woensdag 25 februari 2015

Germknödel met maanzaad

Bij deze Karien: na de kaiserschmarren van vorig jaar nu opnieuw een Oostenrijkse  specialiteit: knödel. Na een dag op de piste in veel verse sneeuw die zich dan al snel tot hopen en kuilen vormt die hier moguls genoemd worden en mogulskien is dan wel een olympische sport waarbij je knieën al pijn doen als je er naar kijkt maar voor mij betekenen die hopen sneeuw voor dat ik alle kanten op ga, de ene keer de goede en de andere keer met de neus in de sneeuw.
Wel heerlijk al die sneeuw. De bomen onder de sneeuw zien er prachtig uit en een sneeuwballengevecht met de meiden  is altijd leuk.
Na zo'n dag  heeft iedereen enorme trek dus als nagerecht maakte ik knödels gevuld met pruimenmooes dat hier powidl heet. Daarover maanzaad met suiker en boter. Ik kreeg de handen niet echt op elkaar al at de reclameman zijn bordje leeg  met de woorden dat het lekkerder was dan hij vroeger dacht toen hij dat gebak met omgekeerde asbak zag maar nog niet wist dat het maanzaad was.
Voor wie het een keer wil proberen, doen want wel grappig om die bolletjes deeg te vullen met moes en dan te pocheren. 

Ingrediënten:
250 gram bloem
1 eetl suiker
Snuf zout
12 gram verse gist
120 ml melk
1 ei
1 eidooier
4 eetl gesmolten boter

Pruimenmoes of andere jam
Poedersuiker gemend met grof gemalen maanzaad
Boter of vanillesaus

Los de gist op in warme melk. Vermeng dit met 4 eetlepels bloem, 1 eetl suiker, snuf zout en roer goed door. Bestrooi met bloem en laat op warme plaats verdubbelen. Roer daarna de gesmolten boter, het ei en eidooier en de rest van de bloem en kneed snel tot glad deeg. Laat op warme plaats 30-40 min rijzen. Maak hiervan deeglapjes en leg daar lepel moes op. Maak de randjes nat met water en vouw naar elkaar toe tot een bolletje. Leg weg op bebloemde ondergrond. Breng een grote pan water met beetje zout aan de kook. Laat hier de knödels in zakken, breng het water weer aan de kook en zet daarna zachter. Laat 10 minuten afgedekt zachtjes koken , draai ze daarna om en laat nog 4-5 minuten koken. Haal de knödels er uit met schuimspaan. Prik ze paar keer in met prikker, begiet met boter of vanillesaus en bestrooi met maanzaadsuikermengsel. Serveer direct! 

Bron: internet natuurlijk: www.ichkoche.at

Pastabakjes uit de oven


Rigatoni is een ideale pasta om een ovenschotel van te maken. Dat wist ik al want ik heb al mijn recept voor rigatoni al forno. Ergens in de afgelopen tv-weken zag ik een ander recept met rigatone voorbij komen. Bron onbekend. Pasta in een klein soufflebakje gevuld met ricotta en erwten. Het zag er grappig uit dus met enkele aantekeningen en wat visueel geheugen het uitgeprobeerd. Ideaal om van te voren te maken en erg lekker.

Ingrediënten voor 2 personen
·        80 gram rigatoni
·        6 eetlepels doperwten
·        ½ bakje ricotta
·        1 gekookt ei
·        mozzarella
·        5 tomaten
·        beetje witte wijn

Bereiding
1.    Snijd de tomaten in stukken. Verwarm in een pan een scheut olijfolie en voeg de tomaten toe. Voeg zout en peper toe en een flinke scheut witte wijn. Ik had nog ijsblokjes van overgebleven witte wijn in de vriezer. Heel handig.
2.    Laat de tomatensaus 2 uur lang op heel zacht vuur sudderen. Haal de saus door een zeef en kook de saus nog een beetje in als die heel erg dun is.
3.    Kook de rigatoni in ruim water met zout voor 5 minuten. Dan afgieten en met koud water afspoelen.
4.    Verwarm de oven voor op ongeveer 180 °C.
5.    Vet de soufflebakjes in met een beetje olijfolie. Schep een lepeltje ricotta op de bodem en zet de voorgekookte rigatoni rechtop in een rondje langs de rand.


6.    Meng de rest van de ricotta met de erwten en breng op smaak met zout en peper.
7.    Vul het midden van het bakje met het erwtenmengsel.
8.    Leg bovenop een plakje ei en dek het bakje af met plakjes mozzarella.
9.    Bak de pastabakjes ongeveer 20-25 minuten in de oven totdat de bovenkant goudbruin is.
10. Serveer met de tomatensaus en smullen maar.


maandag 23 februari 2015

Portugese roomtaartjes



Volgens diverse media heeft Nederland sinds december een griepepidemie en is die nog niet ten einde. Helaas was ik dit jaar ook aan de beurt en wel voor de langdurige versie. Als gevolg van al dat rusten op de bank heb ik heel veel televisie gekeken en dus ook 24Kitchen. Portugese roomtaartjes, Pastéis De Belém, zijn de nationale smikkeltaartjes die men door heel Portugal heen bij elke bakkerij kan kopen. De roomtaartjes kwamen in twee verschillende varianten langs. Ik heb het deeg van Jamie gecombineerd met de vulling van Rudolf.

Ingrediënten voor 6-7 taartjes
·        4 plakjes bladerdeeg
·        Kaneel
·        250 ml melk
·        2 eierdooiers
·        75 gram suiker
·        1 el bloem
·        1 vanillestokje

Bereiding
1.    Verwarm de oven voor op 200-220 ºC.
2.    Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Ze mogen niet te zacht worden.
3.    Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
4.    Breng de melk met de helft van de suiker, het vanillemerg en het lege stokje aan de kook.
5.    Roer de overige suiker met de eidooiers goed door elkaar en meng de bloem zodat er een gladde massa ontstaat.
6.    Verwijder het vanillestokje. Giet ongeveer de helft van de kokende melk langzaam door het eimengsel en roer goed door. Roer daarna dit mengsel door de rest van de melk in de pan en  kook de vulling al roerend gaar.
7.    Vet een muffinvorm of tartalette vorm in met wat boter.
8.    Bestrooi een plakje bladerdeeg met kaneel en leg een nieuw plakje erbovenop. Herhaal dit drie keer. Rol daarna het bladerdeeg op en snijd er 6-7 plakjes van. Druk een rondje bladerdeeg plat met je hand en rol het een beetje uit met een deegroller. Maak van het deeg een bakje en leg het in de muffinvorm.
9.    Vul de bakjes met de vulling en bak de taartjes ongeveer 20 minuten in de oven totdat ze goudbruin zijn.