De scholen zijn al twee weken dicht maar het onderwijs gaat zo goed en kwaad als het kan op afstand door. De HvA besloot afgelopen donderdag dat het onderwijs op afstand blijft, in principe tot het einde van het studiejaar. De hoogste baas van de HvA voegde daaraan toe: ‘Zorg goed voor elkaar en voor jezelf, en zorg dat je op tijd rust neemt’. Thuiswerken vereist wat discipline. Niet om te werken maar vooral om te stoppen. Want er is zo veel te regelen in deze bizarre tijd van sociale isolatie, 1,5 meter afstand en de dagelijkse corona-cijfers van het RIVM. Na het crisisoverleg dit weekend dus terug naar de hobby’s: koken en tuinieren. En ondertussen bekijken we de integrale herhaling van Nederland-Spanje (WK 2014, 5-1 !!!). Maar het menu is toch Italiaans met bonensoep met radicchio en burrata; salade van rucola uit eigen kas en als toetje citroentiramisù.
Het toetje is een recept van Janneke Philippi en te vinden op de website van Ciaotutti.
Ingrediënten
2 citroenen
2 blaadjes witte gelatine
70 gram suiker
3 eetlepels limoncello
20 amaretti (de grotere soort van deze amandelkoekjes)
250 gram mascarpone
50 ml slagroom
Poedersuiker
Bereiding
- Leg de kookringen op een met bakpapier bekleed plat bord.
- Bekleed ook de binnenkanten van de kookringen met een reep bakpapier.
- Maak de citroenen schoon met wat heet water en rasp de schil van één citroen eraf.
- Pers beide citroenen uit en meet 100 ml sap af. Breng de citroenrasp met het sap en de suiker in een steelpan tegen de kook. Roer tot de suiker is opgelost.
- Neem de pan van het vuur en voeg de limoncello toe. Doop zestien amaretti een voor een in de warme citroensiroop en leg ze als taartbodem in de kookringen.
- Week de gelatine vijf minuten in een kom met ruim koud water.
- Verwarm de resterende citroensiroop opnieuw.
- Knijp de gelatine goed uit. Neem de pan van het vuur en los de gelatine al roerende op in de hete citroensiroop.
- Laat de siroop wat afkoelen door de pan in een bak met water te zetten. Klop met de mixer de mascarpone met de slagroom tot een dikke, romige crème. Voeg de citroensiroop toe. Schep de citroencrème op de amaretti.
- Zet de tiramisù minstens twee uur in de koelkast om op te stijven. Serveer de vier desserts elk op een eigen bordje. Verwijder de kookringen en het bakpapier.
- Garneer de citroentiramisù met de laatste vier amaretti, twee partjes citroen en bestrooi ze met poedersuiker.
- Ik had als extraatje nog wat gekonfijte citroen, gekocht in de markthal in Rotterdam.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten