dinsdag 27 december 2016

Panettone


Het Italiaanse kerstbrood panettone werd in Nederland hip vanaf ongeveer 2010 en werd daarna gevolgd door de spritz van aperol en de limoncello. Welk volgende Italiaanse product gaat in 2017 de Nederlandse markt veroveren? De arancini zullen dat toch niet zijn?
Deze kerstperiode heb ik weinig panettones gezien in die leuke dozen in de supermarkt. Wel kwam ik regelmatig een reclame tegen voor ambachtelijke panettone. Dat is die van mij ook. Zo ambachtelijk dat ik op verzoek en met veel plezier panettones heb gebakken voor twee collega’s. De eerste had nog nooit een goede panettone geproefd en de tweede vond een verse panettone goddelijk.
Elk panettone-seizoen bekijk ik wat ik nog kan verbeteren aan het recept of de bereidingswijze. Wat betreft de ingrediënten voeg ik iets meer rozijnen en gedroogde vruchten toe. Totaal 130 gram rozijnen en sinds de Lidl bakjes gekonfijte sinaasappelschil verkoopt, die lijken op de bakjes sukade, ook 100 gram gehakte gekonfijte sinaasappelschil. De 2 eidooiers zijn meestal gewoon 2 eieren.
Ten aanzien van de bereidingswijze was vooral het rijsproces voor verbetering vatbaar. De combinatie van de vorm in een grote pan en een vochtige theedoek levert tot nu toe het beste resultaat op.
Volgend jaar nog maar eens op zoek naar nog een echte panettone vorm. En kan ik wel eens gaan experimenteren met de ingrediënten. Zo lees ik dat je een panettone ondersteboven moet laten afkoelen en DolceVia laat het deeg 12-15 uur rusten en bakt de panettone 1,5 uur op 180 graden. Ik houd het gewoon bij twee keer twintig minuten maar misschien toch maar eens een ander recept uitproberen deze kerstvakantie.

woensdag 7 december 2016

Plaattaart met knolselderij, witlof, peer en gorgonzola


 
Knolselderij is heerlijk in de snert/erwtensoep en niet te verwarren met koolraap zoals ik laatst deed. Je kunt er ook een heerlijk romig soepje van maken en ik zag Jamie Oliver een keer blokjes knolselderij gestoofd in olijfolie als groente serveren. Maar knolselderij is ook lekker als onderdeel van een hartige taart met witlof en peer. Dit recept van AH ontdekte ik laatst via een buurvrouw en omdat er geen eieren in zitten was het een ideaal recept voor de opdracht: bak een hartige taart zonder ei voor de scoutingmaaltijd van zoonlief. De volgende keer maak ik een foto van het resultaat. De mede-scout vroeg om het recept. Bij dezen!

Ingrediënten
4 plaatjes (roomboter)bladerdeeg
125 gram crème fraiche
½ kleine knolselderij
3 stronkjes witlof
150 gram gorgonzola of magor
1 sappige peer
50 gram gehakte walnoten
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Leg op een kleine bakplaat van ongeveer 25 bij 35 cm een stuk bakpapier.
  3. Leg de ontdooide plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze met wat bloem uit tot een rechthoekige lap die op de bakplaat past.
  4. Verdeel de crème fraîche erover.
  5. Schil de knolselderij en snijd deze in hele kleine blokjes.
  6. Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof doormidden. Verwijder de harde kern. Snijd de halve stronken in de lengte doormidden.
  7. Verdeel de knolselderij en het witlof over het bladerdeeg.
  8. Snijd de gorgonzola in kleine blokjes en verdeel ze over de groente.
  9. Bak de plaattaart in de oven in ca. 30 min. gaar. Controleer of de blokjes knolselderij gaar zijn, anders nog wat langer in de oven.
  10. Schil de peer en snijd het vruchtvlees in blokjes. Als je het lekker vindt kun je de taart ook nog eventjes bakken met de peer.
  11. Verdeel met de walnoten over de taart.
  12. Serveer warm of lauw.
Bron: AH

zaterdag 3 december 2016

speculaaskruiden

De eerste surprises zijn af. De kadootjes zijn  binnen waar bij ik zoals zo vaak de halve stad ben afgegaan en nog een keertje extra om het af te leren. Naast mij zit iemand druk te typen, ondertussen vraagt een kind om extra hulp omdat snijden met een stanleymes toch een beetje eng is en dat vinden wij ook. Dat was niet dochter 1 die na een lange week boordevol proefwerken die al meetellen voor het eindexamen, in een uurtje een surprise maakte voor een vriendinnetje die met rode lippenstift deze hunk moest kussen. 
Groot succes onder 17 jaar. En de Friese neefjes onder bezielende leiding van hun technische vader die zo dol is op Sinterklaas dat hij elk jaar zo'n vijf surprises knutselt
En ik, ik ga morgen even de schuur in en hoop  van groot effect en weinig werk.  Met koken heb ik meer geduld. Ook dit jaar maak ik de gevulde speculaas. En omdat ik de reclameman niet nog een keer naar de winkel wilde laten lopen nadat hij al voor één zakje donkere basterdsuiker was geweest, maakte ik de speculaaskruiden maar zelf. Je kunt aan dit mengsel nog gemalen anijs toevoegen.  

Speculaaskruiden
* 8 delen kaneel
* 2 delen vers gemalen nootmuskaat
* 2 delen gemalen kruidnagel
* 1 deel gemberpoeder
* 1 deel kardemom
* 1 deel witte peper (ik gebruikte zwart bij gebrek aan wit)
(1 deel gemalen anijs)

Meng alle specerijen want dat zijn het eigenlijk door elkaar. Als je hele specerijen hebt, dan moet je aan de bak met de vijzel.