citroentaart met één hele citroen
|
botermarkt Haarlem |
- "Aardbeien in de winter dat kan echt niet" Ik lees het in de krant en in kookboeken van mensen die het kunnen weten. Creatief met vergeten groenten, dat is de trend. Gisteren op de Botermarkt lagen niet alleen bakjes aardbeien opgestapeld maar ook kersen en meloenen?!!. Evenmin gebrek aan verse spinazie, courgettes en paprika. Alleen aan de prijs van de sperziebonen was te zien dat het van verre ingevlogen is. Grappig toch mensen, ze zeggen dat ze graag met de seizoenen koken maar willen graag dat alles het hele jaar voor handen is. En de marktkoopmannen weten het. Geef ze ongelijk dat ze willen verkopen. Ik kocht spitskool voor de gado gado en eerlijk gezegd ook zo'n paprika uit de kas. Voor de kleur! Een citroentaart als nagerecht waarbij een citroen met huid en haar gebruikt worden. Zonder keukenmachine lukt dat niet.
Citroentaart
- taartbodem:
- 75 gram boter
- 35 gram witte basterdsuiker
- 3 eetlepel amandelmeel
- snuf zout
- half ei
- 125 gram bloem
- taartvulling:
- 1 citroen in vieren pitten verwijderd
- 75 gram suiker
- 1 ei
- halve cup slagroom
- 1 eetl. maizena
- Mix de boter met de suiker met een handmixer of in een foodprocessor tot het romig is. Voeg het amandelmeel en zout toe. Voeg de bloem toe en roer tot de bloem verdeeld is. Voeg een eetlepel koud water toe en maak een bal van het deeg. Maak er een schijf van en doe een half uur in de koelkast. Rol het deeg uit tot een lap en doe in een 24 cm ronde vorm. Stop het bakblik met deeg even in de vriezer om op te stijven. Verwarm de oven voor op 150 graden. Leg een blaadje bakpapier op het deeg en vul met noodvulling of bonen. Bak de bodem 20 minuten. Zet de oven daarna op 175 graden.
- Vulling
- Boen een citroen schoon. Snijd in 8 stukken en verwijder de pitten. Doe de stukken in een keukenmachine met de suiker en maal fijn. Voeg de maizena toe. Mix het ei erdoorheen en de slagroom. Vul de voorgebakken vorm en zet de taart in de oven en bak ongeveer 20 minuten tot de vulling bubbelt en licht kleurt. Laat de taart afkoelen in de oven.
- Serveer met stijfgeklopte slagroom.
heel lekker recept!
BeantwoordenVerwijderenMaar waarvoor is dat halve ei?
groetjes hannah