dinsdag 12 oktober 2010

gado gado


De keuken is klaar! Ik ben er erg gelukkig mee. Dol op de kleur en blij met de vakken waar ik me de echte vegetariër toon met potten vol peulvruchten. Ondanks de weken afzien van basisbehoeftes zoals een koelkast, stromend water en een gootsteen, is het verbazingwekkend hoe snel het weer heel gewoon is om uit de troep te zijn en weer in luxe te leven. Blijkbaar is dat de standaard. Buurvrouwen bedankt voor het lenen van keuken en koelkast. Tja en dan staat die keuken daar en heb ik toch nog de behoefte om snelle happen te maken. Vandaar dat gado-gado tot vreugde van de meiden regelmatig terugkeert. Ik vroeg me af wat gado-gado betekende en niet verrassend betekent het allegaartje of warboel in het bahasa of maleis. En dat is het ook. Je blancheert of stoomt restjes groenten, kookt een ei, bakt wat tahoe en maakt pindasaus (uit een zakje is nog sneller). Dit kan ook de avond van te voren want de groentes mogen afkoelen. Het is eigenlijk een soort salade met rijst en warme pindasaus. De rijst kan al eerder kort aan de kook gebracht en dan in bed in het dekbed gerold verder garen.

nodig voor 4 personen: restjes groentes bijv: witte kool dun geschaafd, bloemkool of broccoli in roosjes, handje sperziebonen * handje taugé * stukje komkommer * 1 tomaat * 2 gekookte eieren * tahoe * olie * pindasaus

Breng een pan water aan de kook. Doe één van de groentes in het water en laat paar minuten staan, schep ze er uit met schuimspaan en blancheer zo ook de andere groenes.
Kook ondertussen de eieren. Snijd de tahoe in blokjes, verhit de olie in een pan en bak de tahoe op hoog vuur rondom bruin, bestrooi met een beetje zout. Snijd de komkommer in halve plakjes en de tomaat in schijfjes. Leg op elke bord een allegaartje aan groentes, een half ei, blokjes tahoe en giet er warme pindasaus overheen. Serveer met de witte rijst.

recept pindasaus: 4 eetl. pindakaas * kopje water * scheut ketjap manis * 1/2 theel. sambal * theel. bruine suiker * theel. tamarindepasta * beetje gemberpoeder of gembersap * ( klein stukje santen)

Doe de ingrediënten in een steelpan en breng roerend aan de kook. De pindasaus wordt dan dikker en kan naar wens verdund worden met extra water. Proef en voeg zonodig extra kruiderij toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten