dinsdag 11 maart 2014
Ribollita
Vrouwenakker, Nieuwkoop, Nieuwveen, Korteraar, Aarlanderveen, het is wandelen middenin het Groene hart en op een geweldig mooie vroege voorjaarsdag. Het lijkt niet ver van huis als je met de bus van Amsterdam Centraal richting Uithoorn gaat maar uiteindelijk ben je toch anderhalf uur onderweg. Amstelveen lijkt nog uitgestrekte dan Amsterdam en daarna volgen de langgerekte dorpjes en buurtschappen elkaar op. Na een fikse wandeling en al dat gehobbel in een bus is het wel tijd voor een pinot grigio en soep.
Ribollita is een heerlijk geurende soep die je de avond tevoren moet klaarmaken. Het is een Italiaanse soep zonder pasta.
Ingrediƫnten
350 gram tomaten
Olijfolie
2 uien
2 wortelen
2 stengels bleekselderij
3 teentjes knoflook
1 venkelknol
1 grote courgette
1 blik tomaten
2-3 eetlepels pesto
1 liter groentebouillon
1 blik borlottibonen
Zout en peper
400 gram verse spinazie
6-8 sneetjes witbrood
Parmezaanse kaas of pecorino
Bereiding
Ontvel de tomaten door ze eerst aan de onderkant kruislings in te snijden, dan even in kokend water en daarna koud afspoelen en gelijk het velletje verwijderen.
Snijd de tomaten in stukjes en zet ze even aan de kant.
Hak de uien fijn, snijd de wortelen en bleekselderij in plakjes en de venkel in stukken.
Verhit ruim olijfolie in een soeppan en stoof de ui, wortel, selderij en venkel met de geperste knoflook zachtjes voor ongeveer 10 minuten met het deksel op de pan.
Snijd de courgette in plakken of halve plakken en voeg toe aan de overige groenten.
Roer na vijf minuten de stukjes verse tomaat, de tomaten in blik, de pesto en de bouillon toe en breng het aan de kook.
Laat de soep ongeveer 25-30 minuten zachtjes koken. Voeg na ongeveer 15 minuten de bonen toe.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Serveren
Verwarm de soep. Was en droog de spinazie en roerbak deze enkele minuten in een grote pan. Rooster het brood. Leg op een bord een snee brood, daarop een flinke schep spinazie en dan de soep. Serveer met een scheutje lekkere olijfolie en geraspte kaas.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten