Jarenlang zat tegenover Brouwerij ’t IJ met de
bekende molen van Amsterdam Oost (De Gooyer, de hoogste houten molen van
Nederland) de winkel Houtsma voor spijkers
en schroeven, verf en andere benodigdheden voor kleine klusjes in huis. Een
ideale winkel die vorig jaar opeens verdwenen was en wel gemist wordt. Na flinke
verbouwingswerkzaamheden zitten in het pand nu Gideon Italiaander, een ijswinkeltje en
een burrito maker. Deze laatste had ik
nog nooit gezien en of ik er ooit zal komen weet ik niet. Maar het inspireerde
mij vandaag wel voor het avondeten. Een burrito is oorspronkelijk een
Noord-Mexicaanse tortilla van bloem. Burrito´s worden dubbelgevouwen, net als
taco´s. Een taco is een kleine, zachte,
gevouwen maistortilla die is gevuld met een vulling naar keuze. Een enchilada
komt uit de oven.
Op http://burritos.nl/
vond ik een recept voor de salsa en kon ik weer eens de blender gebruiken. Gooi
allereerst ongeveer 5 tomaten in de blender totdat dit een puree wordt. Ik had
onderweg een bakje kleine tomaatjes gekocht. Dan een scherpe rode peper, een
teen knoflook, het sap van een halve limoen en een handje verse koriander toevoegen.
Tot slot een halve gepelde ui, een snufje zout en een eetlepel olijfolie erdoor
mengen. Zet de salsa in de koelkast tot gebruik.
De salsa gaat in de burrito maar je kan er ook lekkere rijst
mee maken. Kook eerst de rijst gaar. Verwarm in een braadpan wat olie en voeg
wat salsa toe en daarna gelijk de rijst. Roer goed en voeg nog tuinerwten uit
de diepvries toe. De rijst krijgt een lichtrode kleur. Lekker in de burrito of
ernaast.
Ook lekker in de burrito is paprika. Snijd diverse paprika’s
in reepjes en bak ze enkele minuten in een beetje olie. Laat ze even afkoelen
en roer er wat limoensap, balsamicoazijn en een paar druppels tabasco doorheen.
Verwarm een bloemtortilla lichtjes en vul deze naar eigen
smaak met bonen, salsa, zure room, kaas, guacamole, rijst etc. Opvouwen en de
burrito is klaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten