zondag 29 september 2013

Fiadoe



Dit recept voor fiadoe, een Surinaamse cake of brood, heb ik al sinds de tijd dat ik nog wel eens in het Caribisch gebied kwam. Maar het recept begon redelijk onleesbaar te worden dus was het nodig tijd om het over te typen en gelijk ook maar weer eens uit te proberen.
Het is geen cake die je even tussendoor maakt. Je bent er even mee bezig maar dat kan op een zaterdagmiddag. Voordeel was ook dat ik vandaag proevers in Haarlem had. Best lekker als je net kilometers hebt gelopen in het grootste sportevenement van Haarlem, de Zilveren Kruis Achmea Loop, of enthousiast aan het aanmoedigen was.

Ingrediënten
15 gram verse gist
3 eetlepels suiker
1/8 Liter lauwe melk
4 eieren
Vanille-essence
2 eetlepels boter
500 gram meel

Voor de vulling:
150 gram gesmolten boter
120 gram suiker
1,5 theelepel kaneel
250 gram krenten en rozijnen (gedrenkt in rum)
50 gram gesnipperde sukade
50 gram amandelen
25 gram bittere amandelen

Bereiding
1.    Meng de gist met 1 eetlepel suiker en los dit op in de helft van de lauwe melk.
2.    Roer de eieren zo dik mogelijk met twee eetlepels suiker en 1-1,5 eetlepel vanille-essence. Roer daarna de opgeloste gist erdoor.
3.    Voeg twee volle eetlepels (zachte) boter toe en roer deze door het beslag. Voeg al roerend zoveel mogelijk meel toe, zodat een soort broodachtig deeg ontstaat.
4.    Zet het deeg een uurtje weg, zodat het kan rijzen.
5.    Beboter intussen een ronde bakvorm.
6.    Meng voor de vulling de suiker met de kaneel.
7.    Rol de helft van het gerezen deeg uit en bekleed hiermee het bakblik. Smeer het deeg flink in met een kwastje met boter en bestrooi het met het kaneel- en suikermengsel.

8.    Strooi vervolgens een deel van de in rum gedrenkte krenten en rozijnen, de gesnipperde sukade en de gehakte amandelen erover.

9.    Rol de rest van het deeg uit en besmeer dit ook met boter.
10. Strooi dezelfde ingrediënten hierover als op de bekleding van het bakblik.

11. Snijd reepjes van 3-4 cm breed. Vouw deze in de lengte dicht, zodat de gestrooide vulling bedekt is.
12. Snijd hiervan nu ringen van 2-3 cm en vorm van deze ringen een roos in het bakblik door ze omgedraaid, met de snijranden naar boven, als bloemblaadjes dicht naast elkaar te schikken. Alle ringetjes samen vormen een soort grote roos.
13. Vouw de randjes van de bekleding netjes om als de hele met deeg beklede bodem van het bakblik met ringetjes is bedekt.

14. Bak de fiadoe in een tot 200°C voorverwarmde hete oven.
15. Maak een mengsel van gesmolten boter, de resterende suiker, melk en vanille-essence.
16. Smeer tijdens het bakken de fiadoe hiermee geregeld in.
17. De baktijd bedraagt volgens het oude recept circa 50 minuten. In de praktijk is wat korter beter.
18. Smeer de taart meteen nadat deze uit de oven komt nog een laatste keer met hetzelfde mengsel in.
19. Laat de fiadoe vervolgens afkoelen en besprenkel deze dan tot slot nog met wat rum (had ik niet gedaan i.v.m. kinderen).

1 opmerking:

  1. Bittere amandelen? Waar haal je die en hoe zie ik het verschil met gewone?

    BeantwoordenVerwijderen