng de gesmolten boter, de bloem, de melk, de peper en de
knoflook in een kom tot een stevig deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en
laat minimaal 30 minuten (langer kan met gemak) op kamertemperatuur rusten.
Halloumi
Meng de yoghurt met de geraspte kurkuma, de knoflook, de
limoenschil en het limoensap in een kom goed door elkaar. Breng op smaak met
zout en peper. Snijd de halloumi in plakken en laat ze een tijdje marineren in
de yoghurt.
Salsa
Meng de dille, de citroenen, de berberis, de avocado en het
nigellazaad in een kom, voeg eventueel wat zout toe en zet tot gebruik afgedekt
apart.
Bereiding
Verdeel het deeg voor het platbrood in 4 porties en rol elke portie uit tot een dunne cirkel.
Verhit op het laatste moment een pan of plaat. Bestrijk de hete pan met olijfolie en bak de platbroden een voor een 45-60 seconden aan beide kanten, tot ze lichtbruin zijn. Bewaar het platbrood in een dichtgevouwen theedoek.
Verhit ondertussen wat olie in een koekenpan en bak de gemarineerde plakken halloumi ongeveer 1 minuut aan elke kant, tot ze goudbruin zijn.
Verdeel wat halloumi over het platbrood en schep er wat harissayoghurt op. Schep de salsa erop en wat zoetzure ui. Bestrooi eventueel met wat pul biber.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten